Az UNHCR sürgeti, hogy a kormány ne alkalmazza a félelem politikáját - Nemzetközi sajtó - 2016.02.27
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint a magyar népszavazás terve aláássa, hogy a tagállamok elosszák az érkező tömeget.

Az UNHCR sürgeti, hogy az Orbán kormány, amely kerítést építtetett a migránsok távoltartására, humanitárius kérdésekben ne alkalmazza a félelem politikáját és vegye ki a részét a felelősségből, ne pedig más uniós államokra tolja rá azt. A New York Times/Washington Post/AP tudósítása idézi Trócsányi Lászlót, aki azt mondta, hogy az unió a kvótákkal lopakodva igyekszik korlátoznia az országok szuverenitását.

Bloomberg
A magyar kormányfő a népszavazással a német menekültpolitika legnyíltabb ellenfeleként beásta magát, hogy harcoljon Merkel ellen. A referendummal támogatást igyekszik szerezni a saját bevándorlás-ellenes irányvonalához, miután azt közölte, hogy a kvóták ügyében nagy nyomás nehezedik rá. Álláspontját nagyrészt osztják az egykori kelet-európai szocialista országok, de mind több nyugati állam is sürgeti, hogy vagy állítsák le a migránshullámot, vagy korlátozzák, hogy hány embert fogadnak be. Ám nem biztos, hogy Orbán megnyeri az erőpróbát, mert kétséges, hogy elmegy-e voksolni a jogosultak fele. De ha ezt el tudja érni, akkor már fellélegezhet, mivel a megkérdezettek majdnem 90 %-át aggasztja az illegális bevándorlás. A jelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy itt nem csak a menekültekről van szó, az igazi tét az, hogy mekkora legyen az unió jogköre a tagokéhoz képest.

Economist
A hetilap úgy gondolja, hogy Orbán a referendummal a migránsellenes hangulatot igyekszik gerjeszteni, ám az is a célja lehet, hogy elterelje a figyelmet egy másik, igencsak kényelmetlen szavazástól. Az unió kvótadöntése kötelező, a kormányfő szerint azonban az EU visszaélt hatalmával. Mindenesetre sokakat meglepett, hogy miért most jelentette be tervét. Nos, a választ alighanem ott kell keresni, hogy a hatalom számára kínos volt a Nemzeti Választási Irodánál történt incidens. Krekó Péter példátlannak nevezi, hogy valakik kigyúrt csibészeket hívtak, nehogy a szocialisták leadhassák saját népszavazási kezdeményezésüket a vasárnapi zárva tartás ügyében. Azt mondja, a kormány itt átlépett egy vonalat. A népszavazások korábban komoly szerepet töltöttek be a magyar politikában, de 2010-es hatalomra kerülése a Fidesz óta vonakodik, hogy másoknak is engedélyezze a népi akaratnyilvánításnak ezt a módját. A hatalom feltehetőleg elbukná, ha megkérdeznék az embereket a vasárnapi vásárlás visszaállításáról és ez súlyos csapás lenne Orbán számára. Hogy a menekültellenes érzelmek felkorbácsolásával próbálja másfelé irányítani a köz véleményét, az roppant cinikus, de beválhat.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Orbán Viktor a népszavazással sokkal többet akar elérni, mint azt, hogy a nép egyszerűen véleményt mondjon az európai menekültpolitikáról. A német kancellár politikája ellen irányul, egyben pedig azt a tanácsot adja Merkelnek, hogy hallgasson a népre. Merthogy az egész Európának szólt, amit a miniszterelnök szerdán mondott, hogy ti. egy demokráciában nem lehet az emberek feje fölött döntést hozni, ha az adott lépés alapvetően megváltoztatja az életüket. Gyurcsány Ferenc azonnal úgy is fogta fel, hogy itt az uniós tagságról van szó. A baloldali ellenzék nyilvánvalóan azt reméli, hogy ilyen alapon Orbán ellen tudja fordítani a dolgot. Most ugyanis, miután a menekültkérdés némileg kikerült a fókuszból, újra előtérbe került a hatalom arroganciája és anyagi kísértése. Továbbá tüntetések voltak az oktatás és az egészségügy miatt.
A kormányfő a migráció már bevált témájával akarja megőrizni mozgászabadságát. Csakhogy rosszkor jött számára a szégyenletes verőlegényes affér a Választási Irodánál. A referendum kapcsán a nemzetközi kritika visszafogott volt, de a világ megtanulta, hogy a kívülről érkező bírálat legfőbbképpen Orbán Viktornak segít. Főleg ha Bécsből vagy Brüsszelből jön. A politikus számára a tét azonban az, hogy nem akar biankó csekket adni Berlin, illetve az unió kezébe a jövőbeni, automatikus kvótákat illetően. Bár azokhoz ő semmiképpen nem adná a hozzájárulását, mint ahogy a legtöbb közép- és kelet-európai állam sem, tehát látszik, hogy a mostani népszavazásos manővernek jogilag semmi teteje.

Spiegel
A lap úgy mutatja be Soros Györgyöt, mint akit fél Kelet-Európa gyűlöl, mármint az itteni nacionalisták. Neve az egyre nagyobb tanártiltakozás kapcsán is felmerült, tehát hogy legfőbbképpen ő heccelte volna fel a pedagógusokat, éspedig egy kormány közeli hírportál szerint a hatalom megbuktatására. Majd felmerült, hogy a zárt frakcióülésen Orbán is külső erőkről beszélt, amit a sajtófőnöke tagad, de ettől a miniszterelnök a hazai és a nemzetközi válságokért mindig Sorost teszi felelőssé. Az összeesküvés-elméletek szélsőjobbos hívei persze már régóta ördögként tekintenek a 85 éves milliárdosra és emberbarátra, aki a világ egyik leggazdagabb embere. Ám egy ideje mind gyakrabban magukat demokratikusnak valló politikusok is beszállnak az ostorozásába. Főként Kelet-Európában, mert Soros sehol sem aktívabb, mint ebben a térségben. Itt adományozta a legtöbbet. Alapítványai az utóbbi 3 évtizedben az egykori keleti tömbben és a volt Szovjetunióban kereken 1,8 milliárd dollárt költöttek csak az emberi jogi és demokratizálási programokra, valamint a romák megsegítésére.  E szerepvállalása, de a valutaspekuláció miatt is Soros már jó ideje a kelet-európai nacionalisták gyűlöletének legkedveltebb célpontja. Egybehangzóan állítják, hogy az üzletember vezeti a világméretű zsidó összeesküvést, amely megsemmisíti a nemzeti közösségeket és háttér-világuralmat akar, hogy leigázza és kizsákmányolja a népeket és államokat. Mivel a hosszú antiszemita uszítás folytán meglehetősen ismert figura a régióban, demokratikus politikusok is ellenségképnek használják. De a leginkább Orbán Viktor támadja, éppen ő, aki annak idején Soros-ösztöndíjjal tanult Oxfordban. Tavaly ősszel azzal gyanúsította meg a befektetőt, hogy része volt a menekültválság kirobbantásában. Egy magas rangú Fidesz-vezető később azt feltételezte, hogy Soros ily módon az uniót próbálja szétverni. Majd a Transparency International korrupciós vádjaira úgy reagált a hatalom, hogy a szervezetet is a milliárdos pénzeli. Soros maga azt közölte a Spiegellel, hogy nem érintik meg a személye elleni támadások, azok csak megerősítik elveiben. Arról pedig a folyóirattól hall először, hogy ő támogatná a tanárok tiltakozását is.

Frankfurter Rundschau
Három nappal az unió menekültügyi csúcskonferenciája előtt keresi fel a bajor CSU főnöke Merkel bevándorlási politikájának legfőbb ellenzőjét, Orbán Viktort. Éppen az időpont teszi annyira pikánssá a látogatást. Úgy tűnik ugyanis, hogy Seehofer az úttal látványosan támogatni kívánja a házigazdát. Mert az cseppet sem valószínű, hogy a kancellár küldte volna, ahhoz a vendég túlságosan is hangosan dicsérte idáig Orbán Európa-ellenes kurzusát. Pl. melegen üdvözölte a keresztény-szociálisok kongresszusán, jóllehet előtte a magyar politikus kerítést emeltetett a déli határon és szigorú intézkedéseket hozott az illegális határátlépők ellen.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/the-latest-albania-wont-take-migrants-blocked-in-greece/2016/02/26/f2742974-dc73-11e5-8210-f0bd8de915f6_story.html
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-26/orban-digs-in-for-merkel-fight-with-migrant-quota-ballot-q-a
http://www.economist.com/news/europe/21693733-stoke-anti-refugee-support-also-perhaps-distract-more-discomforting-ballot-why
http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/referendum-in-ungarn-zur-fluechtlingspolitik-14092943.html
http://www.spiegel.de/politik/ausland/george-soros-diesen-mann-hasst-halb-osteuropa-a-1078614.html
http://www.fr-online.de/flucht-und-zuwanderung/horst-seehofer-orbans-unterstuetzer-aus-deutschland,24931854,33855384.html

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szegő János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »