Juncker megmondta, miért nem közvetít a katalán konfliktusban - 2017.10.13
A közös döntéseket mindenkinek - a közép-európai országoknak is végre kell hajtaniuk - mondta luxemburgi diákok előtt tartott beszédében Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke, aki egyúttal azt is megmagyarázta, hogy miért nem kíván közvetítő szerepet vállalni a katalán konfliktusban.
Ha valaki egy család tagja és ott ül a közös asztalnál, akkor a szabályokat be kell tartani - figyelmeztette beszédében Juncker az érintett közép-európai országokat, mindenek előtt Magyarországot a menekültek egy kis részének elosztását előíró 2015-ös határozattal kapcsolatban.

Az Európai Unió történetében ez az első alkalom, hogy egy minősített többséggel hozott határozatot néhány tagország nem hajtja végre. Mi egy törvényeket tisztelő közösség vagyunk, a törvényeknek minden területen és minden irányba érvényesülniük kell. Közép-Európában néhány ország még tétovázik a végrehajtással - remélem, hogy ezt még egyszer átgondolják - így Juncker, aki a katalán konfliktussal kapcsolatban leszögezte: hiába szólítják fel mindenhonnan, hogy közvetítsen Madrid és Barcelona között, miután csak az egyik oldal kér közvetítést, ezt nem teheti. Egyébként sem akar ebbe beleavatkozni. Ettől függetlenül volt néhány kritikus megjegyzése. A spanyol miniszterelnöknek például már korábban javasolta, hogy tegyen lépéseket, nehogy a katalán helyzet irányítatlanná váljon. Volt amit megtett, sok mindenhez nem nyúlt - mondta Juncker, de azt is egyértelművé tette, hogy nagyon nem örülne Katalónia kiszakadásának Spanyolországból. Ez másoknak is példa lehet és ő nem szeretne egy olyan európai uniót, amely 91 országból áll - ennyi ugyanis a régiók száma az EU-ban. 
 
(Klubrádió/Nemes Gábor, Brüsszel )
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Gergely Zsófia
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »