Új célt talált magának Orbán Viktor a nemzetközi civil szervezetekben - külföldi lapszemle - 2017.06.19
Új célt talált magának Orbán Viktor a nemzetközi civil szervezetekben – címmel az Economist szedi ízekre a frissen elfogadott törvényt. Amit az illiberális állam felé tett újabb lépésnek tekint a brit gazdasági folyóirat.

Felhívja a figyelmet arra, hogy óriási nemzetközi visszhangot váltott ki, többek között az amerikai nagykövetségét, amely közleményben figyelmeztetett, hogy túl nagy terhet ró a civil szervezetekre, miközben akadályozza őket az önszerveződésben. A cikkben megkapja a magáét a közszolgálati és kormánypárti média, amelyik hónapokon át ostorozta Soros Györgyöt és a Nyílt Társadalom Alapítványt, amelyik migrációpárti álláspontjával Magyarország destabilizációját tűzte ki célul – legalábbis a magyar Fidesz-párti média szerint. Az Unió ellenben ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja, szembemegy-e a jogszabály a belső törvénykezési mechanizmussal és az Emberi Jogok Európai Egyezményével. A cikk idézi a Policy Solutions-tól Boros Tamást is, aki szerint új ellenséget keresett és talált magának Orbán, az IMF és az Unió után most a civilek és Soros került a célkeresztbe, hogy ezzel tüzelje és összefogja szavazóbázisát. Kiemeli, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő mindig tévesen hivatkozik a magyar törvény amerikai mására, mert ott nem vonatkozik az átvilágítás azokra, amelyek társadalmi küldetést teljesítenek, mint az oktatás vagy akár az egészségügy. Az amerikaiaknál csak a külföldi kormányok érdekében lobbizó civil szervezeteket világítják át. S nem felejti megemlíteni a cikk a nagy nemzetközi felháborodást kiváltó lex-CEU-t sem. Az Economist úgy tudja, hogy New York Állam kormányzójának, Andrew Cuomonak a képviselője június 23-án fogadja a magyar tárgyalófélt.

A Deutsche Welle az uniós 7. cikkely megszavazásának hátterét elemezte, miszerint az Európai Néppárton belül a németek kétfelé szavaztak, noha Merkel pártjában a fegyelem az egyik legfontosabb összetartó erő. Ugyanakkor a CDU egy része nem szavazta meg a szankciókat azért, hogy ne zárják ki a Fideszt, különben a Néppárt létszáma vészesen apadna. Ezzel együtt azonban az orbánpártiság csak látszólagos, mert valójában ők is elítélik azt, ami Orbán Magyarországán történik.

A migrációt ellenző országokra kivetendő bűntető szankciók az Unió széteséséhez vezethetnek – véli a Global Research kanadai agytröszt írása. Amely kiemeli, hogy Magyarország már két éve kezdeményező és egyben vezető szerepet is tölt be a visegrádi négyek menekültellenes politikájában, azonban a tekintélyes, 40 milliós Lengyelország nélkül aligha tudná következetesen végigvinni ezt az irányvonalat. A cikk szerzője szerint valóságos belső polgárháború zajlik az Unión belül, mivel tágabb értelemben gyakorlatilag két táborra osztható maga az Unió is, liberálisokra és a konzervatívokra - már ami a menekültek tekintetében a pro és kontra álláspontot jelenti. Utóbbit egyszerűen csak magyar-lengyel stratégiai partnerségnek nevezi a szerző. Más megközelítésben: Brüsszel gyakorlatilag a teljeskörű liberális diktátumokon alapuló központosítást akar végrehajtani, amit fűt a Brexit miatti szétesés veszélye is, míg a másik tábor a decentralizációban és a nemzeti szuverenitás igézetében régiós politikai reformokban gondolkodik. Ha ez a szembenállás elhúzódna egyezség híján, az óhatatlanul katalizátora lenne az unió szétesésének, miközben egyik tábornak sem sikerülne a reformokat végig vinni.

Hiszem, hogy le lehet győzni a Fideszt címmel jelent meg interjú a pozsonyi Új Szóban Kerényi Györggyel, aki az MSZP új kommunikációs igazgatója. 25 éves újságírói karrier után elhagyta a pályát, mert megszűnt a médiapiac Magyarországon, mondja, amin az sem változtat, hogy egykét szerkesztőség még működik. Kerényi nemcsak a Kossuth Rádió főszerkesztője volt egykoron, de a Patria szlovák rádióban is dolgozott két éven át, de megfordult a Magyar Narancsnál, a Tilos rádióban és alapító-főszerkesztője volt a vs.hu-nak is. Kérlelte Bajnai Gordon és Schiffer András is, hogy segítse a munkájukat, de csak most állt át a média túloldalára. Hisz a győzelemben, ezért is vállalta a feladatot, ugyanakkor tudja, az adott választási rendszerben ez nagy kihívás. S az ellenzék jórésze nem is hisz ebben, csak a 2022-esben. Pedig most kell nyerni – mondja Kerényi.

Egy hete utazhatnak az ukrán és kárpátaljai magyar állampolgárok Európa 28 országába vízum nélkül. Nem növekedett meg jelentősen a határforgalom, a határmenti hosszú várakozás pedig a szokásos, a nyári szabadságolásokkal magyarázható – adta hírül a Tisza News. Olena Tracsuk, a Csapi Határosztag szóvivője elmondta: a vasúton és a közúton is hasonló a helyzet. Szlovákiába eddig 441-en, Magyarországra 348-an utaztak schengeni vízum nélkül. Sok újságíró, televíziós és rádiós csatorna kért adatokat, csak emiatt vezettek nyilvántartást, mondja, kollégáit egyáltalán nem érdekli, van-e vízuma az utazónak, biometrikus-e az úti okmánya. Nekik az a fontos, hogy érvényes legyen az útlevél.
(Klubrádió/Csernyánszky Judit)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kálmán László - Nádasdy Ádám
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »