Újabb állam csúszhat Magyarország mellé – nemzetközi lapszemle - 2018.03.14
Hallgassa meg
A magyar választások esélyeiről, a Fidesz lehetséges visszaszorulásáról, valamint a piszokban álló szlovák kormányzatról és esetleges bukásának nemzetközi veszélyeiről is ír a nemzetközi sajtó. Trump szolgalelkűnek minősített új külügyminisztere szintén téma, különösen, hogy a pedigréje igen hasznossá válhat a koreai témájú tárgyalásokon.
Ez a választás gyakorlatilag élet-halál kérdése – ezt az állítást idézi az AP amerikai hírügynökség Bencsik Andrásnak, a Demokrata című hetilap főszerkesztőjének a szavaiból, aki az úgynevezett Békemenet egyik szervezője. Az összeállítást ismerteti a New York Times és a Washington Post is. 

A március 15-ei ünnepnap várható budapesti ellenzéki eseményei közül az AP a diákok tiltakozó megmozdulását, valamint a Kétfarkú Kutya Párt békemenetét emeli ki. A cikknek a kampányról szóló része megírja, hogy Orbán Viktor és a legtöbb fideszes jelölt elzárkózott a vitákban való részvételtől. Az esélyekről szólva a szerző idézi Győri Gábort, a Policy Solutions politikai kutatóintézet vezető elemzőjét, aki szerint az ellenzéki pártok, ha koordinálnak egymással, elérhetnek bizonyos sikert, ami lehet, hogy nem lesz elég a győzelemhez, de ahhoz mindenképpen, hogy megakadályozzák a Fidesz kétharmadát.

Nem lehetsz a demokrácia szigete, ha derékig állsz a piszokban

A Bloomberg hírügynökség a szlovákiai helyzetről szóló cikkében azt írja: Robert Fico miniszterelnök eddig úgy állította be önmagát, mint aki az Európai Unióban az ellenpólust jelenti olyan populista erős emberekkel szemben, mint a magyar Orbán Viktor és a lengyel Jaroslaw Kaczynski. Ez a kép a múlt héten elhomályosult, amikor azzal vádolta vetélytársait, hogy Soros György segítségével támadják őt. Ez a kijelentés Orbánt visszhangozta, aki a magyar származású üzletembert az illiberális demokrácia ősellenségének kiáltotta ki.
Idézi a Bloomberg Lendvai Pált, Közép-Európa Bécsben élő szakértőjét, aki – felidézve Fico azon állítását, miszerint Szlovákia az Európa-párti érzelmek szigete a térségben – megállapította: nem lehetsz a demokrácia szigete, ha derékig állsz a piszokban. 

Egy másik elemző azonban eltérő szemszögből nézi a dolgokat. A Bloomberg által szintén idézett Jiri Pehe, a prágai New York egyetem igazgatója attól tart: ha összeomlik a szlovák kormány, akkor fennáll annak a veszélye, hogy euroszkeptikus pártok kerülnek hatalomra. A változás – vélekedik Pehe – oda vezethet, hogy Szlovákia csatlakozik Magyarországhoz és Lengyelországhoz, valamint a Cseh Köztársaság is lecsúszhat ugyanoda, ami nagyon veszélyes helyzetet teremtene a közép-európai térségben.

Szolgalelkű, de ...

Milyen változásokat hozhat az amerikai külügyminiszter-csere? Ezen töpreng ma a világsajtó jelentős része. Terjedelmes cikket közöl a témáról a Los Angeles Times is, amelynek a szerzője abban látja a várható legfőbb eltérést, hogy Mike Pompeo, az amerikai diplomácia új irányítója semmiben nem fog ellentmondani Donald Trump elnöknek – szemben a külügyet eddig vezető Rex Tillersonnal. „Hatalmas energia, hatalmas intellektus, mindig ugyanazon a hullámhosszon vagyunk. Nagyon jó vele a viszony, és ez az, amit elvárok a külügyminisztertől” – lelkendezett Trump azon, hogy milyen jó döntést hozott most, és kendőzetlenül elárulta, mi a legfőbb elvárása beosztottjával szemben. 

A CIA főnökeként Pompeo feladata volt eddig, hogy minden reggel tájékoztassa az elnököt a hírszerzés legfrissebb, legfontosabb értesüléseiről. A Los Angeles Times szerint Trumpról közismert, hogy irtózik a részletektől, ezért Pompeo – legalábbis így tudja a lap - a korábbinál lényegesen rövidebbre fogta ezeket a reggeli beszámolókat, és rendre kihagyta azokból azokat az információkat, amelyek arról szólnak, hol, milyen módon tettek keresztbe az oroszok az amerikai érdekeknek. A CIA-főnök el akarta ugyanis kerülni, hogy az elnök túlságosan feldühödjön. 

A cikk ugyanakkor nem csupán a beosztott szolgalelkűségéről tesz keresetlen megjegyzéseket, hanem kifejti ugyanennek a visszáját is: nevezetesen azt, hogy a diplomáciában fontos lehet: ha Pompeo bármit mond majd külügyminiszterként, akkor arról mindenki tudni fogja, hogy olyan, mint ha személyesen az elnök mondta volna. Tillersonra ez a legkevésbé sem volt érvényes, hiszen közismert módon számos kérdésről másként vélekedett, mint Trump. 

Különösen hasznossá válhat Pompeo pedigréje a koreai témájú tárgyalásokon. A Los Angeles Times idézi Daniel Russelt, az Obama-kormány kelet-ázsiai ügyekre szakosodott volt helyettes államtitkárát, aki szerint ha van olyan pozíció, amit az észak-koreaiak értenek és tisztelnek, az a volt kémfőnök pozíciója.
Az 54 éves Pompeo végzettségére nézve jogász, katonatisztként szolgált az első öbölháborúban. Nem volt hajlandó elítélni, hogy a CIA kínzással is szert tett információkra a terrorizmus elleni harcban. 

(Klubrádió, Kárpáti János)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csík Juci
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »