Magyarországot is beperli az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt - 2018.05.17
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Bíróság elé visz az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt - közölték csütörtökön Brüsszelben.
Sajtóértekezletén Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos bejelentette, hogy az évek óta húzódó kötelezettségszegési eljárásokat harmadik szakaszba léptetve az Európai Bíróság elé utalják az ügyben az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot és Romániát.


Az Európai Bizottság emellett felszólító levelet küldött  Magyarország mellett 19 másik uniós tagországnak, mivel nem ültették át megfelelően nemzeti jogrendjükbe a kiégett nukleáris fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezeléséről szóló uniós irányelv egyes követelményeit. Az érintett tagállamoknak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljanak a megfogalmazott érvekre. Ha ez nem történik meg, az Európai Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

Ez a kötelezettszegési eljárás második szakasza. Ha a magyar kormány két hónapon belül nem módosítja a  rendelkezéseit, a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Számos olyan intézkedés van, amellyel a magyar kormány viszonylag gyorsan és olcsón javíthatott volna a levegő minőségén, de a javaslatok ellenére ezeket nem tette meg – ezt mondta a Klubrádiónak a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács András szerint a elsősorban a lakosság szokásainak megváltoztatására és a környezetvédelmi hatóságok megerősítésére lenne szükség.

Miután folyamatosan fennálló jogsértésről van szó, komoly pénzbüntetésre számíthat Magyarország – így látja a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Jávor Benedek szerint a magyar kormány és a főváros nem hogy nem javított a levegőminőségen, de a zöldterületek csökkentésével járó beruházásokkal és a budapesti behajtási díj szabotálásával még rontottak is az évek óta kifogásolt helyzeten.


(MTI/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szegő János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »