Súlyos szabálytalanságokat talált az OLAF Tiborcz közbeszerzéseinél - 2018.01.12
Hallgassa meg
Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban.

A cégben ebben az időszakban Orbán Viktor veje, Tiborcz István is érdekelt volt. A Wall Street Journal úgy értesült, az OLAF két éven keresztül vizsgálta az Elios Zrt.-t, 35 közbeszerzést néztek át, majd megállapították: súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor. A magyar ügyészségnek azt javasolják, indítsanak eljárást az ügyben.


Az OLAF az Európai Bizottság felé is javaslattal élt: indítványozták, hogy a testület kérje vissza a vizsgált projektekre költött csaknem 40 millió eurót. Az Elios 2011 és 2015 közötti szerződéseit vizsgálták, ezek keretében a cég magyar települések közvilágítását korszerűsítette.


Az Elios ebben az időben részben Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Korábban a magyar rendőrség is vizsgálódott az Eliosnál, ám 2016-ban, egyévnyi nyomozás után lezárták azt. A hivatal azt is mondta az amerikai lapnak, hogy nemcsak súlyos szabálytalanságokat tártak fel, de összeférhetetlenség is felmerült, ami arra vonatkozhat, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben a férfi még az Eliosban is tulajdonos volt.


Az amerikai lap kereste az Európai Bizottságot is, akik azt mondták, ki fogják értékelni az OLAF-jelentést, megvitatják azt a magyar kormánnyal, azután döntenek a további lépésekről.


Az Együtt elnöke, Juhász Péter felháborítónak nevezte, hogy a magyar hatóságok még nem nyomoznak ebben az ügyben.(hirtv.hu / Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szunyogh Szabolcs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »