Hat civilszervezet nemet mond a megbélyegzésre – Lejárt a határidő - 2017.07.13
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Tegnap járt le a civil törvényhez kapcsolódó első fontos határidő. A 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezeteknek július 12-ig kellett regisztrálniuk a törvényben meghatározott címkével. Az intézkedést több nagy szervezet is bojkottálta, az EU pedig kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba még erre a hétre. Hajdu Zsófia összeállítása.
Több hónapnyi huzavona után lépett élesbe a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény. Ez az egyesületek és alapítványok számára azt tette kötelezővé, hogy amint a külföldtől kapott támogatások összege a tárgyévben eléri a 7,2 millió forintot, jelentsék azt az államnak, és saját honlapukon és kiadványaikon is tüntessék fel a külföldről támogatott szervezet minősítést.
Az új szabályozást a kezdetektől fogva hasztalannak és megbélyegzőnek talált a Magyarországon működő civil szervezetek egy jelentős csoportja. A törvényben előírt kötelező regisztráció ellen ezért több szervezet is bojkottot hirdetett. A Társaság a Szabadságjogokért nevű civilszervezet az elsők között jelezte ilyen szándékát. A jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója, Kapronczay Stefánia korábban a Reggeli Gyorsban azt mondta, hogy a bojkott révén hatékonyabb lehet a törvény elleni jogi fellépés is.
A regisztrációt más szervezetek mellett a Helsinki Bizottság és az Amnesty International is megtagadta. Legutóbb pedig a korábbi kormányzati vegzálások fő célpontjának tekinthető Ökotárs Alapítvány jelezte 3 kisebb szervezettel közösen, hogy nem tesz eleget az előírásoknak. A környezetvédelemmel és más civil szervezetekkel foglalkozó Ökotárs igazgatója, Móra Veronika azt mondta, a kisebb szervezetek szimbolikus támogatása az lépés egyik fő célja.
A törvény szerint a regisztrációs kötelezettségeit nem teljesítőket ügyész szólítja majd fel a hiánypótlásra, először 30, majd 15 napos határidővel. Ezután 10 ezer forinttól 900 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki rá.
Szankcióktól ugyanakkor Magyarországnak is tartania kell, sajtóértesülések szerint ugyanis egy újabb kötelezettségszegési eljárás lehet a civiltörvényre adott európai bizottsági válasz.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában arról beszélt, hogy a tiltakozás mellett a bíróság előtt is megtámadják ezt a törvényt, mert az jogellenes, megbélyegző és az uniós szabályokba ütközik. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy nemcsak jogvédő szervezetek bojkottálják a törvényt, hanem más szervezetek is csatlakoztak a tiltakozás ezen formájához.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Turák Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »