Európának legfeljebb hat hete van - külföldi lapok - 2016.02.12
Nagy-Britannia négy követeléséből három még teljesen nyitott az EU jövő csütörtöki csúcsértekezlete előtt, ahol dönteni kellene a brit tagság feltételeinek módosításáról - írja a Wall Street Journal. A Washington Post kommentárja szerint Donald Trump a történelem végét jelenti. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága felszólította a közép-európai államokat, hogy adják fel elutasító álláspontjukat és nyújtsanak nagyobb segítséget a háborús övezetekből érkező menekülteknek - tudósít a Reuters. Az uniós ügyekért felelős cseh külügyi államtitkár azt mondta, hogy Európának legfeljebb hat hete van- erről a Bloomberg tudósított.

Wall Street Journal

Nagy-Britannia négy követeléséből három még teljesen nyitott az EU jövő csütörtöki csúcsértekezlete előtt, ahol dönteni kellene a brit tagság feltételeinek módosításáról. Az egyik ilyen vitatéma, a szigetországban dolgozó vendégmunkások szociális juttatása ügyében a visegrádi államok továbbra is attól tartanak, hogy diszkrimináció éri több százezer polgárukat. Brüsszelnek megküldött állásfoglalásuk kiemeli, hogy senki sem élhet vissza a letelepedés szabadságával az unión belül, de a tagállamok polgárai nem kaphatnak kevesebb jogot, mint azok, akik 3. országból származnak. Mint emlékezetes, London azt akarja, hogy szükség esetén négy évre megvonhassa a munka után járó juttatásokat, ám a V4-ek még mindig elégedetlenek a kompromisszumos javaslat megfogalmazásával. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a korlátozás csak az újonnan érkezőkre vonatkozzon, és hogy csakis a tények alapján lehessen elrendelni. Most már biztos ugyanakkor, hogy a csúcsra marad, hány évig érvényesíthessék a jogukat a britek. Diplomaták szerint azonban az ellentétek nem leküzdhetetlenek.

Washington Post

A lap kommentárja szerint Donald Trump a történelem végét jelenti. Felemelkedését a politikus annak köszönheti, hogy egyre több munkás jut rosszabb és rosszabb körülmények közé, márpedig nekik bűnbakok kellenek. Pontosan ez magyarázza a trumpizmust, de a jelenség általános a fejlett világban. Újfajta nacionalisták vagy már hatalomra is kerültek, vagy annak előszobájában vannak. Gyakran soviniszták, rokonszenveznek a tekintélyelvűséggel, borúlátóak, ha nem éppen ellenségesek a globalizáció kapcsán. Elutasítják a nemzetközi kereskedelmet és a bevándorlókat. A putyini Oroszország volt a prototípus, de azután hozzájött Erdogan Törökországa, Orbán Magyarországa, majd most Kaczynski Lengyelországa.

Fukuyama persze azért beszélt a történelem végéről, mert a kommunizmus megszűntével a kapitalizmusnak és a liberális demokráciának nem maradt ideológiai vetélytársa. Ehhez képest az történt, hogy a globális tőkés rend aláásta a nemzeti demokráciát. A munkásság egy csomó helyen elszegényedett. Érthető, hogy a szenvedő alanyok nem szeretik a globalizációt. Úgy érzik, hogy az elit kiárusította őket. Erős embert akarnak, aki megmutatja az ellenségnek, odahaza és külföldön is. Szóval Amerikában ez lenne az ottani Putyin – new yorki kiejtéssel. Nem okvetlenül szükséges azonban, hogy a demokrácia visszaessen. Ehhez javítani kell az emberek életkörülményein. A magasabb bérek persze senki fejéből nem verik ki az idegengyűlöletet, de el kell téríteniük a tömegeket attól, hogy az gondolják: a xenofóbia majd megoldja a gondjaikat. Természetesen odáig még el kell jutni, és ehhez kell egy igazi vezető.

Reuters

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága felszólította a közép-európai államokat, hogy adják fel elutasító álláspontjukat és nyújtsanak nagyobb segítséget a háborús övezetekből érkező menekülteknek. Az UNHCR a V4-ek hétfői, legfelső szintű prágai tanácskozása előtt tette közzé felhívását, amely sürgeti a négy államot, hogy végre mutassanak példát és nemzetiségtől, vallástól függetlenül támogassák mindazokat a családokat, amelyek a háború és a jogsértések elől menekülnek. Kiemeli, hogy a térség vezetőinek biztonságot kell nyújtaniuk az üldöztetések áldozatainak, nem nézhetik tétlenül a példátlan humanitárius helyzetet. A beszámoló itt idézi Lázár Jánost, aki szerint tavasztól megint nagy migrációs nyomás várható a déli határon, továbbá, hogy Magyarország szükség esetén kerítést emel a román határon is

Bloomberg

Az uniós ügyekért felelős cseh külügyi államtitkár azt mondta, hogy Európának legfeljebb hat hete van. Ha addig nem talál ki valamit a menekülthullám megállítására, akkor összeomlik a schengeni rendszer. Szerinte ebben nem segít a Törökországgal kötött megállapodás, márpedig ez esetben a németek a jövő hónap elején lezárják a határaikat. Akkor pedig beindul a dominóhatás. A cseh diplomata épp ezért azt szorgalmazza, hogy az unió Görögország északi határán alakítson ki védelmi vonalat. A tudósítás megjegyzi, hogy a német kancellár hiába kért segítséget egy sor uniós államtól, mármint hogy azok a menekültek egy részének befogadásával enyhítsék a Németországra nehezedő terhet. Közép-Európában a magyarok és mások elutasították a kvótát. Orbán Viktor, aki elsőként épített kerítést a térségben, úgy nyilatkozott, hogy meg kell akadályozni a német-török egyezmény végrehajtását

Die Welt

A lap kissé értetlenül áll Orbán Viktor kijelentése előtt, vagyis hogy titkos megállapodás van Németország és Törökország között több százezer menekült áttelepítésére. Mint írja, a politikus nekiment az állítólagos szerződésnek, és a következő időszak egyik legfőbb feladatának nevezte annak meghiúsítását. A cikk ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Merkel a hét elején Ankarában kifejtette: vannak államok, amelyek készek menekülteket befogadni, minden tag számára kötelező elosztásról azonban nem volt szó. Közben kerítés ide vagy oda, jönnek Magyarországra a migránsok. Október óta először ismét több mint 100-an lépték át illegálisan a határt egy nap alatt. Ennek magyarázata nagy valószínűséggel az, hogy akiket elutasítanak a Balkánon, azok embercsempészekhez fordulnak, utóbbiak pedig ismét használatba veszik a régi, bevált útvonalakat.

Die Presse

Az újság arra hívja fel a figyelmet, hogy Ausztriának nem áll jól a tanítómester szerep Közép-Európában, és butaság részéről az uniós támogatások megvonásával fenyegetni a menekülteket elutasító államokat, mert az üres zsarolással az osztrák fél csak saját magának árt. A menekült kérdésben a földrész mélyen megosztott. Persze nehéz ész-alapon követni, hogy miért rettegnek az idegenektől és az iszlámtól olyan államok, ahol alig élnek külföldiek. Ráadásul az olyan populista kormányfők, mint Orbán és Fico még rá is játszanak a közhangulatra. A válság a régi és új Európa közti elidegenedés csúcspontját jelenti. Az új tagok a szolidaritás hiányának vádják zúdították a saját fejükre, amikor elzárkóztak a menedékkérők igazságos elosztásától. Ők maguk akarják eldönteni, hány embert fogadnak be. Érveikben van logika: 1. a kvóta csak akkor működhet, ha előbb megállítják a hullámot a külső határon 2. A menekültek nem keletre akarnak jönni 3. A migránsok kihasználják a nyitott határokat és a végén úgyis odamennek, ahová akarnak. Legfeljebb illegálisan.

Amikor Faymann a támogatások megvonását helyezte kilátásba, mellélőtt, mert a pénzek elosztásának módosításába minden érdekelt félnek bele kell egyeznie. Márpedig egyetlen tagállam sem akarja saját magát megbüntetni. De a fenyegetőzés azért is értelmetlen volt, mert olyan partnerek ellen irányult, amelyek létfontosságúak az osztrák gazdaság számára. Itt az ideje, hogy a bécsi kormány megpróbáljon odafigyelni közép-európai szomszédaira és nyisson feléjük.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bálint Judit
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »