Semmibe veszik a védőnőket - 2017.03.20
Hallgassa meg
A beígért fájdalomdíj töredékét kapták a védőnők, mert ők nem tartoznak bele a szakdolgozói bértábla alá, mert az alapellátásban dolgoznak. Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a Klubrádió reggeli gyors című műsorában elmondta, ez azt jelenti a kezdő fizetést tekintve, hogy egy főiskolát végzett védőnő 122000 forinttal indul, míg egy hasonló végzettségű szakellátásban dolgozó az 163 ezer forintot keres pályája elején. Egy nyugdíj előtt álló védőnő 206 ezer forintos járandóságával szemben egy azonos végzettségű, a pályán ugyanannyi ideje dolgozó nővéré pedig 237 ezer forint.
Miután az egészségügyi bértábla alapján egy forint emelést sem kaptak, a költségvetésből kétmilliárddal megtoldották a fizetésüket. Ebből úgy volt, hogy fejenként 30-35 ezer forint pluszt kapnak havonta. Az őket foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók ugyanakkor sok helyen nem fizették ki a védőnőknek szánt teljes összeget.

Az egészségügyi államtitkár tisztában van a problémákkal, de változás egyelőre, úgy tűnik, nem lesz. „Ez egy nehéz ügy, sajnos minden évben beleszaladunk. Egy béremelés sosem biztonság, inkább kockázat, mert mindig lesz néhány olyan ember, aki valami miatt rosszul jár, minden jó szándékunk ellenére” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Eközben 400 üres védőnői állás van és ezer olyan körzet van, ahol helyettesítés van.

Már hatszáz védőnő adta fel azt a levelet, amelyet az alacsony fizetésük miatt postáztak több mint húsz közjogi méltóságnak. A levélben azt írják, diszkriminatívnak tartják a bérezésüket a többi egészségügyi dolgozóhoz képest. Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, hogy miközben a védőnőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kórházi vagy szakellátásban dolgozó, főiskolai végzettségű kollégáikra – így a kötelező kamarai tagság s a kreditszerzési kötelezettség –, az alapellátásban foglalkoztatott védőnők nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá.
(Klubrádió/Világgazdaság)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Gálvölgyi János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »