A lengyel igazságügyi törvénymódosítások a világlapok címoldalán - 2017.07.21
A New York Times közli a Reuters hírügynökség elemzését a lengyelországi helyzetről. Annak fő megállapítása az, hogy az Európai Bizottságnak – az unió központi végrehajtó intézményének - ugyan korlátozottak az eszközei arra, hogy visszatartsa az országot kormányzó nacionalistákat a jogállam lebontásától, de számolni kell következményekkel, beleértve az uniós fejlesztési támogatások jelentős megkurtítását.
A kormányon levő, őskonzervatív, euroszkeptikus Jog és Igazságosság Pártja most olyan törvényt erőltet át a parlamenten, amely közvetlenebb ellenőrzést biztosít a kormánynak a legfelsőbb bíróság fölött, és ez csak a legutóbbi azoknak a törvényeknek a sorában, amelyek a bírálók szerint elsöprik a bírói függetlenséget – állapítja meg a Reuters. Az elemzés ezután kifejti, hogy az uniós tagország szavazati jogainak a felfüggesztésével is fenyegető hetes cikkelyt csak akkor lehetne érvénybe léptetni Varsóval szemben, ha az EU összes többi tagállama egyetértene ezzel – márpedig Magyarország ígéretet tett arra, hogy ezt megakadályozza. 

A jogi nehézségek ismertetésén túl az elemzés arra is kitér, hogy néhány uniós politikus részéről megfogalmazódik olyan aggodalom: ha túl nagy nyomás nehezedik Lengyelországra, az olyan hullámot indíthat el, mint amilyen a Brexit-döntéshez vezetett Nagy-Britanniában. Ugyanakkor – írja a Reuters – az EU-országok számára keménynek ígérkeznek a tárgyalások a következő pénzügyi ciklus uniós költségvetéséről. Az új büdzsé eleve kisebb lesz az eddiginél, a britek távozása miatt, de ezen felül több tagország – köztük Olaszország és Franciaország – amellett van, hogy az uniós támogatásokat kössék az EU alapértékeinek tiszteletben tartásához. A Lengyelország körül kialakult légkör nagyon negatív módon fogja befolyásolni az uniós költségvetési tárgyalásokat – jósolja Elzbieta Bienkowska lengyel EU-biztos, aki Donald Tusk volt lengyel miniszterelnöknek, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnökének a pártján áll a Varsóval folytatott vitában.


A Reuters elemzéséhez hasonlóan a lengyelországi eseményekről a nemzetközi sajtóban megjelent beszámolók nagy része kitér arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben biztosította támogatásáról a lengyel kormányt az uniós intézményekkel keletkezett viszályában.
 
Tegnap Lengyelország-szerte több mint százezren vonultak ki az utcára, hogy tiltakozzanak a legfelsőbb bíróságról szóló törvény ellen – számolt be a Gazeta Wyborcza. A legnagyobb, mintegy ötvenezres tüntetés Varsóban volt, de a főváros mellett Poznanban, Wroclawban, Lodzban, Krakkóban, Szczecinben és Kielcében is demonstráltak.
A tüntetésekről hangképes tudósításban is beszámoló Spiegel Online kiemeli, hogy a tiltakozók az államfő vétóját követelik az igazságszolgáltatást a kormánypárt akarata alá rendelő új törvényekkel szemben.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter kritikusabb álláspontra helyezkedett Olaszországgal szemben a menekültek befogadása ügyében, mint a visegrádi országok – írja az APA osztrák hírügynökség beszámolói alapján a bécsi Die Presse.
 
„Pénzt igen, menekülteket nem” című cikkében a lap megírja, hogy a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – közös levélben biztosította támogatásáról a nagy migrációs nyomásnak kitett Olaszországot. A négyek pénzügyi és egyéb támogatást ígértek, de világossá tették, hogy menekülteket nem kívánnak átvenni. Sebastian Kurz – folytatódik a Die Presse cikke – ennél bírálóbb hangot ütött meg, olasz hivatali partnerével, Angelino Alfano külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén: azt követelte, hogy Itália ne szállítsa át a szárazföldre azokat a menekülteket, akik valamelyik földközi-tengeri olasz szigetre – elsősorban Lampedusára kerülnek. Ezek az emberek ugyanis – érvelt Kurz – azonnal elindulnak Észak felé, és túlterhelik Közép-Európát.
(Klubrádió/Kárpáti János)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kárpáti János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »