Véres összecsapásokba torkollott az amerikai nagykövetség átköltöztetése Izraelben - 2018.05.14
Hallgassa meg
Sajtóértesülések szerint már 50-nél is több halálos áldozata és 2000 feletti sebesültje van a palesztin tüntetők és az izraeli rendfenntartók között kirobban összecsapásnak a gázai övezet határánál. Az áldozatok között gyermekek is vannak. A tüntetők száma délután már elérte a 40 ezret, de az izraeli biztonsági erők százezer palesztin tiltakozóra számítanak.
A BBC azt írta, hogy éles lőszerrel próbálják megakadályozni, hogy a demonstrálók áttörjék a kerítést. A tüntetők Molotov-koktélokkal támadják a katonákat, akik gépfegyverekkel, sőt nehéztüzérséggel lőnek rájuk. A Sky News úgy tudja, hogy az izraeli haderő mesterlövészeket is bevet, és drónokról dobálnak könnygáz-gránátokat a tüntetőkre. A hadsereg álláspontja szerint ugyanakkor nem alkalmaznak a szükségesnél nagyobb mértékű erőszakot.

A Gázai övezet mellett Ciszjordániában is tömegtüntetések kezdődtek egyrészt az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen, másrészt az Izrael Állam megalapításának 70. évfordulójára emlékezve, amit az arabok Nakbának, vagyis katasztrófának neveznek.

Eközben egyes híradások szerint a ciszjordániai Rámalláhból hatalmas tömeg indult meg a Jeruzsálem határában található kalandiai ellenőrző ponthoz. Egyiptom is készültséget rendelt el gázai határánál, és katonákat szállított a térségbe.

A palesztinok szerint a követség átköltöztetése egyértelmű jele, annak, hogy az USA teljes egészében Izrael oldalára állt, és jóváhagyja, hogy a több vallás által is szent helyként számon tartott Jeruzsálem egésze Izrael felügyelete alatt maradjon.

A költöztetést annak ellenére rendelték el, hogy az új amerikai követség csak évek múlva épül fel, s most csupán a jeruzsálemi amerikai konzulátus épületét nevezték ki nagykövetségnek. A költöztetés előzménye, hogy az Egyesült Államok kongresszusa 1995-ben elfogadta a Jeruzsálemi követség-törvényt, melynek értelmében Jeruzsálemet kellene elismerni Izrael fővárosaként.

Az izraeli hadsereg minden palesztin támadásra reagálni fog, és igyekszik úgynevezett nem halálos fegyverek felhasználásával megfékezni a tömeget – így látja a Klubrádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő. Kis-Benedek József szerint Izrael most többirányú fenyegetésnek néz elébe.

(BBC/Sky News/MTI/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Törtei Takács Kriszta
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »