Elszámította magát a kormány a lex CEU-val - 2017.04.13
Egy újabb szimbolikus jelentőségű ügyről van szó, amiről az ellenzék és az értelmiség elvitatkozik, valamint komoly tömegeket mozgat meg - így jellemezte a lex CEU-t az Integrity Lab társalapítója a Reggeli Gyorsban. Csaba Réka szerint a kormányzat elszámította magát a CEU elleni törvénymódosítással, hiszen így a korábban politikailag inaktívakat is sikerült feltüzelni. Az elemzőt emellett az elmúlt időszak demonstrációiról, a civilellenes törvénytervezetről és a kormánypártok kommunikációs hadjáratairól is kérdeztük.
Csaba Réka a CEU elleni kormányzati támadásról elmondta: Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban a tüntetések döntő többségének nincs jelentős következménye, így az elemző nem számít a kormányzat részéről érdemi visszalépésre az ügyben. Csaba Réka hozzátette: a téma nem csak szimbolikus, hanem praktikus is egyben a Fidesz számára: alapot ad a pártnak arra, hogy összetartsa szavazóbázisát annak érdekében, hogy a 2014-eshez hasonló választási eredményt érjen el. A marketingkommunikációs szakértő hozzátette: a kormányzat EU- és demokráciaellenes intézkedéseivel és üzeneteivel szavazóinak nagy részét nem tántorította el magától, azonban az intézmény elleni támadással táptalajt adott a nyílt társadalomban, és a Nyugathoz húzó rétegeknek.

Csaba Rékát Lánczi Tamás a 168 Órának adott interjújának egyes részleteiről is megkérdeztük. A Századvég vezető elemzője szerint a CEU-üggyel kapcsolatban is hasonló folyamatok zajlanak le nemzetközileg, mint korábbi, nagy botrányt kavart ügyekkel: ha a nemzetközi közvélemény rájön, hogy a magyar ellenzék ,,megvezette" őket, akkor lenyugszanak majd a kedélyek, és elsimul a botrány. Csaba Réka szerint az érvelésben van ráció, de egy jelentős különbséget vélt felfedezni a korábbi ügyek és a CEU elleni támadás között. Míg a médiatörvény esetében hosszadalmas huzavona, fordítások és félrefordítások, valamint viták kísérték a szabályozást, az egyetem nemzetközi volta és (el)ismertsége nyomán a véleményformálók és politikusok rögtön helyén kezelték az ügyet, amihez hozzájárult az is, hogy az intézmény a nemzetközi szereplőkhöz sokkal szervesebben kapcsolódik.

A Közép-európai Egyetemmel kapcsolatos kormányzati kommunikációról Csaba Réka elmondta: a fő üzenet továbbra is az, hogy egyeztetni kell az érintettekkel, valamint az amerikai féllel. Hoyt Yee, helyettes államtitkár eheti budapesti látogatása kapcsán azonban kiderült: a magyar fél nem érti, hogy kivel és miről tárgyaljon, és a zavarodottságot Palkovics László oktatási államtitkár szerdai nyilatkozata is megerősíti az elemző szerint. Csaba Réka szerint ezzel párhuzamosan azonban a Fidesz véleményvezérei és szavazói számára nyilvánvaló volt a módosítás benyújtása óta, hogy a kormány elsődleges célpontja a változtatással maga Soros György. Az Integrity Lab társalapítója hozzáfűzte: a kormányzati lépés beleilleszkedik a Fidesz elmúlt évekbeli politikájához, miszerint kommunikációs kormányzás zajlik, azaz nem szakpolitikai témákról, hanem folyamatos csatározásokról folyik a diskurzus.

Az elemző az „ügynökvádakra” is kitért a beszélgetés során: az ügynöközés egy érzékeny pontja a magyar közéletnek, és Csaba Réka szerint logikus volt ezt a kommunikációs panelt választani, hiszen a Fidesz támogatói könnyen megértik, illetve beleilleszkedik a kormányzat elmúlt évekbeli kommunikációjába. A kormányzat erre alapozza az ügyhöz is kapcsolódó ideológiáját: a veszélyeztetettségi értést fokozzák, hiszen „az ország támadás alatt áll”. E logikát követve Soros György jó célpont, a szavazók könnyen megértik, mit képvisel a CEU megalapításával, illetve a civil szervezetek állítólagos támogatásával. Az elemző a Závecz Research friss felmérésére is reagált, miszerint a magyarok jelentős mértékben tartanak az ún. „globális háttérhatalomtól” – szerinte az összeesküvés-elméleteknek nagy hagyománya van, és egy jól bevált receptet követve a kormányzat erre is alapozza főbb üzeneteit. Csaba Réka hozzáfűzte: más, nyugati populista pártok is átvették ezt a tematikát arra alapozva, hogy az alapvető félelmekre való rájátszás jelentősen befolyásolja a választási eredményeket is. Ezt az érzést lehet fokozni az állampolgárokban ha kineveznek egy főmumust, jelen esetben Soros Györgyöt – a demokratikus kormányzat vele és a támadásaival szemben védelmezi a választóinak érdekeit.

Csaba Réka arról a kérdésről, hogy Soros György a kormány és Fidesz több tagját is támogatta az elmúlt évtizedekben elmondta: a kormányzati logika szerint nem az ösztöndíjakkal vagy a civil szervezetekkel van a baj, hanem azzal, hogy egy parlamenti választáson megválasztott kormánnyal szemben tevékenykednek – ők állnak a menekültáradat mögött, és meg akarják dönteni az európai kultúrát.Csaba Réka szerint a fellépő kognitív disszonanciát a Fidesz kommunikációs gépezete és a szavazók könnyen fel tudják oldani.

Az elemző az elmúlt időszak tiltakozásairól elmondta: jelentősen más a helyzet, mint az internetadós demonstráció idején. A tiltakozók nem egy elszeparált téma, hanem több, az elmúlt hetekben és hónapokban felgyülemlett probléma feszültségét vezetik le ezeken a tüntetéseken. Csaba Réka szerint ez is indokolja, hogy a Parlamentnél napról napra nő a feszültség, aminek katalizáláshoz az is hozzájárul, hogy belátható időn belülre került a 2018-as parlamenti választás. Az elemző szerint a tiltakozások kezdeti lendületét a Momentum Mozgalom felbukkanása, és az általuk végigvezényelt sikeres olimpiai akció adhatta meg. Ez a politikai siker behozta a demonstrációkon résztvevő fiatalok számára a percepciót, hogy aktívan részt vehetnek a belpolitikai folyamatok alakításában. Csaba Réka szerint a kormányzat elszámította magát a CEU elleni törvénymódosítással, hiszen így a korábban politikailag inaktívakat is sikerült feltüzelni. Az elemző a kormányzati cinikus hozzáállására is kitért, miszerint a ügy úgy is elsikkad, és a tiltakozók majd hazamennek. Csaba Réka még korainak tartotta hosszútávú következtetések levonásának, nem lát még egyértelmű jeleket de nem tartja kizártnak, hogy komolyabb és hosszútávú folyamatok indulhatnak el ezekben a hetekben. Hozzátette: új szereplők csatornázódhatnak be a közéletbe és az utcai megmozdulásokba, akik egy egy idő múlva eljutthatnak odáig, hogy politikai szintéren is szereplővé váljanak.

Téma volt az ellenzéki pártok politizálása is. Az Integrity Lab elemzője az LMP kezdeményezéséről, miszerint eljuttatják a törvénymódosítást az Alkotmánybírósághoz elmondta: a Jobbik egy csapdahelyzetbe került, mivel bár többször kritizálták a Soros György által alapított egyetemet, lehetőségük nyílt arra, hogy a kormánnyal szemben foglaljanak állást. Csaba Réka hozzátette: a Jobbik jelen helyzete nem újdonság, a kvótanépszavazás idején, és az utána kezdeményezett alaptörvény-módosítás idején is hasonló szituáció alakult ki a szélsőjobboldali pártnál, amiből tavaly ősszel sem tudtak jól kikeveredni. Az elemző szerint a felmérések azt mutatják, hogy a néppártosodás és a radikális oldal közé beszorult egy plafont ért el a párt, amelyet Vona Gábor hatalomkoncentrációja ellenére belső konfliktusok és tisztázatlan kérdések feszítenek. Az elemző szerint az ellentmondást a Jobbik szavazói is érzékelik, és a következő időszakban fog eldőlni, hogy a párt támogatottsága milyen irányba fog elmozdulni. Csaba Réka a baloldali ellenzék és a szélsőjobboldali párt alkalmi együttműködéséről elmondta: egy februári felmérésük szerint bár a vezető ellenzéki politikusok elhatárolódnak teljes összefogástól, a baloldali szavazók egyharmada támogathatónak tartaná a széleskörű ellenzéki együttműködést. Arra a felvetésre, hogy kormánypárti politikusok háttérbeszélgetéseken félelmüket fogalmazták meg egy esetleges teljes ellenzéki összefogással szemben, Csaba Réka úgy reagált: ez a szituáció attól is függ, hogy az egyes pártok mennyire tudnak a saját támogatóikra figyelni, illetve hogy meg tudják őrizni a szemükben a hitelességüket.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Suba Krisztina
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »