Elmagyarázza az EKINT a polgári engedetlenséget Orbánnak - Somody Bernadett a Stafétában - 2017.06.22
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Hallgassa meg
A polgári engedetlenség az e heti Staféta témája. Csütörtökön az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet véleményét kérdeztük. A polgári engedetlenség nem jogszabályokban definiált jogintézmény, ebből azonban nem következik, hogy a jog ne ismerné a fogalmát: a jogtudományban, a jogirodalomban és a bírói gyakorlatban is fellelhető – áll az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet állásfoglalásában. A civil szervezet nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, mert korábban mindketten úgy nyilatkoztak, hogy a magyar jog nem ismeri a polgári engedetlenséget. A levélben egyebek mellett azt írják, hogy a polgári engedetlenséggel élő személy közügyekben foglal állást és ugyan nyíltan megszegi a jogszabályi előírásokat, de erőszakmentesen, morális és jogi elvekre hivatkozva teszi, így szankcionálása csak akkor igazolható, ha a büntetés megfelel az alapjog-korlátozás szigorú alkotmányos kritériumrendszerének – erről az EKINT igazgatója beszélt a Reggeli Gyorsban. Somody Bernadett hozzátette, polgári engedetlenség, hogy egyes civil szervezetek bojkottálják a regisztrációjukat előíró törvényt, de ez a jogérvényesítés felé tett lépésként is értelmezhető.
Szerdán Misetics Bálint beszélt a Reggeli gyorsban arról, hogy miről szólnak azok a civil tréningek, melyről a Magyar Idők és a hasonló kormánypárti propaganda mint valami titkos összeesküvésről, konspirációról ír. 

Misetics Bálint a kunbábonyi tréningekről elmondta, létezésük nem titok, csak a jobboldali propaganda a valós tényeket hamis színben tünteti fel, manipulálja, keverednek benne féligazságok manipulatív keretezésben és vannak benne fontos részkérdések, melyeknek épp az ellenkezője igaz, mint amit állítanak. 
  
A civil aktivista azt mondta, nem összeesküvések és titkos konspirációk zajlanak ezeken a rendezvényeken. Példakánt említette, hogy míg a Magyar Idők azt írta, hogy a „résztvevők egyebek között azt is megtanulhatták, hogyan provokálhatnak ki rendőrségi beavatkozást, vagy miként viselkedjenek egy intézményfoglalás alkalmával” Erre Misetics Bálint azt mondta, hogy mindennek ellenkezőjéről beszéltek. Így például az erőszak mentes ellenállásról, annak kivitelezéséről. De arról nyilván szó volt, hogyan gyakorolják a polgári engedetlenséget szabályosan.

A kormány akkor kényszeríthető, ha úgy érzi, újraválasztása veszélybe kerül - erről beszélt hétfőn Mikecz Dániel politikai elemző a polgári engedetlenség kapcsán.  

A polgári engedetlenség azt fejezi ki, hogy bizonyos esetekben egyes jogszabályok ellentmondanak magasabbrendű, írott vagy íratlan törvényeknek, normáknak. A tiltakozási formát Antigonéig vezette vissza, a jelenben pedig Gulyás Márton aktivista jelentette be, hogy erőszakmentes polgári engedetlenségi akciókat szerveznek a Közös Ország Mozgalommal, amennyiben nem változik meg október 23-ig a választási rendszer.

A Helsinki Bizottság és a TASZ pedig a civil törvény elfogadása után jelentette be, hogy polgári engedetlenségbe kezd vagyis nem fogják regisztrálni magukat. Mikecz Dániel emlékeztetett, Orbán Viktor kordonbontása is a polgári engedetlenség kategóriájába tartozott, ennek fényében különösen érdekes, hogy múlt pénteken már azt mondta, nincs a magyar jogrendszerben olyan, hogy polgári engedetlenség.

Ahhoz, hogy a polgári engedetlenség észrevehető legyen, sok polgárnak kell aktívnak lenni.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Turák Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »