Európának legfeljebb hat hete van - külföldi lapok - 2016.02.12
Nagy-Britannia négy követeléséből három még teljesen nyitott az EU jövő csütörtöki csúcsértekezlete előtt, ahol dönteni kellene a brit tagság feltételeinek módosításáról - írja a Wall Street Journal. A Washington Post kommentárja szerint Donald Trump a történelem végét jelenti. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága felszólította a közép-európai államokat, hogy adják fel elutasító álláspontjukat és nyújtsanak nagyobb segítséget a háborús övezetekből érkező menekülteknek - tudósít a Reuters. Az uniós ügyekért felelős cseh külügyi államtitkár azt mondta, hogy Európának legfeljebb hat hete van- erről a Bloomberg tudósított.

Wall Street Journal

Nagy-Britannia négy követeléséből három még teljesen nyitott az EU jövő csütörtöki csúcsértekezlete előtt, ahol dönteni kellene a brit tagság feltételeinek módosításáról. Az egyik ilyen vitatéma, a szigetországban dolgozó vendégmunkások szociális juttatása ügyében a visegrádi államok továbbra is attól tartanak, hogy diszkrimináció éri több százezer polgárukat. Brüsszelnek megküldött állásfoglalásuk kiemeli, hogy senki sem élhet vissza a letelepedés szabadságával az unión belül, de a tagállamok polgárai nem kaphatnak kevesebb jogot, mint azok, akik 3. országból származnak. Mint emlékezetes, London azt akarja, hogy szükség esetén négy évre megvonhassa a munka után járó juttatásokat, ám a V4-ek még mindig elégedetlenek a kompromisszumos javaslat megfogalmazásával. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a korlátozás csak az újonnan érkezőkre vonatkozzon, és hogy csakis a tények alapján lehessen elrendelni. Most már biztos ugyanakkor, hogy a csúcsra marad, hány évig érvényesíthessék a jogukat a britek. Diplomaták szerint azonban az ellentétek nem leküzdhetetlenek.

Washington Post

A lap kommentárja szerint Donald Trump a történelem végét jelenti. Felemelkedését a politikus annak köszönheti, hogy egyre több munkás jut rosszabb és rosszabb körülmények közé, márpedig nekik bűnbakok kellenek. Pontosan ez magyarázza a trumpizmust, de a jelenség általános a fejlett világban. Újfajta nacionalisták vagy már hatalomra is kerültek, vagy annak előszobájában vannak. Gyakran soviniszták, rokonszenveznek a tekintélyelvűséggel, borúlátóak, ha nem éppen ellenségesek a globalizáció kapcsán. Elutasítják a nemzetközi kereskedelmet és a bevándorlókat. A putyini Oroszország volt a prototípus, de azután hozzájött Erdogan Törökországa, Orbán Magyarországa, majd most Kaczynski Lengyelországa.

Fukuyama persze azért beszélt a történelem végéről, mert a kommunizmus megszűntével a kapitalizmusnak és a liberális demokráciának nem maradt ideológiai vetélytársa. Ehhez képest az történt, hogy a globális tőkés rend aláásta a nemzeti demokráciát. A munkásság egy csomó helyen elszegényedett. Érthető, hogy a szenvedő alanyok nem szeretik a globalizációt. Úgy érzik, hogy az elit kiárusította őket. Erős embert akarnak, aki megmutatja az ellenségnek, odahaza és külföldön is. Szóval Amerikában ez lenne az ottani Putyin – new yorki kiejtéssel. Nem okvetlenül szükséges azonban, hogy a demokrácia visszaessen. Ehhez javítani kell az emberek életkörülményein. A magasabb bérek persze senki fejéből nem verik ki az idegengyűlöletet, de el kell téríteniük a tömegeket attól, hogy az gondolják: a xenofóbia majd megoldja a gondjaikat. Természetesen odáig még el kell jutni, és ehhez kell egy igazi vezető.

Reuters

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága felszólította a közép-európai államokat, hogy adják fel elutasító álláspontjukat és nyújtsanak nagyobb segítséget a háborús övezetekből érkező menekülteknek. Az UNHCR a V4-ek hétfői, legfelső szintű prágai tanácskozása előtt tette közzé felhívását, amely sürgeti a négy államot, hogy végre mutassanak példát és nemzetiségtől, vallástól függetlenül támogassák mindazokat a családokat, amelyek a háború és a jogsértések elől menekülnek. Kiemeli, hogy a térség vezetőinek biztonságot kell nyújtaniuk az üldöztetések áldozatainak, nem nézhetik tétlenül a példátlan humanitárius helyzetet. A beszámoló itt idézi Lázár Jánost, aki szerint tavasztól megint nagy migrációs nyomás várható a déli határon, továbbá, hogy Magyarország szükség esetén kerítést emel a román határon is

Bloomberg

Az uniós ügyekért felelős cseh külügyi államtitkár azt mondta, hogy Európának legfeljebb hat hete van. Ha addig nem talál ki valamit a menekülthullám megállítására, akkor összeomlik a schengeni rendszer. Szerinte ebben nem segít a Törökországgal kötött megállapodás, márpedig ez esetben a németek a jövő hónap elején lezárják a határaikat. Akkor pedig beindul a dominóhatás. A cseh diplomata épp ezért azt szorgalmazza, hogy az unió Görögország északi határán alakítson ki védelmi vonalat. A tudósítás megjegyzi, hogy a német kancellár hiába kért segítséget egy sor uniós államtól, mármint hogy azok a menekültek egy részének befogadásával enyhítsék a Németországra nehezedő terhet. Közép-Európában a magyarok és mások elutasították a kvótát. Orbán Viktor, aki elsőként épített kerítést a térségben, úgy nyilatkozott, hogy meg kell akadályozni a német-török egyezmény végrehajtását

Die Welt

A lap kissé értetlenül áll Orbán Viktor kijelentése előtt, vagyis hogy titkos megállapodás van Németország és Törökország között több százezer menekült áttelepítésére. Mint írja, a politikus nekiment az állítólagos szerződésnek, és a következő időszak egyik legfőbb feladatának nevezte annak meghiúsítását. A cikk ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Merkel a hét elején Ankarában kifejtette: vannak államok, amelyek készek menekülteket befogadni, minden tag számára kötelező elosztásról azonban nem volt szó. Közben kerítés ide vagy oda, jönnek Magyarországra a migránsok. Október óta először ismét több mint 100-an lépték át illegálisan a határt egy nap alatt. Ennek magyarázata nagy valószínűséggel az, hogy akiket elutasítanak a Balkánon, azok embercsempészekhez fordulnak, utóbbiak pedig ismét használatba veszik a régi, bevált útvonalakat.

Die Presse

Az újság arra hívja fel a figyelmet, hogy Ausztriának nem áll jól a tanítómester szerep Közép-Európában, és butaság részéről az uniós támogatások megvonásával fenyegetni a menekülteket elutasító államokat, mert az üres zsarolással az osztrák fél csak saját magának árt. A menekült kérdésben a földrész mélyen megosztott. Persze nehéz ész-alapon követni, hogy miért rettegnek az idegenektől és az iszlámtól olyan államok, ahol alig élnek külföldiek. Ráadásul az olyan populista kormányfők, mint Orbán és Fico még rá is játszanak a közhangulatra. A válság a régi és új Európa közti elidegenedés csúcspontját jelenti. Az új tagok a szolidaritás hiányának vádják zúdították a saját fejükre, amikor elzárkóztak a menedékkérők igazságos elosztásától. Ők maguk akarják eldönteni, hány embert fogadnak be. Érveikben van logika: 1. a kvóta csak akkor működhet, ha előbb megállítják a hullámot a külső határon 2. A menekültek nem keletre akarnak jönni 3. A migránsok kihasználják a nyitott határokat és a végén úgyis odamennek, ahová akarnak. Legfeljebb illegálisan.

Amikor Faymann a támogatások megvonását helyezte kilátásba, mellélőtt, mert a pénzek elosztásának módosításába minden érdekelt félnek bele kell egyeznie. Márpedig egyetlen tagállam sem akarja saját magát megbüntetni. De a fenyegetőzés azért is értelmetlen volt, mert olyan partnerek ellen irányult, amelyek létfontosságúak az osztrák gazdaság számára. Itt az ideje, hogy a bécsi kormány megpróbáljon odafigyelni közép-európai szomszédaira és nyisson feléjük.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csepelyi Adrienn
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Egy ködös, holdtalan éjjel sötét kaftánba bújtatott, borostás férfiak gyülekeztek egy csatornafedél fölött, valahol az amerikai nagykövetség melletti utcában »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »