Ismét több ezres tüntetés volt Varsóban - Nemzetközi sajtó - 2016.01.24
Ismét több ezres tüntetés volt Varsóban, miután sokan attól félnek, hogy Lengyelország követi a magyarokat az illiberális demokrácia felé vezető úton.

A felvonulók közül ezúttal a legtöbben azt követelték, hogy a kormány vonja vissza a lehallgatási törvény készülő módosítását, mert az megkönnyítené, hogy a hatalom hozzájusson bizalmas adatokhoz - tudósíta a Reuters. A bírálók szerint a Jog és Igazságosság Orbán politikai programját utánozza, ezért aláássa fékeket és ellensúlyokat, illetve korlátozza a demokratikus szabadságjogokat. A tudósítás megjegyzi, hogy a magyar vezető évek óta tengelyt akaszt az európai partnerekkel, legutóbb a menekültválság kapcsán. Ő is telerakta saját híveivel az Alkotmánybíróságot. A varsói megmozduláson felszólalt Gulyás Balázs is, aki két éve az internetadó elleni nagy felvonulást szervezte. Angolul elmondott beszédében kifejtette, hogy Kaczynski Orbánt igyekszik követni, ezért a szónok a magyarok nevében arra figyelmeztette a lengyeleket, hogy bármit is ígér PiS vezetője, az út csakis a tekintélyelvűséghez, a gazdasági leszakadáshoz, a zsugorodó középosztályhoz és a fokozódó szegénységhez vezet.

Spiegel
1. Macedóniát front-, illetve ütközőállammá építik ki a menekültekkel szemben. Ehhez a szomszéd országok nyújtanak segítséget, a nyugat jó indulatú hallgatással szemléli a fejleményeket, de az ügylet még sokba kerülhet. Az összefoglaló azzal indít, amit a magyar Készenléti Rendőrség parancsnoka a hó elején mondott, amikor azzal búcsúztatta az egység 31 katonáját, hogy ti. azoknak a rendet kell majd fenntartaniuk a macedón-görög határon. Most pénteken azután Orbán Viktor egyenesen azt javasolta, hogy Bulgária és Macedónia kerítéssel zárja le teljesen a görög határt. Szkopjének persze kényszermegoldásként jut szerep a migránsok feltartóztatásában, mivel egyelőre nagyon távolinak tűnik a közös európai menekültpolitika, illetve a hatékony határvédelmi együttműködés a görögökkel. Magyarország eddig mindenesetre 10 ezer tekercsnyi Nato-pengésdrótot küldött, ezek hossza 100 km-t tesz ki. Adott továbbá 16 ezer betoncölöpöt és 48 ezer kerítésfeszítőt, illetve ütvefúrót. A macedón kormány ugyanakkor logisztikai és pénzügyi támogatást sürget az EU-tól is. Ottani emberi jogi aktivisták, illetve független értelmiségiek azonban kifogásolják, hogy az unió legitimálja az ország erős emberének, Gruevskinek 10 év alatt kiépített antidemokratikus rendszerét. Ami nacionalista-tekintélyelvű kliens-rezsimet jelent, beleértve a választások meghamisítását is. Továbbá hogy a kormánypárt embereit hozzák helyzetbe, a bírálókat ellenben fenyegetik, őrizetbe veszik, sőt még a gyilkosság sem kizárt. A hatalmi ágak megosztása gyakorlatilag nem létezik. Gruevski ugyan az unió fellépése nyomán a múlt héten lemondott, ám az áprilisi választások aligha lesznek tisztességesek. Ha Orbánon múlna, ő Brüsszel helyében felhatalmazást adna Macedóniának a menekülthullám megállítására, ami természetesen kapóra jönne Gruevskinek. A magyar vezető még a kétmilliós ország EU-, illetve Nato-tagságát is sürgeti.

2. A lap úgy összegzi a davosi Világgazdasági Fórum tapasztalatait, hogy nagy az aggódás Európáért, mert rosszul áll a földrész szénája. Soros Györgyöt pl. nehezen lehetne született optimistának nevezni, de régen fejtett ki olyan baljós véleményt, mint a tanácskozáson, ahol megrendült hangon arra figyelmeztetett, hogy ha nem tud közös menekültpolitikát kialakítani, akkor szétesik az unió. Mások nem mondják ki ennyire drasztikusan a nyilvánosság előtt, de a legendás befektető messze nincs egyedül a pesszimizmusával. A davosi viták jól mutatják, hogy a világ elitje roppant nyugtalan, éspedig elsősorban az öreg kontinens miatt. Az EU talán minden eddiginél jobban megosztott, főleg a menekültek miatt. A britek, lengyelek és a magyarok keresztbe fekszenek a közös megoldásnak. A német pénzügyminiszter a Spiegelnek azt mondta, egyes államok tévednek, ha azt hiszik, hogy ez a kérdés őket egyáltalán nem érinti. Nagyon sokan Merkeltől várják a sorok rendezését, ám Davosban, a színfalak mögötti eszmecseréken egyáltalán nem veszik biztosra, hogy a politikus még az év végén is kancellár lesz, továbbá hogy Európa akkor is létezik még a mostani formájában.

Neue Zürcher Zeitung
A davosi fórum részvevői úgy ítélik meg, hogy Schengen veszélyben van, mert egyre több európai állam vezet be ellenőrzést a belső határokon. Az eurocsoport vezetője, a holland Dijsselbloem arról beszélt, hogy vissza kellene fogni az érkezők számát, mert egyre nagyobb politikai károkat okoz az óriási hullám. A tanácskozáson ugyanakkor bírálták azokat a közép- és kelet-európai országokat, amelyek egyáltalán nem hajlandók befogadni menedékkérőket. Mogherini, az EU külpolitikai megbízottja hangsúlyozta, hogy idáig sikertelennek bizonyultak a nemzeti próbálkozások a válság kezelésére. Mindenkit arra szólított fel, hogy gondolja végig, mivel járna, ha széttöredezne az unió, ha megszűnne Schengen.

Die Welt
A német alkancellár nem bízik abban, hogy rövid időn belül sikerül meggyőzni a lengyel, vagy akár a francia kormányt, mármint hogy azok segítsenek a menekültválság rendezésében. Mint Gabriel Davosban kifejtette, azért borúlátó, mert mindkét államban vannak jobboldali, populista pártok, amelyek támogatottsága csak tovább erősödne, ha újabb menekültek érkeznének az országba. Ezért a szociáldemokrata politikus amellett van, hogy jöjjön létre az együttműködésre kész uniós partnerek szövetsége és azok állapodjanak meg a kontingensben, tehát a migránsok elosztásában. Ám úgy gondolja, hogy nem sokan csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. Ugyanakkor erősen kérdéses, hány embert tud a földrész befogadni. A német államfő amellett tette le a garast, hogy korlátozni kell az érkezők számát, mert ez kedvező irányban hatna a lakosság hajlandóságára.


http://news.yahoo.com/thousands-protest-against-polands-surveillance-law-134537986.html
http://www.spiegel.de/politik/ausland/mazedonien-frontstaat-gegen-fluechtlinge-a-1073464.html
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/weltwirtschaftsforum-in-davos-die-welt-bangt-um-europa-a-1073545.html
http://www.nzz.ch/wirtschaft/mini-schengen-und-nicht-schengen-1.18681873

(Szelestey Lajos/Lapszemle)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kárpáti János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »