Állítsák le a BKK amatőr elektronikus jegyrendszerét - Közlekedő Tömeg - 2017.07.17
Hallgassa meg
Nyílt levélben fordul a főpolgármesterhez a Közlekedő Tömeg, hogy azonnal állíttassa le a csütörtökön indult elektronikus jegyrendszert, mert már aznap bebizonyosodott, hogy alkalmatlan és vállalhatatlan a rendszer. Kelemen Tamás a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, az ellenőrzési rendszer alkalmatlan arra, nyilvánvaló és végtelenül amatőr biztonsági hiányosságok, a személyes adatok védelmének teljes hiánya tapasztalható a BKK internetes jegyértékesítő felületén.
A közlekedési szakértő arról számolt be, hogy az ellenőrzési rendszer alkalmatlan arra, hogy kiszűrje a visszaéléseket. Nekik hat óra alatt sikerült lemásolniuk a mobiljegyet és 10-ből 10-szer átjutottak az ellenőrzésen, mivel QR-kód leolvasó nagyon kevés ellenőrnél van, a személyi igazolványt pedig szinte soha nem ellenőrzik. 

Hozzátette, nem csak a személyes adatok vannak veszélyben, hanem az egész budapesti közlekedés is, hisz nagy mértékben nőhet a bliccelők száma. A Közlekedő emellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul.

Az derült ki már az első napon, hogy programozók körében a rendszer köznevetség tárgyává vált. A megjelent beszámolók és tapasztalataink alapján a BKK szoftvere tálcán kínálja személyes adatainkat mindenkinek, aki egy picit is jártas weboldalak szerkesztésében. Ez még nem minden: azt, hogy az animációs bérleteket milyen könnyű hamisítani, a készítők egyáltalán nem gondolták át.

A BKK pénteken reagált az Indexnek arra, mely szerint meghekkelhető a rendszer. Azt közölték, sajnálattal tapasztalták, hogy az új online értékesítési csatorna sikeres bevezetését és rendeltetésszerű használatát folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni. A vállalat közölte, hogy mindezek ellenére az első 24 óra tapasztalata alapján kijelenthető, hogy a rendszer folyamatosan működőképes, elérhető, az ügyfelek folyamatosan használják. Az új értékesítési csatornával kapcsolatban a bevezetés napján egy darab ügyfélpanasz érkezett. Azt is írták, hogy „a rendszer már bevezetési időszak kezdetén olyan automatikus visszaélés figyelő funkcióval kezdte meg működését, amely az ilyen jellegű próbálkozásokat detektálja és azonnali intézkedésre ad lehetőséget.” 

A kérdésekben szereplő konkrét esetben a rendszer jelezte a visszaélésre tett kísérletet, a BKK ezt követően azonnal kizárta annak lehetőségét, hogy a visszaélés sikeres lehessen. 

A BKK vizsgálja, hogy a nem rendeltetésszerű használat az adott esetben felveti-e bűncselekmény gyanúját. A szolgáltatást nyújtó partnerrel közösen a BKK azonnali intézkedésekkel tovább növelte a rendszer biztonságát és megváltoztatta a rendszer biztonsági beállításait - írták válaszul a portálnak.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bubnó Márk
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »