Hajmeresztő dolgokat mondott a berlini nagykövet egy német tévéműsorban a menekültügyről - 2016.02.17
Hallgassa meg
Hajmeresztő adatokkal állt elő az ARD német közszolgálati televízió egyik legtekintélyesebb politikai vitaműsorában a berlini magyar nagykövet – hívta fel a figyelmet a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Balázs Péter. Györkös Péter a Hart aber Fair (Kemény, de tisztességes) című műsorában, melynek a menekültválság kezelése volt a témája azt mondta, Magyarország azért nem fogad be menekülteket, mert a nemzeti kisebbségek aránya- beleértve a cigányokat is 20% és ráadásul fogadtunk be menekülteket, több tízezret Ukrajnából.

Balázs Péter volt külügyminiszter és egykori berlini nagykövet arról beszélt, hogy amit hallottunk a műsorban, az a magyar kormány érvanyaga, hisz a konzul egy ilyen fontos sajtómegjelenés előtt hozzájárulást kellett kapnia és nyilván azt is elmondták neki, mit kell képviselnie.

Csakhogy, amit a nagykövet mondott, tényszerűen nem igaz. A KSH adatai szerint a 2011. évi magyarországi népszámlálás adatai szerint 644 524 fő, vagyis a lakosság 6,5%-a vallotta magát valamelyik hivatalosan elismert nemzetiséghez tartozónak.

Becslések szerint azonban a nemzetiségek (nemzeti és etnikai kisebbségek) tagjainak valódi létszáma ennél magasabb, de így sem éri el 10%-ot.

A menekültbefogadással kapcsolatban pedig: az elmúlt öt évben Észak-Afrika és a Közel-Kelet térségéből 565 ember kapott menekültstátuszt Magyarországon, 1205-en oltalmazotti, 97-en befogadotti státuszt kaptak – főleg Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából. Ukrajnából egyetlen menekültet sem fogadtunk be.

Tavaly októberben a hvg.hu ugyan cikkezett arról, hogy a pár száz fős Kispalád népessége olyan mértékben emelkedett az elmúlt egy évben, hogy az már a KSH-nak is feltűnt: több mint megduplázódott a lakosok száma. Kiderült, hogy több száz kárpátaljai magyar jelentkezett be a faluba. Van, aki a katonai sorozás elől menekült, más egyszerűen csak jobb munkát, több pénzt vagy megbízhatóbb magyar orvost akart, vagyis gazdasági menekültek voltak.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Arató András
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Egy ködös, holdtalan éjjel sötét kaftánba bújtatott, borostás férfiak gyülekeztek egy csatornafedél fölött, valahol az amerikai nagykövetség melletti utcában »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »