Megfelelő ügyészség is kellene az MSZP "stop oligarcha" terve mellé - Léderer Sándor - 2018.01.22
Hallgassa meg
Hárompontos törvénymódosító csomag benyújtását ígérik a szocialisták, a cél az elmúlt nyolc év harácsolóinak elszámoltatása és az extraprofit visszaszerzése – fogalmazott a párt országgyűlési képviselője. A K-Monitor korrupcióellenes közhasznú egyesület ügyvezetője szerint a szándékkal egyet lehet érteni, de nem szabad általános megoldással próbálkozni, és kérdéses, hogyan lehet úgy kivitelezni egy ilyen törvényt, hogy az felsőbb szinteken is megállja a helyét.

Az MSZP javaslatának egyik fő eleme, hogy az osztalékjövedelmekre és a vállalkozásokból kivont jövedelmekre az általános 15 százalék helyett 75 százalékos különadót vetnének ki jelentős összegű közösségi források felhasználása esetén. A változtatás azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételük felét, 100 millió forint feletti uniós, illetve hazai közpénzből szerzik és tisztességtelen mértékű haszonra tesznek szert.

Léderer Sándor ezzel kapcsolatban a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, a szándékkal egyet lehet érteni, hiszen kormányzati ciklusoktól függetlenül jogos kártérítési igénye a magyar társadalomnak, hogy a korrupción keresztül ellopott pénzeket valahogy vissza lehessen szerezni. Ugyanakkor más kérdés a megvalósítás, mert nagyon nehéz úgy megfogalmazni egy ilyen törvényt, hogy az megálljon akár az Alkotmánybíróság, akár a strasbourgi bíróság előtt. Másrészt - más pártok korábbi hasonló próbálkozásaihoz hasonlóan – egy ilyen általános megoldásba egy csomó olyan szervezet és ember is beleeshetne, akiket ez nem kéne, hogy szigorítás sújtson.

A K-Monitor ügyvezetője példaként emlegette az atomhulladék kezelésével és a vízgazdálkodással foglalkozó szervezetek, amelyek között vannak olyanok, akik szinte csak állami, vagy államhoz köthető forrásból szerzik az árbevételüket, ugyanakkor teljesen szakmai alapon működnek. Hozzátette: szerinte az is vitás kérdés lenne, hogy mi számít tisztességtelen mértékű haszonnak, illetve hogy ki határozhatná ezt meg.

Léderer Sándor beszélt arról is, hogy már most is vannak a magyar jogban olyan eszközök, amikkel fel lehet lépni a korrupció ellen, de igazi hatékonyságot az biztosítana, ha az ügyészség rendesen működne és kivizsgálná az ilyen ügyeket, megfelelő munkájával lehetne elérni. Hozzátette: rengeteg eset van – például a föld- vagy a trafikügyben - ahol konkrét bizonyítékokkal alá lehet támasztani a korrupció gyanúját.

A K-Monitor ügyvezetőjét Pikó András kérdezte.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csákvári Géza
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »