Biztonsági tanácsot tart az ENSZ Trump bejelentése miatt - 2017.12.07
Összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, miután Donald Trump szerdán bejelentette, hogy országa elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és ide költöztetik majd át Tel-Avivból az izraeli nagykövetséget. A 15 tagú testület soros elnökénél nyolc ország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Egyiptom, Szenegál, Bolívia és Uruguay kezdeményezte, hogy még a héten tárgyaljanak. Az ülés holnap lesz, magyar idő szerint délután 3 órakor.
Az amerikai elnök bejelentése után megszólalt az ENSZ főtitkára is. António Guterres azt mondta, hogy csak az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet határozni Jeruzsálem státuszáról.
Az USA lépését egyedül Izrael üdvözölte. „Történelmi jelentőségű Donald Trump bejelentése, amit a palesztinokkal kötendő  békemegállapodásnak is tartalmaznia kell” - hangoztatta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Rajta kívül azonban sorra utasították el a washingtoni döntést a világ vezető politikusai és országai.

Moszkva szerint Donald Trump a tűzzel játszik. A lépés ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban- üzente az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke.
Nem támogatja a német kormány sem az amerikai elnök lépését- jelezte szóvivője útján Angela Merkel kancellár.

A brit kormányfő sem ért egyet Donald Trump döntésével. London szerint ez nem használ a térségbeli békekilátásoknak. Theresa May jelezte, kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból.

Az Európai Unió aggódik a döntés várható, a békére vonatkozó következményei miatt - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Hozzátette, az Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett. Mások mellett bírálta a bejelentést az olasz vezetés, de Franciaország sem támogatja az egyoldalúnak nevezett döntést. Ezt elutasította Egyiptom továbbá Törökország is, Jordánia pedig jogilag érvénytelennek tekinti.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet szerint a döntés lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami megoldását. A Hamász iszlamista terrorszervezet szerint Donald Trump az amerikai érdekekért "megnyitotta a pokol kapuját".

Palesztin területeken máris nagyszabású tiltakozások szerveződnek a washingtoni lépés miatt.

(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Hamvas Dániel
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »