Indul az Első Budapesti Klasszikus Film Maraton - 2017.10.21
Hallgassa meg
Az idén 60 éves Filmarchívum több mint 70 ezer filmet, félmillió fotót, több tízezer plakátot, díszlet- és jelmeztervet, valamint több mint egymillió dokumentumot őriz.
2017. november 2. és 5. között kerül sor a Budapesti Klasszikus Film Maratonra az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapesti Francia Intézetben és a Corvin Filmpalotában. A Magyar Nemzeti Filmalap tíz évre szóló Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programot indított el a nemzeti filmvagyon filmjeinek restaurálása érdekében. Az első évben Fábri Zoltán teljes életműve, Radványi Géza Valahol Európában és Enyedi Ildikó Az én XX. századom című alkotásai, valamint Dargay Attila animációs filmjei kerültek a programba. A közönség a Maratonon láthatja először a 100 éve született Fábri Zoltán öt alkotását digitálisan restaurálva, melyek közül a Körhinta lesz a nyitófilm.

A Klubdélelőtt vendége volt Ráduly György a Filmarchívum igazgatója, aki elmondta, hogy a filmek között ott lesz a Körhinta is, mely filmet, teljes körűen felújították idén. Több hónapig tartó munka volt, mert a film negatívja nagyon rossz állapotban volt. Régebben is történt már egy analóg mentése, felújítása a negatívnak - tette hozzá.

Ma már a digitális technológia lehetővé teszi azt, hogy meglévő, jóminőségű pozitív kópiákban kikeressék azokat a hiányzó képkockákat, amelyek a negatívban nincsenek jelen és digitalizálás után berakják őket és így válik teljessé a film. Ezt a digitalizáló programot januárban indították el. A film fejújítás egy költséges munka és nagyon jó szakembereket igényel. Műtárgy mentésről van szó. A filmarchívum arra hivatott, hogy a film örökséget a lehető leghosszabb távon megőrizze és a lehető legszélesebb körben terjessze. Az a cél, hogy minél több európai, és magyar filmet tudjanak nézni az emberek - fogalmazott Ráduly György.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Böcskei Balázs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »