Az alávalók közé sorolták Magyarországot - 2016.02.19
Az olasz kormányfő arra figyelmeztette a brüsszeli EU-csúcson a kelet-európai vezetőket, hogy kevesebb uniós támogatást kaphatnak, ha nem segítenek a menekültválság megoldásában - számol be a New York Times és a Reuters. A Daily Telegraph Magyarországot is azok közé az alávaló tagok közé sorolja az unión belül, amelyek meg akarják akadályozni a brit tagsági feltételek újraszabályozását.

New York Times/Reuters

Az olasz kormányfő arra figyelmeztette a brüsszeli EU-csúcson a kelet-európai vezetőket, hogy kevesebb uniós támogatást kaphatnak, ha nem segítenek a menekültválság megoldásában. Renzi az esti vacsoránál kifejtette, hogy itt közös problémáról van szó, és ha ezek az országok nem szolidárisak, akkor azok a tagok is kevesebb szolidaritást tanúsítanak majd velük szemben, amelyek a legtöbbet fizetik be a brüsszeli kasszába. Ezek sorában Olaszország a 3. helyen áll. A politikus kilátásba helyezte, hogy keleti országok kevesebb pénzhez jutnak legelmaradottabb térségeik felzárkóztatásához. A szóban forgó szerkezeti alapokban van az unió hétéves pénzügyi előirányzatának nagyjából a harmada, a kedvezményezettek elsősorban a volt szocialista államok. Hollandia soros elnökként már felvetette, hogy a migrációs válság anyagi terheinek enyhítésére egy részt csoportosítsanak át a strukturális alapokból.

Daily Telegraph

A lap Magyarországot is azok közé az alávaló tagok közé sorolja az unión belül, amelyek meg akarják akadályozni a brit tagsági feltételek újraszabályozását. Azt írja, hogy a jobboldali Orbán-kormány általában nem tart lépést Brüsszellel a bevándorlás és a nemzeti önrendelkezés ügyében, ezúttal pedig azt ellenzi, hogy az uniós polgárok az eddiginél kevesebb szociális juttatást kapjanak a szigetországban. Ám ez akkora képmutatás, ami szinte csak azzal ér fel, amit a francia elnöknél látni. Egyetlen állam sem tett többet a magyaroknál az elmúlt évben, hogy kerítéssel zárja el a menekültcunami útját és távol tartsa a tömegeket. Budapest szemében az emberek szabad mozgása csak saját magára érvényes.

AFP

A hírügynökség beszámol arról, hogy Magyarországon most először emeltek vádat a megszigorított terrorellenes törvény alapján. A szír menekültet azzal vádolják, hogy a múlt szeptemberben Röszkénél először bujtogatta az ott lévőket, majd részvett az összecsapásokban, miután lezárult a déli határ. A migránsok követ, botokat, palackokat hajigáltak, a rendőrség könnygázzal és vízágyúval igyekezett visszaszorítani a tömeget. Az incidensben 15 rendőr és 100-150 menekült sérült meg. A tudósítás felidézi, hogy Orbán Viktort igen sok bírálat érte azért, ahogyan a hatóságok bántak az országon áthaladó több százezer emberrel, még mielőtt szögesdrót zárta el volna azok útját. A magyar kormány, amelyet már régóta azzal vádolnak, hogy lebontja a demokratikus normákat, most kemény terrorellenes korlátozásokra készül, ideértve az internet használat tilalmát, valamint a kijárási tilalom elrendelését. Orbán arra hivatkozik, hogy az európai államokat fel kell hatalmazni, hogy meg tudják védeni polgáraikat.

Reuters

A hírügynökség a jegybanki tevékenység paranoid változatához sorolja, hogy Matolcsy György a terrorveszélyre hivatkozva felfegyverzi a Nemzeti Bankot. Mint írja, az MNB 112 kézifegyvert, valamint 200 ezer lőszert rendelt a biztonsági szolgálatának, merthogy bombáktól, migránsoktól és terrortól tart. Hiába, no, a kemény idők fura és szélsőséges válaszokat produkálnak. Ugyanezek a viszonyok hozták a felszínre elnökjelöltként Donald Trumpot. Az unió egyik tagállamának központi bankja pedig olyasmire készül, mintha ostromnak kellene ellenállnia. Persze az amerikai FED és védi magát, ám Matolcsy lépése olyan szellemi állapotra utal, ami ritkán fordul elő a fejlett világ jegybankárainál

Hogy a migránsok ellen kellene védekezni, az korábban soha, semmilyen formában nem merült fel. Mert pl. hány lőszer kellhet ahhoz, hogy feltartóztassák a terroristákat vagy a menekülteket, amíg meg nem érkeznek a jóval jobban felfegyverzett hatóságok. Megáll az ész! Persze az összefüggések megértéséhez tudni kell, hogy Orbán, akinek Matolcsy szoros szövetségese, igen keménykezű politikát folytat a migránsokkal szemben. Azon kívül az MNB már tett szokatlan lépéseket, pl. amikor átszámítva 108 millió dollárt költött képzőművészeti alkotásokra, vagy amikor 700 millió dollárt tett félre, hogy újjal váltsa fel az idejét múlt neoliberális közgazdászképzést. Sok bírálat érte Magyarországot, amiért a politika az utóbbi években átjárta a központi bankot, ez is közrehatott abban, hogy az államadósság a bóvli kategóriába került. Mulatságos ugyanakkor, hogy az évek során hatott a központi nyomás, a bankok tartották a magyar államkötvényeket, így most reális az esély, hogy felminősüljön az ország.
Az igazi tanulság Magyarország kapcsán az, amit remélhetőleg másutt nem tapasztal meg a világ, hogy ti. ha kisiklik a politika és gazdaság, akkor ez olyan ötleteknek és taktikáknak nyit teret, amelyek ellentétesek az eddig érvényesnek hitt játékszabályokkal. Nem szükséges, hogy a paranoia irányzattá váljon, de ne lepődjünk meg, ha mégis az lesz belőle.

Süddeutsche Zeitung

Erősen vitatott moszkvai útja után Budapestre készül a bajor kormányfő. Seehofer éppen két hét múlva a szintén nem minden kritika fölött álló Orbán Viktorral ül le tárgyalni. A magyar kormányfő, aki kemény vonalat visz a menekültek ügyében, az ősszel a CSU konferenciájának vendége volt.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bencze József
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »