A menekültválság felerősítette az iszlámellenes érzelmeket - Nemzetközi sajtó - 2016.03.19
A New York Times szerkesztőségi cikke azt tartja a kibontakozó lengyel alkotmányos válság egyik tragédiájának, hogy fejlemények megmutatják, mennyire nem értik a jobboldali lengyel vezetők a demokrácia alapjait.

A Jog és Igazságosság az Alkotmánybíróság jogkörének megkérdőjelezésével gyakorlatilag túltette magát a törvényen, miközben menetel a tekintélyelvű kormányzás felé, és figyelmen kívül hagy minden figyelmeztetést. Az események arról árulkodnak, hogy Kaczynski – barátjával, Orbán Viktorra együtt – az illiberális demokráciát felhatalmazásnak tekinti, mármint hogy átgázoljon minden féken és ellensúlyon. Simán átlépett a Velencei Bizottság elmarasztaló állásfoglalásán is, ám ezt az EU és Amerika nem hagyhatja. Kaczynski elfogadhatatlan támadást intézett a liberális demokrácia sarokköve ellen, amikor nem hajlandó engedelmeskedni a szabályoknak. A Bizottságnak ki kell nyilvánítania, hogy a Jog és Igazságosság átlépte a vörös vonalat. Mégsem valószínű, hogy lesznek büntető intézkedések, pl. felfüggesztenék a szavazati jogot, nem utolsó sorban azért, mert Magyarország megvétózná. Egy erős washingtoni üzenetnek valószínűleg lenne némi hatása.

Die Presse
Az újság azon tanakodik, vajon Magyarország nem engedi-e át Ausztriába a menekülteket? Azért kérdezi ezt, mert sok migránsnak egyszerűen nyoma vész, akik meg még maradtak, most azokat is az osztrák határ közelében helyezik el. Lehet, hogy abban bíznak, hogy majd ők is továbbállnak? Sokáig úgy tűnt, mintha a kerítés a csodafegyver lenne a válságban. De miután más államok is lezárták a határaikat, ismét fokozódik a nyomás a magyarokra. Február óta 4 ezer illegális határátlépőt fogtak el. Ám Szerbia eddig csak olyan 50-et vett vissza. És mivel naponta nagyjából 100-an jönnek, az minden hónapban 3 ezer pluszt jelent. Közülük kb. a feléről lehet tudni, hogy hol vannak, az többiekről az Index úgy gondolja, hogy eltűntek nyugat felé. Ami jól jönne a hatóságoknak, mert a táborok már erősen közelednek befogadóképességük felső határához. Így azonban annál meglepőbb, hogy a kormány be akarja záratni a központokat. Helyettük újranyitják Körmenden és Szentgotthárdon a létesítményeket. Fennáll a gyanú, hogy a magyar fél abban bízik, onnan majd továbbállnak. Bécs azonban ezt soha nem fogadná el.

Der Standard
A menekültválság felerősítette az iszlámellenes érzelmeket a földrészen, de a jelenség már korábban is létezett, éspedig olyan államokban is, mint pl. Magyarország, ahol pedig alig élnek muzulmánok, ám jó eszközt kínált az emberek mozgósítására. Ezt tartalmazza a most elkészült jelentés, amely az iszlamofóbia állapotát mérte fel 25 európai országban. A lakosság hajlik arra, hogy jócskán túlbecsülje az iszlám közösség létszámát. Úgy tekint a muzulmánokra, hogy azok kaphatók az erőszakra, bár a statisztikák éppen az ellenkezőjét bizonyítják. Magyarországon a jelenség viszonylag új, mert a 90-es évek végéig egyáltalán nem voltak ilyen jellegű problémák. Ám a 2001-es amerikai terrortámadások után kialakult az iszlámgyűlölet – muszlimok nélkül. Mivel a menekültek egyik fő tranzitútja az országon át vezetett, Orbán Viktor ezt arra használta ki, hogy magát az állítólag fenyegetett keresztény nemzet védelmezőjének állítsa be. A tanulmány kiadói azt javasolják, hogy egész Európában nyilvánítsák bűncselekménnyé, ha valaki a vallási hovatartozás alapján uszít.

 
Neue Kronen Zeitung

 
Orbán tovább erősít a hangon, miközben Magyarország megint a maga útját járja a menekültpolitikában. Most már ott tart, hogy be akar zárni 6 tábort, ahol jelenleg 1600-an vannak, helyettük két „őrzött” sátorváros működne majd az osztrák határ mentén.


http://www.nytimes.com/2016/03/18/opinion/polands-constitutional-crisis.html?_r=0
http://diepresse.com/home/politik/eu/4949537/Laesst-Ungarn-Migranten-nach-Osterreich-durch?_vl_backlink=/home/politik/eu/index.do
http://derstandard.at/2000033203570/Feindbild-Muslime-als-europaweites-Phaenomen
http://www.krone.at/Welt/Ungarn_will_alle_seine_Fluechtlingslager_schliessen-Orban_verschaerft_Ton-Story-501363

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Böcskei Balázs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »