A magyar kormány ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának - Köves Slomó ezt kéri Orbán Viktortól - 2017.12.07
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője szerint Magyarország számára is komoly lehetőséget jelentene az Egyesült Államok döntésének támogatása Jeruzsálem ügyében. Az EMIH véleménye szerint a magyar kormánynak érdemes megfontolnia, hogy – a már most megjelenő, feszült diplomáciai helyzetben – egyértelművé teszi álláspontját a kérdésben, és hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokhoz, a történelmi és reálpolitikai érveket figyelembe véve elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael állam fővárosát, elsőként az Európai Unió tagállamai közül.
Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben kitér a magyar és a zsidó nép közötti történelmi hasonlóságokra: a messziről érkező törzsek néppé válásának eposza, a számkivetettség és különállás idegen népek között, évezredes elszigeteltség, nemzeti sóvárgás a történelmi őshazáért, számkivetettség, a realitásoktól elrugaszkodott negatív diplomáciai döntések elszenvedése mind megjelennek a két nép történelmében, és nagymértékben segíthetik egymás megértését. Izrael a zsidó nép őshazája, a zsidó-keresztény értékvilág bölcsője, Jeruzsálem pedig 3700 éve ennek a kultúrának a szimbóluma. A 2000 éven át tartó száműzetés során a zsidó szívekben mindvégig, majd közel 70 éve már a mindennapi valóságban is Izrael állam fővárosa Jeruzsálem. Ennek ellenére a világ csaknem 70 éve ragaszkodik mást mondani, mint a valóság – írta a vezető rabbi.
„A tegnapi bejelentés nem csak az ünneplésnek ad helyet: lehetőséget teremt arra is, hogy akik a fenti értékek mentén gondolkodnak, akik a valóságra és a maszatoló hazugságra oszló világállapotunkban mindig képesek az igazság mellé állni, egy erős, szimbolikus közösséget hozzanak létre. Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is: lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére. Az USA által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel – nem először – élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer” – fejtette ki Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kelen Károly - Rab László
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »