Kora délután kiderül, hány aláírása van a Momentumnak - 2017.02.17
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Ma zárul az olimpiával kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtés. Az ellenzéki pártok által összeszedett szignók nagy része és a külföldön aláírt ívek többsége is már a kezdeményezőknél van. Az aláírások pontos számát azonban nem tudta megmondani a Reggeli gyorsnak nyilatkozva a Momentum Mozgalom képviselője, de úgy tudjuk, több mint 200 ezer aláírást tudnak majd leadni. Orosz Anna viszont felhívta a figyelmet, még ma 11 óráig alá lehet írni a város négy pontján. Ma fél kettőkor jelentik be, hogy hány aláírásuk gyűlt össze. Az, hogy ebből menni érvényes, legkésőbb 45 nap múlva derül ki, ennyi ideje van a Fővárosi Választási Irodának arra, hogy átnézze a szignókat. A Momentum képviseletében mindig ott lesz valaki az ellenőrzéskor – tette hozzá. Orosz Anna arról is beszélt, hogy ezután sem állnak le, országjárásra indulnak és beszélgetni szeretnének az emberekkel.
Egy hónapnyi gyűjtés után ma leadják az olimpiaellenes népszavazás kiírásához szükséges támogató aláírásokat. A kezdeményezés mellé álló pártok együtt több mint 50 ezer szignót gyűjtöttek össze, a Momentum Mozgalom viszont csak a választási irodánál közli majd a számokat. Fekete-Győr András azt mondja, több százezres nagyságrendet remélnek.

A kezdeményezés esetleges sikerét követő kormányzati lépésekről Lázár János szerint még nem érdemes beszélni. A miniszterelnökség vezetője erről a csütörtöki Kormányinfón beszélt, ahol hozzátette: a magárt a pályázatért aggódik.

A népszavazási kezdeményezés sikere akkor sem borítékolható, ha megvan a 138 ezer érvényes aláírás – véli a Klubrádiónak nyilatkozó választási szakértő. Tóth Zoltán szerint a Fővárosi Választási Bizottság szakmai hibája miatt még az ívek leadás után is változhat a kiíráshoz szükséges szignók száma.

A szakértő szerint a különböző fellebbezési határidők és a fővárosi közgyűlés politikai szándékai miatt akár augusztusig is eltolódhat a népszavazás esetleges megtartása.

A kormánypártok eddig érdemben nem reagáltak a kezdeményezésre és várhatóan a hamarosan induló újabb nemzeti konzultációs kérdések között sem lesz olimpia-rendezésre vonatkozó. A Magyar Nemzet fideszes forrásokból úgy tudja, várhatóan minél hamarabb túllépnek majd a témán, mert egy népszavazás komoly mozgósító erőt adna az ellenzéknek. Korábban a vasárnapi boltzárnál már visszakozott a kormányzat, miután az ellenzék abban az ügyben is népszavazáson akart dönteni. Közben az Index arról írt, hogy akár októberig húzhatják a referendum kiírását. A NOB szeptember közepén dönt, arról, melyik pályázó rendezhet olimpiát 2024-ben.

(Klubrádió/Hajdú Zsófia/Magyar Nemzet)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Borgula András
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »