Egy egészséges demokráciában nem kétbites üzenetek mentén vitatkoznak - Pogátsa Zoltán - 2017.05.18
Egy társadalomban nem egy, hanem több középrétegről lehet beszélni, de egy egészséges demokrácia fenntartásához olyan polgárokra van szükség, akik anyagilag függetlenek, és kellő tanultsággal és tájékozottsággal képesek komplex társadalmi kérdésekről vitatkozni anélkül, hogy "kétbites”, demagóg üzenetek mentén veszekednének – így vélekedett a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának adott interjúban Pogátsa Zoltán. A szociológus szerint azonban Magyarország esetében csak egy nagyon szűk ilyen rétegről lehet beszélni, hiszen a többség pozíciójából, az államtól való függése miatt és a megtakarítások hiányából fakadóan nem mer véleményt nyilvánítani. Pogátsa Zoltán szerint a társadalom túlnyomó többsége függő helyzetben van, amihez az is hozzájárul, hogy az elmúlt évtizedek oktatási rendszerei, és a média egésze nem tanította meg a tagjait a közéleti problémák átlátására és kezelésére. A szakértő Svédországot hozta fel pozitív példaként, ahol a társadalom nagy részének van stabil egzisztenciája, amihez kellő tájékozottság is párosul.
A jelenlegi kormánypártok támogatói köréről Pogátsa Zoltán kifejtette: a Fidesz rendelkezik egy stabil szavazótáborral, melynek az egybentartására törekszik, de szerinte sokkal lényegesebb az, hogy nincs egy egységes ellenzéki tábor, amely a kiábrándult szavazókat meg tudná szólítani. Ez a folyamat a közgazdász szerint egy több éves múltra tekint vissza, és ezt az időszakot a szociáldemokrata, liberális és zöld pártokból álló ellenzék nem használta ki annak érdekében, hogy az elveszett másfél milliónyi szavazóját visszaszerezze. A szakértő egyetértett azzal a felvetéssel, hogy ennek hátterében egy hosszú ideje fennálló kiábrándultság áll, ami a 2010 előtti politikai élet korrupciós ügyeire, sikertelen politikai intézkedéseire és a gazdasági válságra adott válasz, de úgy véli, hogy mindezek mellett a társadalom döntő többsége továbbra is EU-párti maradt. Hozzáfűzte: egyes nyugati országokban tapasztalt folyamatok alapján nem reménytelen a helyzet, hiszen számos olyan példa van, hogy korábbi baloldali-liberális platformok egy-egy hullámvölgy után újra meg tudtak erősödni. 

Pogátsa Zoltán ilyen kezdeményezésként értékelte Botka László, az MSZP kormányfő-jelöltjének minapi felvetését, miszerint a politikus nem akarna olyan ellenzéki politikusokkal együttműködni, akik szerinte hozzájárultak a Fidesz 2010-es kétharmados győzelméhez. A szakértő elmondta: Botka felvetése ellenére az MSZP és a DK, mint magukat szociáldemokrata pártként felfogó szervezetek továbbra az egymás közötti és belső problémáikkal vannak elfoglalva, és a választók számára úgy érzékelhetik, hogy a 2010 előtti politikusok maradtak a meghatározó erők ezen pártokon belül. A közgazdász szerint míg a Fidesz bármennyire is kritizálható, hamis és álságos politikát folytat, de fel tud mutatni a tábora számára egy egységes világképet, az ellenzéki erők a választók számára nem tud komplex problémafelvetéseket, valamint az ország és világ problémáira vonatkozó megoldásokat felmutatni. Pogátsa Zoltán az ellenzéki választók csalódottságát ezzel is magyarázta, hiszen azt láthatják, hogy programalkotás helyett a szervezetek egymás bírálatával vannak elfoglalva ahelyett, hogy többek között a vidék helyzetének javítására, az egészségügyre vagy az elvándorlás megállítására tennének javaslatokat.

A szocialista kormányfő-jelölt a 13. havi nyugdíjra vonatkozó felvetéséről, és a ,,Fizessenek a gazdagok!” jelszóról elmondta: szerinte ezek alapján már arra lehet következtetni, hogy egy szociálpolitikai, szociáldemokrata program kezd körvonalazódni. Pogátsa Zoltán a 2010-ig tartó időszak pártpolitikai ideológiáit két fő irányvonalra osztotta: A Fidesz esetében egy ún. Etnotradícionalista, míg az akkor balliberális színezetű kormánypártok esetében egy elsősorban liberális felfogás uralta a közéletet. A közgazdász szerint 2002 és 2010 között az MSZP nem rendelkezett egy önálló gazdaságpolitikával, így a szociáldemokrata megoldások hiányában elsősorban az SZDSZ liberális programpontjai érvényesültek. Ezt Pogátsa Zoltán amiatt kritizálta, mert szerinte az EU egészében Magyarországon a legkisebb a társadalmi mobilitás (ezt a Fidesz a hatalomra kerülését követően tovább rontotta a szakértő szerint). Elmondása szerint a szabad piac polarizál, azaz az egyenlőtlenségek csökkentése helyett pont azokat növeli, és az MSZP-SZDSZ kormányok egy egységes szociáldemokrata gazdaságpolitika hiányában elmulasztottak törekedni a gazdasági erőforrások igazságos újraelosztására. A 2002 és 2010 közötti ilyen típusú baloldali gazdasági szemléletmód hiányára jött logikus válaszként értékelte a közgazdász Botka László színre lépését, és kezdeti programpontjait. 

A ,,Fizessenek a gazdagok!” jelszóról elmondta: ez egy leegyszerűsítése a progresszív adórendszer ígéretének. A felvetésre, hogy az ellenzék az elmúlt években csak a Fidesz kampánytémáira tudott reagálni, és a fenti ígérettel is a kormánypárt retorikáját másolja a közgazdász úgy reagált: ez egy új ellenzéki tematizálás, és az MSZP-nek több év után újra van valami mondanivalója. Gerő András történész korábban a Klubrádióban a jelszóval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem lát érdemi különbséget a kormányzat ,,sorosozása” és a szocialisták ,,gazdagodása” között - Pogátsa Zoltán ezzel a felvetéssel nem ért egyet, túlzott leegyszerűsítésnek tartja, szerinte az üzenet a szociáldemokrata programpontokra, azon belül is a progresszív, többkulcsos adórendszerre vonatkozik.

A közgazdász kitért arra a felvetésre is, hogy a korrupció visszaszorításával ki lehetne egyenlíteni az állami költségvetésben jelentkező anomáliákat. Pogátsa Zoltán elmondta: ez szerinte egy illúzió, hiszen a büdzsé alrendszereit megvizsgálva (oktatás, egészségügy, önkormányzati rendszer, stb.) mintegy 5 ezer milliárdos hiány tapasztalható. Ezzel szemben a Budapesti Korrupciókutató Központ elemzése szerint bár számos kormányközeli cég és üzletember nyer forrásokat és gazdagodik látványosan, a közbeszerzési rendszerben egy év alatt mindössze 2 ezer milliárdos összegben írnak ki pályázatokat. Így az ebben a szektorban tapasztalható korrupció és szabálytalanságok mellett is elenyésző az a forrás, ami átcsoportosítható lenne a költségvetési lukak betömésére. Pogátsa Zoltán nem ment el szó nélkül a kormányközeli üzletemberek vagyonosodása mellett sem - egy esetleges többkulcsos adórendszer rájuk is vonatkozna, ezzel párhuzamosan pedig felül kellene vizsgálni a gyors meggazdagodásuk hátterét, de a közgazdász ezt kiterjesztené a rendszerváltás utáni teljes politikai és gazdasági elitre.

Pogátsa Zoltán kitért arra is, hogy a progresszív adórendszer mellett egy bérrendezési, béremelési programra is szükség lenne. Hogy vajon ez a program az állam, vagy a piaci szereplők hatáskörébe tartozik a szakértő szerint nem meghatározható egyértelműen, hiszen egy nagyon komplex feladatról van szó, miközben csak országos gazdasági adatok állnak a szereplők rendelkezésére, regionálisak és szektorálisak nem. De a konkrét lépések kidolgozásához és megtételéhez Pogátsa Zoltán elengedhetetlennek nevezte mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal újbóli megerősítését. Szerinte bár a rendszerváltást követően a közszereplők igyekeztek egy széleskörű, pártokat, piaci szereplőket és szakszervezeteket magába foglaló rendszert kidolgozni, az érdekvédelmi rendszert az elkövetkező években-évtizedekben szisztematikusan meggyengítették az aktuális kormányok - a folyamatot a Fidesz koronázta meg a 2010-es hatalomra jutását követően. Elemzése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján a munkavállalói oldal tesz egy magas béremelési javaslatot, a munkaadói oldal aláígér, a kormány pedig próbál ,,átlagolni” - mindezt úgy, hogy egyik szereplő birtokában sincs konkrét háttérszámítás. Pogátsa Zoltán e gyakorlat kiküszöbölésére mindenképpen szükségesnek tartaná egy többoldalú szakértői gárda kialakítását mind a piaci, mind az állami és mind a civil oldal számára.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Burger Lajos
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »