Harmadszor is pert nyert a Helsinki Bizottság a Fidesszel szemben - 2018.04.19
Valótlanságot állított a Magyar Helsinki Bizottságról a Fidesz, amikor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a civil szervezet törvénysértő módon nem átláthatóan működik. Erről azonban szó sincs. A Fidesz így megsértette a jogvédő egyesület jó hírnevét – mondta ki a Fővárosi Törvényszék mai nem jogerős ítélete. A pártnak bocsánatot kell kérnie a civil szervezettől, és sérelemdíjat kell fizetnie. A bíróság arra is felszólította a pervesztes pártot, hogy tartózkodjék a további jogsértésektől. 
A civilszervezet emlékeztett arra, hogy Halász János, a Fidesz frakciószóvivője tavaly április 23-ai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy más civil szervezetek és "a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését". Valamint "e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről". Halász János szerint ez azt bizonyítja, hogy a Magyar Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket.
A Helsinki Bizottság hangsúlyozta, hogy a politikusnak nem volt igaza, mivel a szervezet időben és teljes körűen válaszolt a napilap közadatigénylésére, egyébként pedig az egyesület honlapján bárki megismerheti a gazdálkodási adatait és működését. Ezért bírósághoz fordultak, a törvényszék pedig helyt adott keresetüknek. Megállapította, hogy a párt valótlanságot állított, és ezzel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét - írták. 
    
Halász János személyes felelősségét nem állapították meg, mondván, hogy a szóvivő munkáját végezte, amikor a párt állításait tolmácsolta. A Fidesznek 400 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie, és nyilvánosan kell bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól. A bíróság arra is felszólította a pervesztes pártot, hogy tartózkodjék a további jogsértésektől - ismertették az ítéletet.
    
A közleményben kitértek arra is, hogy a Fidesz az elmúlt években már két esetben is jogerősen pert veszített a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben. A pártot mindkét esetben bocsánatkérésre kötelezték, és felszólították, hogy tartózkodjon a további jogsértésektől.
(MTI, Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pálinkás Szűts Róbert
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »