MÚOSZ: Szólni kellene az újságíróknak, nehogy bajba kerüljenek - 2018.03.12
Hallgassa meg
Máshol kitüntetik, Magyarországon megbüntetik azt az újságírót, aki egyéb eszköz híján, a fontos, közérdekű információk megszerzéséhez inkognitóban készít riportot – erről beszélt a Klubrádióban a MÚOSZ elnöke, Hargitai Miklós, aki az indexes Nyilas Gergely elítélése kapcsán nyilatkozott. Az Az újságíró szövetség vezetője utalt rá, a bíróság mostani döntése után más újságírók is bajba kerülhetnek a sajtótörvény különböző értelmezése miatt.
Etikusan és a törvényeket betartva járt el az Index újságírója, akit elítélt a Győri Törvényszék – jelentette ki a Klubrádióban a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke, Hargitai Miklós.

A szakmai érdekképviseleti szervezet vezetője szerint a sajtótörvény kimondja, hogy közérdekű információ megszerzéséért nem lehet felelősségre vonni az újságírót, ha ahhoz nem lehetett másképp hozzáférni. Ha pedig ezt a jogalkalmazó másképp gondolja, akkor azt érdemes lenne deklarálni, mert a magyar újságírók jelenleg azt gondolják, ehhez joguk van, mivel a sajtótörvény pontosan ezt tartalmazza – hangsúlyozta Hargitai Miklós.

Az indexes Nyilas Gergelyt a hatóság félrevezetésével és okirathamisítással vádolták meg, miután a menekültválság csúcsán, 2015 augusztusában kirgiz állampolgárnak adta ki magát, és elvegyült a menedékkérők között. A törvényszék az újságírót megrovásban részesítette és a perköltség megfizetésére kötelezte.

Hargitai Miklós megjegyezte máshol nem büntetést, hanem kitüntetést kapott a munkájáért egy hasonló módszert alkalmazó újságíró. A zsurnaliszta, valódi kilétét elfedve, munkát vállalt egy olaszországi farmon, ahol rabszolgaként dolgoztatták az embereket. Az erről készített riportért az újságíró rangos díjat kapott – tette hozzá.

A Nyilas Gergely elleni ítéletet követően az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője, Harlem Désir veszélyes precedensnek nevezte a döntést, ami után, mint mondta, tovább szűkülhet a magyar sajtószabadság.

Az Index korábban azt írta a szerkesztőség tagjának elítéléséről, hogy a menekültügyi hatóság a folyamatos kérvények és az óriási közérdeklődés ellenére sem engedélyezte a sajtónak, hogy a helyszínen vizsgálja a migránsok hatósági kezelését, az idegenrendészeti eljárás lefolytatását, illetve a táborokban uralkodó körülményeket.

A bíróság előtti vita a győri jogerős ítélettel nem ért véget, az Index újságírója és ügyvédje a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért, és ha kell az Alkotmánybíróságon, valamint az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán keresnek jogorvoslatot.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kárpáti János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »