Szörnyűnek látták a kampányoló Magyarországot - 2018.04.17
Hallgassa meg
Vidéki városokban és külföldön is sokan tüntettek az elmúlt hétvégén, hogy szolidaritást vállaljanak a péntek esti, nagy tömeget megmozgató budapesti demonstrációval. A kormányellenes tüntetések szervezőinek célja, úgy tűnik, hogy a mostani hatalom valamiféle civil ellenzékévé váljanak. A csalódott választók mellett, külföldiek is véleményezték a magyarországi helyzetet.
A Facebookon meghirdetett múlt heti budapesti tüntetés eseményénél több másik városban szervezett demonstráció linkje is szerepelt. A mindössze 18 éves Franczia Erika Győrben látott neki az előkészítésnek, miután felhívta a fővárosi főszervezőt, Gyetvai Viktort, aki nagyon jó ötletnek tartotta, hogy vidéken is tartsanak tiltakozásokat. 

Fájt egy kicsit

Miután Erika a közösségi oldalon meghirdette az eseményt, több más fiatal csatlakozott hozzá, hogy segítsenek neki. A pozitív visszajelzések mellett azonban rosszindulatú támadásokat is kapott, volt, aki hazaárulónak nevezte a kormányellenes kiállásáért. A szervezés során „ez volt az egyetlen dolog, ami kicsit fájt” – mondta a Klubrádióban.

A győri tüntetésen, a fiatal szervező becslése szerint kétszázan vettek részt, és mint mondta, a jövőben nem csak tüntetni szeretnének, hanem valamilyen saját civil kezdeményezést is indítanának barátaival. 

Karácsony után ne akarjon koncertezni

Vidéken több más helyen is voltak demonstrációk, így Debrecenben, Szekszárdon és Pécsen, ahol az egyik legjelentősebb fővároson kívüli rendezvény zajlott. A több mint kétezer fős tüntetést Fülöp Flóra, egy 28 éves tanár szervezte, aki korábban legfeljebb a közösségi médiában osztotta meg gondolatait a politikáról. Egy ott közzétett videójában Karácsony Gergelynek, az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnökjelöltjének mondta el a véleményét egy utcai beszélgetésben a választások előtt. Ennek aztán az egyik következménye az lett, hogy az egyébként énekesként is fellépő fiatal tanár közelgő koncertjét lemondta egy pécsi szórakozóhely. 

Még el is sírta magát

Ez annyiban játszott szerepet a kormányellenes tüntetés megszervezésében, hogy rímelt korábbi tapasztalataira, amikor azt látta, a politika túlságosan belefolyik az emberek életébe. A közélet alakulása miatt olyanok acsartkodnak egymásra, akik korábban szerették egymást, miközben szerinte az emberek mindennapjait nem a politika kellene, hogy irányítsa. Ezután nagy reményekkel várta a szavazás kimenetelét, majd amikor megtudta az eredményeket, hatalmas csalódást érzett, még el is sírta magát. 

Az április 13-ai budapesti tüntetéshez hasonlóan Pécsen is nagyon sokszínű tömeg jött össze, ami összhangban volt demonstráció fő törekvésével, azzal, hogy megmutassa, ha különfélék is az ellenzékiek, a céljuk közös – mondta az aktivista a Reggeli gyors című műsornak.

Naiv politikusok

Kérdés azonban, mi lehet a tüntetések folytatása. Biztosnak látszik, hogy a budapesti szervezők is hiába hirdetnek meg újabb és újabb demonstrációkat, ezek egy idő után kifulladnak. Egyre több olyan vélemény fogalmazódik meg, amely másfajta cselekvésre sarkallná a kormánnyal elégedetlen tömegeket. Fülöp Flóra úgy látja, a tüntetőknek vannak is ölteteik a folytatásra – bár egyelőre kiforratlanok. A „naiv politikusok” kezdeményezései például segíthetik, hogy ellenzéki „polgári körök” jöjjenek létre, és az emberek el kezdjenek gondolkodni – fogalmazott. 

Féltek tüntetni

Nyugaton is megmozdultak a választások után csalódott, a Fidesz hatalmát kritizáló magyarok. Londonban a tizenegy éve kint élő Borbély Gábor szervezett tüntetést a Downing Street közelébe. Mint mondta, a szigetországban voksolók jelentős része a változásra szavazott, ezért úgy érezte, meg kell mutatniuk magukat azután, hogy a Fidesz nyert. 

Az MTI korábbi tudósítása szerint az április 8-án Londonban szavazó magyar állampolgárok közül az urnák zárásáig 8248-an adták le voksukat. A brit fővárosban 9707 magyar regisztráltatta részvételi szándékát az országgyűlési választásokon, vagyis a részvételi arány hozzávetőleg 85 százalékos volt.

Gábor szerint az április 8-ai magas számokat tekintve, kis csalódást okozott neki, hogy csak 300-400-an tüntettek a brit fővárosban, és nem bukkant elő még két-háromezer ember. Ahogy azonban Budapesten, Londonban is voltak olyanok, akik attól tartottak, valamilyen hátrány érheti őket vagy rokonaikat Magyarországon, ha részt vesznek a demonstráción. Gábor azonban azt ígéri, további tüntetéseket is fognak szervezni.

Túlélték Magyarországot

Az aktivista arról is beszélt, úgy látja, nem csak magyarok szimpatizálnak a céljaikkal, a londoni demonstráción is részt vettek más országok polgárai, így lengyel és távol-keleti ismerősök, barátok.

Hogy az angolok miként látják Magyarországot és az itt uralkodó közhangulatot, arról sokat elmond a londoni tüntetésszervező egyik ismerősének véleménye, aki a kampány utolsó napjaiban járt Budapesten. Lesújtó tapasztalatokat szerzett. Gábor szerint szégyellhetjük magunkat mi magyarok, mert brit ismerőse, aki néhány napot töltött Budapesten, alig várta, hogy továbbutazhasson a következő úti célja, Románia felé. Annyit üzent csak haza, hogy túlélték Magyarországot, ahol egy nap is elég volt nekik, hogy érzékeljék, milyen szörnyű a helyzet, amivel más külföldi turisták is egyetértettek velük. 

Ötletelés

Európában több más helyen, így Varsóban, Párizsban és Dublinban is szót emeltek a magyar demokráciáért. Bár, a dublini szervezőknek nem volt nagy tapasztalatuk hasonló demonstrációk szervezésében, az ír fővárosban nagyjából 40-en vettek részt a tüntetésen, ahol 11 pontban foglalták össze elvárásaikat az új kormánnyal szemben, és azt átnyújtották a követség dolgozóinak. Népdalt énekeltek, szavalták a Himnuszt, és ötletelni kezdtek, hogyan segíthetnék az itthoniakat azon túl, hogy a tüntetéssel kifejezték szolidaritásukat. A dubliniak azért is fontosnak tartották a demonstrációt, mert így külföldön is megmutatták az EU-ban: sok magyar van, aki nem elégedett a hazai állapotokkal.

(Galavits Patrik/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Papp Réka Kinga
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »