Péterfalvinak nagyon nem tetszik, hogy megfigyelné az állampolgárokat a belügy - 2017.08.07
Hallgassa meg
Titkos információgyűjtésre használható, képi megfigyelőrendszert épít a kormány - így látja a Nemzeti Adatvédelmi hivatal elnöke a Belügyminisztérium azon salátatörvény tervezetét, mely egyebek mellett központi adattároló szervezetre bízná például a különféle szervek által készített kép- és hangfelvételeket, azokat egységesen kezelné, és nemzetbiztonsági, bűnüldözési indokra hivatkozva onnan ki is kérhetnék azokat.
Péterfalvi Attila a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, egyebek mellett azt is kifogásolja, hogy az állampolgárokat így úgy tudnák megfigyelni, hogy nem is tudnának róla.

Komoly gond az is, hogy a rendszer szinte automatizálná a hozzáférést az egyes hatóságok (pl. közútkezelő, közterület-fenntartó, rendőrség) által készített felvételekhez. 

Míg most egyenként kell hasonló adatokért folyamodni, és az egyedi engedélykérelemben dokumentumokkal kell alátámasztani, hogy a kért adat szükséges az adott szervezet törvényben rögzített feladatainak ellátásához, az új rendszer szerint bármely hatóság úgy kutakodhatna az adatok között minden akadály nélkül. A törvénytervezet szerint azonban ezentúl általános, keretjellegű engedély alapján adnák át az adatokat. Ez pedig nem fogja garantálni az egyes adatfelhasználások dokumentálását. Így az adatfelhasználás utólagos ellenőrzése sokkal nehezebb - mondta az adatvédelmi hatóság elnöke.

Miután a különböző adatgyűjtő szervek felvételeit közös rendszerbe akarják gyűjteni, és a hozzáférést is megkönnyítik, a NAIH elnöke szerint létrejön egy olyan titkos információgyűjtéshez felhasználható, képi megfigyelőrendszer, amely nagy földrajzi területet fed le.

Péterfalvi Attila több javaslatot tett a törvénytervezethez: így például elvárja, hogy az adatfelhasználó minden egyes esetben külön azonosíthatóan dokumentálja, miért kérte ki az adatot, illetve hogy kérelme az adatok milyen körére vonatkozik és a NAIH hivatalból ellenőrizhesse az adatok felhasználását.

Emellett javasolja, hogy egyes helyeken (pl. templomok, szavazóhelyiségek közelében, politikai gyűléseken) rögzített adatok felhasználásának szabjanak további feltételeket a törvényben.

Az adatvédelmi hatóság azzal sem ért egyet, hogy a szállásadók készítsenek fénymásolatot vendégeik személyazonosító okmányáról.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pálinkás Szűts Róbert
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »