Padlót fogtak Brüsszelben a magyar maffiaállamtól - 2016.02.17
Hallgassa meg
Hogyan működik a magyar maffiállam? Magyar Bálint erről írt illetve szerkesztett könyvének angol változatát ma az Európai Parlamentben is bemutatták. A szocialista frakció osztrák elnökhelyettesével, Jozef Weidenholzerrel, készült interjúból pedig kiderült, hogy Brüsszelben nem feltétlenül voltak tisztában azzal, hogy ez az egész magyar piramisjáték csak azért működik, mert az EU finanszírozza – uniós pénzekből.

Ez az egyetlen ilyen rendszer az Európai Unióban – de a modell lényegében Putyintól származik - így próbálta magyarázni ezt a bizarr hunagarikumot, a politikai és gazdasági hatalom egységbe forrt korrupt piramisát Magyar Bálint és a másik előadó az alkotmányjogász Lattmann Tamás.

A hallgatóság ezúttal nemcsak a külföldön is jól ismert egyedi kormányzati stikliket, a jogállam leépítésének tényeit hallgathatta, hanem egy összefoglaló elemzést, rendszerleírást kapott. Akik eddig itt Brüsszelben csak a médiatörvény, vagy az alkotmánymódositások idején figyeltek fel a magyarországi gyakorlatra, most szemléltető oktatást kaphattak arról, hogy az egész mögött nem valamilyen ideológia, hanem a pénz, a gazdagság, a vagyon megszerzésének és a hatalom minden áron való megtartásának szándéka áll.

Jozef Weidenholzer a szocialista frakció osztrák elnökhelyettese nem is titkolta, hogy amit hallott, az így ebben a rendszerezett formában igen meglepte – és sajnos teljes mértékben meggyőzte.

"Azt hiszem, éppen az volt ebben a mai vitában az érdekes, hogy egy nagyon rendszerezett megközelítést kaptunk arról, hogy mi ennek a magyar modellnek a sajátossága. Tehát, hogy ez egy olyan modell, amely mindenekelőtt gazdasági érdekekre épül. Amit most hallottam, az teljesen meggyőzött – azt hiszem itt az ideje, hogy búcsút mondjunk ezeknek az érzelmi töltéssel teli vitáknak és az egész problémára hideg fejjel tekintsünk" - fopgalmazott.
Mindenesetre alaposan tanulmányozni fogom ezt a könyvet és ha az alaptétel tényleg igaz, akkor az egy meglehetősen rémisztő hír a számunkra. Mert akkor az Európai Unió tagjaként egy maffiállam működik, akkor pedig tenni kell valamit. Méghozzá ideológiától, értékektől, meg a magyar specifikumtól függetlenül. Én személy szerint nagyon szeretem Magyarországot, amely szomszédos ország - de itt most nem erről van szó. Ezt a rendszerszintü maffiaállamot nem fogadhatjuk el Európában - tette hozzá az osztrák politikus.

Arra kérdésre, hogy a LIBE is így fogja-e megközeliteni a problémát azt mondta, ezt itt most egy új érv, új megközelités volt.

"Eddig nagyon erősen az Alapjogok Chartájára, meg a koppenhágai kritériumok körüli vitára koncentráltunk – és ez utóbbin belül is mindig az elveket, az értékeket figyeltük. Ma itt azonban a koppenhágai - tehát a felvételi - kritériumok gazdasági része került a képbe. A tagjelöltek ugyanis a belépés előtt vállalják, hogy piacgazdaságként működnek majd. De egy korrupt rendszer nem piacgazdaság.Úgy hogy most mind a két agyféltekénkben meg kell szólalnia a vészharangoknak.

Az európai projekt értékeken alapul, de azért a gazdasági rész mindig előtérben van. És ha Magyarországon az európai rendszer gazdasági részét is ilyen egyértelműen megsértik, akkor nagy baj van - jelentette ki Jozef Weidenholzer.

Ez olyan, mintha a rúdugrásnál mindenkinél négy méterre teszik a lécet, kivéve egyvalakinél, aki két méteres ugrással simán átmegy, csak éppen a léc alatt. Szóval most már tényleg át kell gondolnunk az egészet" - hangoztatta.

Jozef Weidenholzer azt mondta, az is elgondolkoztatta, hogy ez az egész magyar piramisjáték csak azért működik, mert az EU finanszírozza – uniós pénzekből.

És semmit sem teszünk a furcsa jelenségekkel szemben. Részint mert ez intézményileg lehetetlen, részint pedig azért, mert hiányzik a politikai akarat - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ez a gondolkodásmód akár az alapjogi bizottságban, akár a parlament egészében visszatükröződik majd úgy felelt: Biztosan. Hisz ma is, amikor itt Brüsszelben csúcsra jár minden, mégiscsak eljött négy képviselő, még más politikai csoportokból még az Európai Néppártból is. Ez azért figyelemreméltó. Tehát azt hiszem, hogy ami itt ma elhangzott, az azért meghallgatásra talál – mondta Jozef Weidenholzer.

Magyar Bálint és Lattmann Tamás azonban nemcsak a magyar rendszert írta le, hanem konkrét javaslatokkal is fordult az európai képviselőkhöz.

Különösen arra a veszélyre figyelmeztettek, hogy amikor az EU büntet, akkor gyakran nem a bűnöst, hanem az országot bünteti – a hosszútávú és rendszerszintű korrupcióval szemben egészen másképpen, sokkal szisztematikusabban kell eljárni, mint amikor egyedi, szórványos esetekről van szó. És igenis jobban ellenőrizni kellene hogyan költi el az uniós pénzeket a kormány, sőt egy európai szintü ügyészség kellene – a magyar ügyészség ugyanis soha sem fog fellépni a korrupt magyar kormányzattal szemben.
(Klubrádió/Nemes Gábor, Brüsszel)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Hajdu Zsófia
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »