Az Erzsébet-utalvány azt sugallja, hogy a nyugdíjasok lefizethetők - Némethné Jankovics Györgyi - 2018.03.13
A kampányidőszakban érkező Erzsébet-utalványokról, a 13. havi nyugdíjról és az idősügyi egyeztetésről is beszélgetett a hétfői Reggeli Gyorsban Szénási Sándor Némethné Jankovics Györgyivel. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke szerint jelenleg leginkább az érdemi párbeszéd hiányzik.
Lefizethetőség és nosztalgia

A beszélgetés a miniszterelnök által megígért Erzsébet-utalványoktól indult, amiről a nyugdíjas szervezet elnöke azt mondta, bár a nyugdíjasok egy része lelkesen fogadja az ajándékot, ez nagyon rossz hírüket kelti, azt sugallja, hogy „lefizethetők” és sokan vannak, akik ezt kikérik maguknak.

„Az is lehet, hogy ez a kampányfogás az ellenkezőjére fordul, ahogy ez Hódmezővásárhelyen is látható volt” - tette hozzá.

Arról, hogy mennyire megosztott a nyugdíjas társadalom, egy történetet osztott meg. Ebből kiderült, hogy alkalmasint nyilvános helyen is egymásnak feszülnek az indulatok és a korosztályhoz méltatatlan módon ócsárolják egymást az idősek. A szakértő azt is elmondta, hogy a nyugdíjas társadalomban egyre nő a Fideszt támogatók aránya. 

„Van egyfajta nosztalgia, vagy elköteleződés a Kádár-rendszer, illetve a Horn-kormány iránt. De most megjelenik majd egy nagy létszámú korosztály, akik között már több az iskolázott ember, ők lehetnek a gondolkodó korosztály, akik nem automatikusan a Fideszt támogatják”
- indokolt.

Szénási Sándor felvette, vajon nagyon szűk látókörű gondolkodás, amikor valaki csak arra koncentrál, hogy ő mit kaphat a kormánytól, és kevésbé érdekli az ország sorsa. Nem csoda, hogy sokan így gondolkodnak - válaszolta a szakértő.

„Sokan megígérték nekik, hogy majd jobb lesz, de mégsem lett jobb. Az a hang az uralkodó, ami a generációs igényeket hangsúlyosabban hangoztatja, de senkinek nem lehet érdeke, hogy más generációk kárára érvényesítse az érdekeit. Már csak azért is, mert bizonyos országrészekben, bizonyos településeken több családot tart el a nyugdíjas.”


Megvannak a közös minimumok 

Szénási Sándor szóba hozta a Nyugdíjas Minimum Programot, amelyet 11 ellenzéki párt írt alá. A megállapodás történetéről a nyugdíjas szervezet elnöke elmondta, egy több lépcsős egyeztetés végén az Országos Nyugdíjas Parlament leszűkítette a témákat 20-ra, majd meghívták az összes olyan pártot, aminek 1%-nál nagyobb a támogatottsága.

A fontos témák közül kiemelte a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, amely a mostani merev szabályozást váltaná fel oly módon, hogy figyelembe venné az egyéni élethelyzeteket. Például aki 58 évesen nem talál munkát, az akár élhessen a korai nyugdíj lehetőségével is, de aki 70 évesen is tud és akar dolgozni, az megtehesse ezt. Egy másik fontos téma a minimál nyugdíj kérdése, amely 8-9 éve nem változott. Ezzel kapcsolatban azt gondolták a pártok, hogy annak megduplázása legyen a cél. A program emellett a svájci nyugdíjemelési indexálás mellett tette le a voksot.

„A gazdaság fejlődik, a GDP növekedik, és ez lehetőséget teremet arra, hogy az aktívak keresetét és az inflációt együtt követő nyugdíjemelési metódus valósuljon meg. Ezt a metódust a Horn-kormány vezette be, aztán jött a gazdasági válság, és az elhozta a jelen rendszert, ami lényegében befagyasztotta a nyugdíjakat, amelyek azóta csak az infláció mértékével nőnek.”


Az szakember felhívta a figyelmet, hogy a svájci indexálás a mai helyzetnél jobbat teremt, de korántsem tökéletes, egyben hiányolta az érdemi párbeszédet a döntéshozók és a döntést elszenvedők között.


Nem a 13. havi nyugdíj a megoldás

Nem vagyok a 13. havi nyugdíj pártján – jelentette ki Szénási Sándor felvetésére a nyugdíjas szervezet elnöke.

„Fontosabb az a társadalmi béke, ami az aktívak ás a nyugdíjasok között kialakult. De, ha a társadalom más rétegei is részesülnek a társadalmi gyarapodásból, akkor abban a nyugdíjasok is részesüljenek. De erre nem a 13. havi nyugdíj a legjobb megoldás, mert ahhoz nem kapcsolódik sem járulékbefizetés sem szolgálati idő. Itt az elnevezéssel és a kampányban való adakozás tényével van gondom” - fogalmazott.

Az egyeztetésre visszatérve a szakértő elmondta: a Horn-kormány alatt alapították meg az Idősügyi Tanácsot, amelyben a nyugdíjas szerveztek, a kormány illetékesei és szakértők, tudósok vettek részt. „Ez egy optimális egyeztető szervezet volt, szemben a mostanival, aminek elnöke a miniszterelnök és a tagjait is a miniszterelnök kéri fel” – mondta.


Munka, utazgatás vagy a család

Szénási Sándor arra is kíváncsi volt, mit gondol a szakértő a nyugdíjas szövetkezetről. 

„Ez egy jó elképzelés. Az idős ember munkavállalása mindenkinek jó: jó az idősnek, nem csak azért mert pénzt kap, de mentálisan is jót tesz neki, hogy fontosnak érzi magát. Jó a családnak is, jó a gazdaságnak, mert GDP-t termel.”

Hozzátette: Európában az idős társadalom gazdasági tevékenysége meghatározó jellegű, amit felelőtlenség nem kihasználni. Végül a vendég arról beszélt, mi lehet az oka annak, hogy a magyar nyugdíjasok nem feltétlenül utazgatással, tanulással, sportolással töltik a nyugdíjas éveket.

„A magyar nyugdíjas is szeretne utazni, de nagyobb az elköteleződése a család iránt, mint más országokban. Egy szakértő becslése szerint egy nyugdíjas férfi naponta majdnem 170 perc, míg a nők több mint 280 perc önkéntes munkát áldoznak a családjuknak. Ebben benne van az unokák felügyelete, a bevásárlás, főzés, takarítás, stb. Ez a nagyszülői segítség, ez a horribilis értékű munka teszi lehetővé, hogy az aktív kereső dolgozni tudjon” - fogalmazott.

A beszélgetés a március 12-i Reggeli Gyorsban hangzott el.

(Klubrádió/ Fotó: 168ora.hu)


Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csákvári Géza
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »