Balhé nélkül kezdődik a kétnapos uniós csúcs - 2018.03.22
Hallgassa meg
Egy fenyegető amerikai-európai vámháború és a volt orosz kettősügynök elleni angliai merénylet árnyékában is feltűnően konfliktusmentes légkörben kezdődött ma Brüsszelben az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozója. Jó értelemben vett unalmas, vagy inkább nyugodt tanácskozásra számítanak a résztvevők, ezt tükrözik a megvitatandó kérdések is.
Az Európai Tanács klasszikus gazdasági tanács, de érdekes módon általában nem foglalkozunk olyan sokat a gazdasággal, mert pillanatnyilag jól működik. Pedig a versenyképességünkért meg kell küzdenünk, és a digitális piacunkat fejlesztenünk kell. Ezért ma a kereskedelem fog nagy szerepet játszani - mondta érkezésekor Angela Merkel német kancellár, és megköszönte a bizottság erőfeszítéseit az amerikai vámok kivédésére.

Kollégái szintén reménykednek, hogy Trump elnök azért a végén meggondolja magát és nem húz ujjat az EU-val. Miközben azért a digitális piac, az internetszolgáltatók tervezett megadóztatása - bármennyire is igazságosnak és szükségesnek tűnik - roppant módon kiélezheti a konfliktust az amerikaiakkal.

A Brexitnél mindenki abban reménykedik, hogy a végén nemcsak az átmeneti időszak játékszabályairól, hanem a majdani kapcsolatokról is lesz valamilyen érezhető előrelépés, miközben Theresa May brit miniszterelnök a Salisbury merénylet kapcsán próbálja érzelmileg mozgósítani a többieket. A szolidaritást, együttérzést meg is kapja, de hogy mi legyen a merényletek fő gyanúsítottjával, Oroszországgal, arról egyelőre mindenki igen óvatosan nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy mit gondol esetleges Oroszország elleni szankciókról Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök azt mondta: „Nekem ügyvéd a szakmám, először mindig meghallgatom a tényállást, és aztán vonom le a következtetéseimet. Tehát megvárom, mit mond May.”

(Klubrádió - Nemes Gábor, Brüsszel)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Zentai Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »