A sátánozó KDNP-s Aradszki Andrásnak le kellene mondania – Gégény István - 2017.10.12
A Szemlélek blog alapító-szerkesztője felháborítónak tartja Lázár János nyilatkozatát, hogy Soros György Sátánhoz való hasonlítása a népszórakoztatás része. Gégény István a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában arról beszélt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vallási kontextust és a rózsafüzért minősítette megszólalásával, ezzel pedig a keresztény embereket sértette meg. Aradszki András, kereszténydemokrata államtitkár parlamenti felszólalását pedig botrányosnak tartja, és úgy vélte, hogy Aradszki nincs tisztában a lelkében levő gonoszsággal - a rózsafüzér, valamint a katolikus hit politikai kontextusban való felhasználása miatt Gégény István szerint Aradszki Andrásnak le kellene mondania.
Gégény István elmondta: őket is meglepte a petíciójuk népszerűsége, amelyet Beer Miklós katolikus püspökkel, Gundel Takács Gáborral, Veiszer Alindával és Hajós Andrással közösen írtak alá és tettek közzé az őcsényi események után. A Szemlélek blog alapítója azonban árnyalta is a közreadás módját és időpontját - mint elmondta, az őcsényi eset volt az utolsó csepp abban a régóta telítődő pohárban, ami a mai magyar közéletben évek óta tapasztalható. A feszültség fokozódására volt reakció a petíció megfogalmazása, mivel az indulatoknak egyre durvább jelei látszódnak.
Gégény István felhívta a figyelmet, hogy írásukkal nem akartak politikusok konkrét, így Orbán Viktor kormányfő az őcsényi ügyben tett nyilatkozatára reagálni, de több olyan megnyilvánulás is történt az elmúlt hetekben amire úgy érezték, hogy választ kell adniuk. Az újságíró kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy Orbán megnyilvánulása kommunikációs hiba volt, el kellett volna ítélnie a joggal is szembemenő erőszakot - a kormányfő az indulatos reakciókat védte meg, és a Szemlélek blog alapítója részben ezzel magyarázta a párbeszédre való felhívásukat.
Megismételte, hogy az aláírókat is meglepte a petíció pozitív fogadtatása, a hozzászólásokból azt szűrték le, hogy nagy igény volt egy ilyen tartalmú állásfoglalás megjelentetésére - az aláírások száma pár nap alatt 8 ezer fölé emelkedett, a visszajelzések feldolgozása azonban még várat magára.
Az újságíró szerint két út lehetséges: vagy megelégszenek az eddigi eredményekkel és figyelemfelhívással, vagy tovább viszik az ügyet - az öt aláíró a közeljövőben összeül, hogy értékeljék a helyzetet, és egyeztessenek a továbbiakról. A felhívás megalkotásának hátteréről Gégény István elmondta: az indulatokkal szembeni tehetetlenségre kívántak egy választ adni, jóllehet eredetileg egy mécsesgyújtást terveztek, de végül az írásbeli formátum mellett döntöttek, melyben a párbeszéd szükségessége mellett kötelezik el magukat. Bár a további lépések kialakítása még várat magára, Gégény István elmondta: helyi fórumok kialakítását szeretnék elősegíteni, ahol a menekültválságot és az ahhoz hasonló társadalmi és közösségi problémákat meglehet tárgyalni.
A Szemlélek blog alapító-szerkesztője a nagy egyházak reakcióiról, illetve elmaradt reakcióiról is elmondta a véleményét, miután több médium is összefoglalót közölt az őcsényi ügyről és Erdő Péter, a katolikus egyház feje sem szólalt meg nyilvánosan ebben az ügyben. Gégény István szerint nem az egyházaknak kellene egy-egy politikai oldal, vagy egy aktuális kormányzat politikája mögé beállni, hanem éppen a kabinetre hárul annak a felelőssége, hogy magáévá tegye az egyházak bizonyos alapértékeit. Felidézte Fabiny Tamás egy közelmúltbeli interjúját is, amelyben az evangélikus püspök a bűnös hallgatás problémáját boncolgatta.
Gégény István szerint a katolikus egyház látszólagos beleegyezése minimum rossz üzenet a hívők és nem hívők számára egyaránt. Ez a cinkos hallgatással ér fel - az újságíró értetlenségének adott hangot, hogy az egyházi vezetők miért nem hangoztatják az evangéliumi értékeket, mert ezzel szerinte benne és a keresztény értelmiségben is az a kritika erősödik meg, hogy az egyházi vezetés nem tölti be az élő lelkiismeretre vonatkozó szerepét.
A Szemlélek blog szerkesztője a katolikus egyház, valamint a KDNP Ferenc pápához való viszonyára is kitért - a kisebb kormánypártban a pápával szembeni ellenérzésekről korábban Lukácsi Katalin, a KDNP egykori tagja is részletesen beszámolt. Gégény István szerint bár már több ízben felmerült a pápa magyarországi látogatásának lehetősége, ez eddig nem valósult meg, azonban reményét fejezte ki, hogy egy esetleges látogatás pozitív hatással tudna lenni a kritikusokra, és erre a 2020-as magyarországi eucharisztikus világkongresszus jó apropót tudna kínálni. Ferenc pápa tevékenységéről úgy vélekedett, hogy az egyházvezető reformerként több száz éves hagyományokat kívánna átalakítani, és farizeusok azok, akik ezt az irányvonalat teljes mértékben elutasítják. Gégény István szerint akik a pápát ily módon bírálják, azok a jézusi szeretetet támadják.
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Báder Tamás
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »