Kérlel, hogy maradhasson – CEU - 2018.05.15
Hallgassa meg
Budapesten maradna a Közép-Európai Egyetem (CEU), ám ha nyárig nincs megállapodás a kormánnyal, akkor az intézmény Bécsbe költözik. A CEU körül már több mint egy éve nagy a bizonytalanság, miután a kormányzat a Soros György ellen folytatott hadjárata részeként megnehezítette az egyetem magyarországi működését. Az intézmény most felszólította a magyar kormányt, írja alá a működéséről szóló dokumentumot.
Könnyen előfordulhat, hogy végül az osztrák főváros lesz a Közép-Európai Egyetem (CEU) új otthona – már amennyiben nem jön létre megállapodás a kormány és a Soros György alapította intézmény között. Az egyetem rektora, Michael Ignatieff közölte, ha nincsen meg a működés engedély, a CEU elköltözik, mert nem vághatnak neki még egy tanévnek ekkora bizonytalanságban.

Fodor Éva rektorhelyettes a Klubrádiónak azt mondta, mindenképpen Budapesten akar maradni az egyetem, az elmúlt másfél évben azon dolgoztak, hogy itt tudjon tovább működni az intézmény. Hangsúlyozta, a CEU mindent teljesített, amit a felsőoktatási törvény előír, egyedül a szerződés aláírása van hátra. A dokumentumot New York állam kormányzója és a magyar kormány képviselője láthatná el kézjegyével.

Már csak várni és kérni tudnak

Az aláírásra váró szerződés már létezik, a kabinet asztalán hever, és minden fél elismerte, hogy nincs mit hozzátenni. A tervezett megállapodás szövege nagyon hasonló, szinte szó szerint egyezik azzal a szerződéssel, amit a magyar kormány Maryland állammal írt alá egy másik egyetem, a McDaniel College magyarországi működése kapcsán – tette hozzá.

Fodor Éva szerint a CEU tehát már mindent megtett, ezért csak kérni tudja a kormányt, hogy tegye meg, és írja alá a szerződést. Sokkal több befolyásuk már nincs a dologra – fogalmazott.

Még nem döntöttek, majd ...

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek azt nyilatkozta, eddig világos volt, hogy a CEU nem folytatott oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban – ami szükséges lenne ahhoz, hogy Magyarországon amerikai diplomát adhasson ki – ám most valóban érkezett olyan jelzés, hogy együttműködési megállapodást kötöttek egy másik amerikai intézménnyel.

A tárcavezető megjegyezte, a CEU-ügy tárgyalásain résztvevő miniszterelnöki megbízott a tapasztalatairól beszámol majd a kormánynak, amely ez alapján dönti el, hogy az intézmény az újfajta együttműködésével megfelel-e a felsőoktatási törvénynek. Beszámoló azonban még nincs, így nem tudja megmondani, annak mi lesz a következménye – tette hozzá. A politikus a CEU esetleges Bécsbe költözését nem kommentálta.
Az igazságügyi tárca vezetője nem mondott ennyi konkrétumot sem. Trócsányi László úgy véli, tárgyalni kell.

„Szívatják őket, egyértelműen”

A kormánykommunikációban Soros-egyetemnek hívott CEU egy éve került nehéz helyzetbe, amikor a magyar kormány módosította a felsőoktatási törvényt. A jogszabályba olyan kikötések kerültek, amelyek alapján a budapesti székhelyű nemzetközi egyetem működése ellehetetlenült volna. A lépés ellen több tízezren tüntettek a fővárosban.

A magyarországi működés egyik új feltétele az lett, hogy az adott külföldi egyetem a székhelye szerinti országban is felsőoktatási képzést folytasson. A CEU ezért kötött együttműködési megállapodást még 2017-ben a New York-i Bard College-dzsal, mert így New York államban is oktatási tevékenységbe kezdhet.
Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus szerint a kormány koncepciós eljárást folytat a CEU ellen, mondvacsinált ürügyekkel próbálja ellehetetleníteni a magyarországi működését. Hangsúlyozta, az egyetem jelenleg nem tudja, hogy pár hónap múlva elkezdheti-e az új félévet, és így vehet-e fel új hallgatókat. „Szívatják őket, egyértelműen, kezdettől fogva” – fogalmazott. Az ellenzéki parlamenti képviselő szerint az amerikai félen múlik majd, mennyire védik meg az intézményt, bár a Fidesz-KDNP újabb kétharmados törvényhozói többsége után mindenkit nagyon kiszolgáltatottá vált Magyarországon – tette hozzá.

Nagy erők mozdulhatnak meg

Kérdés, hogy ha a CEU-nak végül el kell hagynia Budapestet, mennyire károsodnak a magyar-amerikai kapcsolatok. Soros György megítélése a tengerentúlon is ellentmondásos, mivel a Demokrata Párt egyik legnagyobb támogatója, ennek ellenére az Egyesült Államokban a CEU-ra amerikai egyetemként tekintenek – mondta a Klubrádióban Magyarics Tamás Amerika-szakértő.

Az ELTE tanszékvezető tanára úgy véli, nagy erők mozdulnának meg Amerikában, ha a CEU-nak mennie kellene Magyarországról. Valószínű, hogy az amerikai kormányzati apparátusban többséget alkotó liberális szemléletű hivatalnokok nyomást gyakorolnának a külügyi vezetésre, hogy mindenképpen járjon közben a kérdésben.

Másrészt az amerikaiak – még akkor is, ha közülük sokan nem fogadják el teljes mértékben Soros György tevékenységét – nem kívánatos precedenst látnának abban, ha egy külföldi állam távozásra tudna kényszeríteni egy amerikai egyetemet. Ilyenek ugyanis elég sok országban működnek, nem csak Európában, hanem a Közel-Keleten és Ázsia más részein is – mondta a professzor.

(Árpási Bence/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Halper László
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »