Bezárja budapesti irodáját a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézete - Nemzetközi sajtó - 2018.04.20
Az előző nap legfontosabb magyar vonatkozású híre a külföldi médiában kétségkívül a bécsi Die Pressének már többször ismertetett jelentése volt arról, hogy a bezárja budapesti irodáját a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézete, amely Bécsben is fenntart egy irodát, valamint jelen van Európán belül Brüsszelben, Párizsban és Londonban.
Az intézet a budapesti helyett Berlinben nyit irodát - tájékoztat a Die Presse.


A Der Standard című bécsi lap az APA osztrák hírügynökség jelentését közli a témában. Eszerint „gyanítható”, hogy a döntés oka a magyar választási kampányban Orbán Viktor miniszterelnök által Soros ellen folytatott kampány, valamint az volt, hogy a támadások április nyolcadika után is folytatódtak, mégpedig a Figyelő című hetilap által az úgynevezett „Soros-zsoldosokról” közzétett listával. Az APA jelentését ismertető Der Standard megjegyzi, hogy a Figyelő listáján szerepel Anton Pelinka osztrák politikatudós is, aki a CEU-n oktat. 

 
A New York Times a Reuters hírügynökség beszámolóját vette át, amely kitér arra: Orbán, az általa „illiberális demokráciának” nevezett berendezkedés sajátos stílusú bajnoka régóta ellentétben áll a Soros által támogatott nem kormányzati szervezetek hálózatával, amelyek világszerte a liberális értékrendet hirdetik. A cikk megemlíti, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megállapítása szerint a magyar parlamenti választást az idegengyűlölő és megfélemlítő üzenetek jellemezték.


A Die Presse mai száma abban az értelemben is foglalkozik Magyarországgal, hogy „vendégkommentár” címszó alatt közli Perényi János bécsi magyar nagykövet véleménycikkét arról, hogy „honnan származik az Orbán Viktorral szembeni médiagyűlölet”. A válasz Perényi nagykövet szerint egyszerű: onnan, hogy 2010-es választási győzelme után a Fidesz új alkotmányt fogadott el (a magyar diplomata által kommunistának minősített, addig érvényben voltalkotmánnyal szemben), és ebben az új alkotmányban utalt Magyarország keresztény gyökereire, valamint férfi és nő kapcsolataként szólt a házasságról. Orbánt azért is gyűlölik – egészítette ki eszmefuttatását Perényi János -, mert 2015-ben az európai kormányfők közül egyedül neki volt bátorsága ténylegesen érvényesíteni a Dublin-III néven emlegetett menekültügyi előírásokat, és ezzel úgymond megvédte mind Magyarországot, mind Európát.Megjegyzem, az egyébként konzervatív Die Presse hasábjain fórumot kapnak a legkülönbözőbb nézetek. Így például a lap közli Leszek Balcerowicz lengyel gazdasági reformer cikkét is, amely hitet tesz a lengyel civil társadalom ellenállóképessége mellett, és egyúttal „botrányosnak” minősíti, hogy az Európai Unió tétlenül szemléli Orbán Viktor cselekedeteit.


Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál Kostadinka Kuneva bolgár származású görög baloldali európai parlamenti képviselő cikkét közli arról, hogy a radikális jobboldali populisták nem csupán Magyarországon és Lengyelországban vannak hatalmon, illetve kerültek be az osztrák kormányba, hanem Bulgáriában is feltűntek. Magának a szófiai kormánynak is mutatkoznak aggasztó idegengyűlölő megnyilvánulásai, nemrégiben pedig szövetség jött létre a kormány egy része, az ellenzék egy része, valamint az egyház között, a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről szóló isztambuli egyezmény ratifikálása ellen. Ezt a szövetséget a szélsőjobboldal kovácsolta össze, azzal a nyílt hazugsággal, hogy az egyezmény egy „harmadik nemet” hozna létre. Az EUObserver szerzője felhívja a figyelmet arra is, hogy a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet az uniós táblázat alján helyezi el Bulgáriát a sajtószabadság tekintetében. A szófiai kormányok gyakran figyelmen kívül hagyják az európai környezetvédelmi előírásokat. A nemrégiben végrehajtott igazságügy reform ellenére pedig továbbra is nagy kihívást jelent a korrupció és a szervezett bűnözés – állapítja meg Kostadinka Kuneva.

 
Végül néhány szót arról, hogy hosszú hallgatás után újra megszólalt David Cameron volt brit miniszterelnök, aki az EU-ból való kilépés mellett döntő 2016-os brit népszavazás után mondott le hivataláról. Cameron Washingtonban találkozott újságírókkal, egy olyan, tudományos igényű jelentés bemutatása kapcsán, amely az úgynevezett törékeny államok demokráciájának a megerősítéséről szól. A volt brit kormányfő szerint nem igaz, hogy veszélyben van a nyugati demokrácia, de újra fel kell fedezni annak vonzerejét. Cameron ugyanakkor – írja a Politico című amerikai lap - elismerte, hogy a nyugatimodell visszaszorult egyes országokban. Így például a populista, nacionalista erők teret nyertek Magyarországon, Lengyelországban, valamint egyesek érvelése szerint az Egyesült Államokban is. 

 

https://www.politico.eu/article/david-cameron-west-needs-its-democratic-mojo-back/


(Klubrádió/Kárpáti János)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kárpáti János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »