Megjelent a Népszabadság és a Fedél Nélkül közös lapszáma - Nemzetközi sajtó - 2016.10.20
A Fedél nélkül ma megjelenő száma lesz alighanem a legsikeresebb a kiadvány történetében, miután a hajléktalanok folyóirata fogadta be a Népszabadság újságíróinak írásait.

De hát a legnagyobb példányszámú lap munkatársai maguk is az utcára kerültek. Lehetne ezen mosolyogni, ha nem volna olyan komoly a helyzet. Bennfentesek abból indulnak ki, hogy az osztrák tulajdonos azért húzta le a rolót, mert követte a gazdasági érdekeit – amihez szüksége van a kormány jóindulatára. Mármint hogy egy hatalom közeli vállalkozásnak adja el a kiadó Mediaworks-öt. Megéri neki, ha szépen megemelt árat kap, ami nem csupán a bezárásból fakadó veszteségeket fedezi, hanem túlmegy azon. Maga Pecina nem kívánt nyilatkozni a Pressének arról, hogy tegnap miért járt Budapesten - tájékoztat a Die Presse.
A Mediaworks azonban nem csupán azért érdekes az Orbán-kabinet számára, mert rajta keresztül ki lehet kapcsolni a Népszabadságot és vele együtt a kormánypolitikusokról és korrupciós ügyekről készült leleplezéseket. Nagyon vonzóak a hozzá tartozó vidéki orgánumok is. A Fedél Nélkül-ben egyébként a Népszabadság újságírói leginkább álnéven szerepelnek, mert a munkáltató nem engedi, hogy saját néven publikáljanak. Maga a szerkesztőség együtt akar maradni és közös jövőben gondolkodik. Abban reménykednek, hogy felbukkan a színen egy külföldi megmentő, egy alapítvány, amelynek fontos a magyar sajtószabadság. Ezt persze a kormány közeli média úgy állítaná be, hogy az újság idegen adományozók szolgálatában ír rosszat Magyarországról. Amúgy az új laphoz évi 1 millió euró kellene a jelenlegi létszám mellett.

Der Standard
1. A lap azt jelentette, hogy küszöbön áll a Népszabadság eladása, a vevő egy hatalom közeli cég, egészen konkrétan Liszkay Gábor, a Magyar Idők tulajdonosa. Az ügyletet állítólag néhány napon belül nyélbe ütik. A tudósítás a Népszavára hivatkozva azonban kérdésesnek nevezi azonban, hogy hány olvasót lenne képes magához kötni az újraélesztett, ám immár jobboldali újság. Gazdát cserélne különben az egész Mediaworks, Liszkay és Mészáros Lőrinc közös vállalkozásához kerülne. Az Index szerint az új gazda, a portfólióba tartozó 13 regionális orgánumot keresztül egymillió embert tudna elérni, ami ajándék volna a kormány számára. És akkor még nem esett szó a legnépszerűbb sportlapról.

2. 1956 évfordulójának közeledtével felerősödött az ellenzék Orbán-ellenes kritikája. Vasárnap a Parlament előtti ünnepséget a jobboldali-populista miniszterelnök, valamint a Duda államfő, a lengyelek erős emberének, a szintén jobbos-populista Kaczynskinak a híve celebrálja majd. Az Együtt már bejelentette, hogy ki akarja fütyülni a magyar politikust. Az ellenzéki táborban tényleg forr a düh. A Népszabadság váratlan bezárását úgy értékelik, hogy az ismét csak a szabad sajtó megregulázását és a demokrácia leépítését szolgálta. Ám a Kossuth tér egy részét biztonsági megfontolásokra hivatkozva lezárják. A rendszerváltás óta még sosem volt ilyen mély a szakadék az uralmon lévő párt és 56 szelleme között. Rainer M. János történész, a forradalom szakértője szerint miként is tudna a hatalom méltóképpen megemlékezni, amikor az egykori erők sokszínűsége egyáltalán nem tetszik neki. A mostani kormány elfojt minden vitát, egykor viszont nagyon is összecsaptak a nézetek. A jelentés kitér arra, hogy a hétfő esti müncheni megemlékezés rendezője, a magyar főkonzulátus meghívta az idegengyűlölő AfD helyi főnökét is, aki később úgy nyilatkozott, hogy remekül érezte magát, és számára az eseményen a bajor kormányfő a párt „szóvivője” volt. A tudósítás hozzáteszi, hogy Az Alternatíva Németországért, valamint az erősen jobbos Pegida már régóta titkos csillagának tekinti Orbán Viktort. Mellesleg jó pár magyar kormánypárti orgánum stílusa teljesen egybeesik a két német szervezet retorikájával.

Kurier
A lap úgy látja, hogy a Jobbik „zsarolja“ a Fideszt, mivel Orbán Viktornak az alkotmánymódosításhoz szüksége van a jobboldali-radikális párt támogatására. Vonáék ultimátumot terjesztette elő, hogy állítsák le a letelepedési kötvények árusítását. Ha a kormányfő nem tesz eleget a kívánságnak, akkor nincs meg a kétharmad. A jelentés megemlíti, hogy a gazdag külföldieknek szánt tartózkodási engedély nagy pénzt hoz, de éles bírálatok kísérték. Merthogy pl. büntetett előéletűek is bejuthatnak ily módon a schengeni övezetbe, vagyis itt a nemzetbiztonságról is kockán forog. Az ellenzék szerint nem lehet semmit sem tudni arról a 3500 emberről, aki már élt a lehetőséggel. És akkor még ott vannak a korrupciós vádak, mindenekelőtt Rogán Antal ellen. A hasznot ugyanis nem elsősorban az állam, hanem a Fideszhez közel álló off-shore cégek húzzák le.


Reuters
Fő a fejük a Magyarországon jelenlévő német autógyáraknak, mert bővülnének, csak éppen nincs elég munkaerő és a képzettségével is baj van. Épp ezért a győri Audi és a kecskeméti Mercedes vezetői azt sürgetik, hogy a kormány tegyen lépéseket a dolgozók mobilitásának javítására, illetve a helyi infrastrutúra szintjének emelésére. A gondokat jelentős részben az okozza, hogy igen sokan külföldre költöztek az elmúlt évek során. Az autóipar több mint 100 ezer alkalmazottat foglalkoztat és a magyar kivitel jó egytizedét adja. Tavaly a magyar üzemekben legalább félmillió járművet állítottak elő. Az Audi Hungária főnöke azt tartaná jónak a helyzet enyhítésére, ha a hatóságok több lakást tudnának az alkalmazottak rendelkezésére bocsátani. Kollégája a Mercedes-től pedig azt hangsúlyozta, hogy a versenyképes bérek csak az első lépést jelentik. Emellett fejleszteni kell a helyi oktatást, óvodák, lakások szükségesek. Arra is figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a túl magas keresetek ártanának a magyar versenyképességnek.

http://diepresse.com/home/panorama/welt/5104702/Ungarn_Obdachlos-als-Zuflucht-fur-Reporter?from=suche.intern.portal
http://derstandard.at/2000046146525/Verkauf-von-OppositionszeitungNepszabadsag-steht-unmittelbar-bevor
http://derstandard.at/2000046101261/Ungarn-Revolutionsgedenken-ohne-gemeinsame-Basis
https://kurier.at/politik/ausland/ungarn-rechtsradikale-jobbik-partei-erpresst-premier-viktor-orban/226.216.810
http://www.reuters.com/article/hungary-labour-carmakers-idUSL8N1CP35N

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szentpéteri Nagy Richard
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »