Politikai döntés, hogy kimaradunk az Európai Ügyészségből - 2017.10.13
Hallgassa meg
Az uniós igazságügyi miniszterektől is zöld utat kapott az Európai Ügyészség, így pár éven belül megkezdheti munkáját a határokon átnyúló korrupciós és csalási ügyeket felgöngyölítő új intézmény. A nyomozati jogkörrel is rendelkező uniós ügyészséghez Magyarország nem csatlakozik, mivel a kormány szerint a már meglévő intézmények elég hatékonyak. Részletek Hajdu Zsófia összeállításában.
Így vezette fel a 2014-ben induló uniós pénzügyi ciklus kilátásit Lázár János 2013 decemberében, még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjeként. A Magyarországra érkező eu-s támogatások vitatható elköltése miatt azóta számtalan vizsgálatot indított az európai csalás elleni hivatal. Ez a szervezet viszont csak ajánlásokat tehetett, a magyar hatóságok pedig sok esetben nem indítottak eljárást.

Az uniós tagállamok közül most 20 úgy döntött, egy közös ügyészi hivatal létrehozásával próbál meg hatékonyabban fellépni az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben.

A DK európai parlamenti képviselője szerint az új intézmény létfontosságú, az pedig, hogy Magyarország kimarad belőle, politikai döntés. Niederüller Péter a Klubrádiónak azt mondta, több szempontból is kifogásolható a magyar kormány hozzáállása, amely a nemzeti szuverenitásra hivatkozva utasította el a közös ügyészség ötletét.

Az Európai Ügyészség működését előkészítő folyamat várhatóan nem lesz könnyű, hiszen Európa szerte jogfilozófiai viták sorát veti majd fel. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint mindezzel együtt nagy lehetőség rejlik a közös ügyészi hivatalban.

Az új uniós pénzügyi ciklusban, vagyis legkorábban 2020-ban felálló uniós ügyészséghez utólag még bármelyik tagállam, így Magyarország is csatlakozhat.

(Klubrádió/Hajdu Zsófia)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csík Juci
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »