Propagandaminiszter az van, oktatási miniszter meg nincs - Daróczi Gábor - 2018.03.13
Ha te szegény vagy, és nem tudsz szabadon iskolát választani, valószínűleg közmunkás vagy munkanélküli leszel - ezt Daróczi Gábor mondta a Klubrádiónak adott interjújában. A művelődésszervező - akit Karácsony Gergely a napokba kérte fel árnyékkormánya oktatási miniszterének - a Fidesz szerinte történelmi bűnéről is beszélt.
Értékválasztás

„Az, hogy egy kormányban milyen területnek van önálló tárcája, nagyon fontos üzenet a társadalom felé. Propagandaminiszter az van, saját költségvetéssel, oktatási miniszter pedig nincs” – fogalmazott Daróczi Gábor a Reggeli Gyorsban.

A Karácsony Gergely által felvázolt árnyékkormány lehetséges oktatási miniszterem azt mondta, szerinte senki sincs, aki az oktatáspolitika minden területéhez ért, de ő tudja, hogy mit tud, és miben szüksége van segítségre. Szerinte a tankötelezettség korhatárának csökkentése egy értékválasztás volt a kormánytól, mint ahogy az is, hogy az elitet támogatják, a maradék nyolcvan százalékról pedig különböző mértékben, de lemondtak.

„Ez nem szakmapolitikai kérdés, hanem egy döntés. Az én értékválasztásom ezzel szemben az alul lévő nyolcvan százalékról szól” - fogalmazott. Hozzátette: „Ne egy hülyeségeket beszélő minisztériumi ember döntse el egy gyereknek a sorsát, ez nem így működik egy normális társadalomban.”

Daróczi Gábor úgy vélte, a Fidesz most abban érdekelt, hogy állami pénzen menekülőútvonalakat biztosítson az elitnek egészségügyben, a maradéknak pedig azt mondja, hogy oldjátok meg.


Állami és egyházi

Az egyházi iskolák jóval több állami támogatást kapnak, mint az állami iskolák – emlékeztetett a művelődésszervező és hozzátette, a Fidesz évekig riogatta az önkormányzatokat az államosítás rémével, akik emiatt érezték, hogy érdemes átadni az iskolákat az egyházaknak. Szerinte itt már lehetett tudni, hogy valami nagyon furcsa történik.

„Képzeljük el, hogy van egy állami rendszer, ami minden iskolára vonatkozik, majd onnan kiengednek iskolákat és több szabadságot és pénzt adnak nekik. Ez azért az abnormalitás súlyos példája.”

Daróczi kiemelte, hogy a bértábla létezése óta a tanárok fizetése között nincs jelentős különbség, így a jó és a rossz tanárok fizetése között sincs. Azok a tanárok, akik sok pluszfeladatot vállaltak, az államosítással elestek az ezzel járó plusz juttatásoktól.

A művelődésszervező szerint a legfontosabb, amitől az iskola vezetője nem feladatvégrehajtó, hanem menedzser lesz, az a szabadon felhasználható pénz, és ebben van háromszoros különbség az állami és az egyházi iskolák forrásaiban. Náluk normatív alapon megy dologi költésre a támogatás, az állami iskoláknál pedig feladatfinanszírozás van, elvileg mindent amire szükség van, azt az állam állja.

„Megvizsgáltuk, és ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a normatív 160 ezer forinthoz képest 57 ezer forint jutott az állami iskoláknak. Idén az egyházi iskolák 200 ezer forintot kapnak diákonként, az állami költségvetésből pedig az látszik, hogy az állami iskolák háromezer forinttal kevesebbet, mint tavaly” - fogalmazott Daróczi Gábor, aki szerint ezzel az emberek 80 százaléka bukik.

„Balog Zoltán mindenért, és így az oktatásért is felelős miniszter nem a fideszes szavazók minisztere, hanem mindenkié. Nem szabadna ez alapján kegyeket osztogatni, mindenkinek jól kellene járni. Ne az elit extra támogatása legyen a cél, hanem mondjuk, hogy legyen egy rendes iskolahálózatunk.”


Távolodik a jövő

„Amennyit az egyházi iskolák kapnak, az közelebb van ahhoz, amennyire szükség lenne. Az állami iskolák támogatását kell erre a szintre megemelni, mert így lehet az alapfeltételeket megteremteni. Ez a költségvetésben aprópénz, de az iskolák hétköznapjaiban nem” - véli Daróczi Gábor.

Szerinte a legfontosabb intézmény az iskola, az pedig abnormális, hogy az iskolák vezetőinek nincsen szabad mozgása abban, hogy milyen eszközöket és szolgáltatásokat vásárolnak. Erre példaként azt hozta fel, hogy az állami iskolák rengeteg angol tanárt keresnek, az egyházi iskolában viszont ez azért nem akkora probléma, mert a plusz pénzből tudnak szolgáltatást, például drágábban, de jól dolgozó angol tanárt szerezni a piacról.

Daróczi Gábor szerint az, hogy egy iskola milyen lesz, apró dolgokon múlik, például a szabad tankönyvválasztáson, azon, hogy milyen tanárokat és milyen módszerrel vehetnek fel.

„Ma már a tetőfedőnek sem elég ha csak a kalapácsot tudja tartani, a magasabb végzettség bizonyítottan magasabb bérrel jár. Az egyetem és főiskola olyan képességeket ad, amit a munkaerőpiac honorál, ilyen a jó kommunikációs készség, a csapatjáték és az új dolgok tanulásának képessége” - magyarázta Daróczi.
A szakember szerint pillanaton belül a nyakunkon lesznek a robotok és elveszik tőlünk a kézzel végezhető munkákat. Az lesz a kérdés, hogy hogyan tudunk majd ehhez alkalmazkodni.

„Az a kép, amit a kormányzat fest, a 40-60 évvel ezelőtti rendszerre készít fel minket, miközben 10-20 évvel előre kellene látni. Erre nem vagyunk felkészülve.”


Esélytelen gyermekek

Daróczi Gábor nonszensznek tartja, hogy jelenleg az, hogy valakiből mi lesz, a szülei iskola végzettségén, a családi hátterén és azon múlik, hogy az ország melyik részén született, nem pedig a képességein. Szerinte az oktatási rendszer felerősíti az otthonról hozott hátrányokat, és ez nem csak a kisebbség, nem a romák, nem a legszegényebbek problémája.

„Aki alulra kerül, annak semmi esélye sincs kitörni. Ha te szegény vagy és nem tudsz szabadon iskolát választani, valószínűleg közmunkás vagy munkanélküli leszel.”

A művelődésszervező szerint ha most lenne általános iskolás, esélye sem lenne eljutni odáig, hogy egy rádió stúdióban beszélhessen az oktatásról. Ő a Fidesz történelmi bűnének tartja, hogy nyolc évvel ezelőtt kétharmaddal, nagy mennyiségű uniós pénz birtokában állt neki az iskolák államosításának, de a különbségek nem csökkentek, sőt nagyobbat lettek iskola és iskola között.

„Nem volt mesterterv arra vonatkozóan, hogy mit akarnak csinálni az oktatással, csak a hozzájuk közel álló elitet akarták állami forrásokból kistafírozni”
- mondta a szakember.

Az interjú a március 13-i Reggeli Gyorsban hangzott el.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bolgár György
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »