Visszabonthatják a tízemeletes panelt Hódmezővásárhelyen - 2018.05.21
Nem mondhattak le a tízemeletes panel visszabontásáról- ez derült ki a Miniszterelnökség válaszleveléből, amelyet Márki-Zay Péternek küldtek. A polgármester korábban azt kérte, hogy a megüresedett lakásokat adják a városnak, amely azokat szociális alapon bérbe adhatná. Most erre a kérésre jött válasz: nem adják, és még a visszabontás terve is létezik - írja a hvg.hu.
Még ősszel döntött úgy a vásárhelyi közgyűlés, hogy a tízemeletes lakóépületet az úgynevezett minta panelprogram keretében átalakítják, ennek egyik lehetséges módja pedig az, ha a felső emeleteket visszabontják. Erről kialakult egy szakmai vita is, de a jelenleg az épületben lakók közül többen is elképedtek az ötleten. Az önkormányzat terve szerint a lakások értékét megbecsültetnék, majd a megállapított árat állami forrásból kiegészítették volna lakás vásárlása esetén 10, magánház vásárlása esetén pedig 12 millió forintra. Minden költséget az állam áll, így lényegében a tulajdonosi jogok is azt illetnék meg a sikeres értékesítések után.

Már erről is viták alakultak ki, a szakmai érvek mellett a lakók azt kifogásolták, hogy a helyi rendelet nem tisztázza az örökölhetőséget, illetve többeknek az egyenlősdi nem tetszett, nevezetesen az, hogy a lepukkant lakások után is 10, illetve 12 millióra egészíti ki az állam a pénzt, amelyen a kiköltözők ingatlant vásárolhatnak. A vásárhelyi közgyűlés időközben módosította a rendeletét, kiküszöbölve néhány kifogásolt elemet. Mindeközben az önkormányzat különböző fórumokon azt hirdette, hogy mégsem bontják vissza a tízemeletes épületet, és kizárólag önkéntes alapon lehet megkötni a szerződéseket. Az önkéntesség most is feltétele a csere rogramnak, de ahogy a Márki-Zaynak kiküldött válaszlevélből kiderül, a visszabontás tervét nem törölte senki.

A polgármester azt tervezte, hogy a lassan megüresedő lakások bérbe adására engedélyt kér a programot kezelő Miniszterelnökségtől. Ezt a kérését utasították vissza egy pénteken érkezett válaszlevélben. Ennek a levélnek az indoklásában szerepel, hogy a vásárhelyi önkéntes minőségi lakáscsere programot a kormány is támogatja, az ehhez rendelet 402 millió forintos támogatást viszont egy olyan terv megvalósulására adták, amelyben a lakók jóléti támogatása mellett a városkép javítása is szerepel. Mivel ezeket a feltételeket kormányrendeletekben rögzítették, a Miniszterelnökségnek nincs módja és hatásköre módosítani. Az önkormányzat vállalását támogató okiratban az szerepel, hogy a projekt fő eleme a Csengettyű közi lakások megszerzése után, a szalagház bontása és a terület rehabilitációja.(hvg.hu,Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bálint Judit
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »