Ismét több ezres tüntetés volt Varsóban - Nemzetközi sajtó - 2016.01.24
Ismét több ezres tüntetés volt Varsóban, miután sokan attól félnek, hogy Lengyelország követi a magyarokat az illiberális demokrácia felé vezető úton.

A felvonulók közül ezúttal a legtöbben azt követelték, hogy a kormány vonja vissza a lehallgatási törvény készülő módosítását, mert az megkönnyítené, hogy a hatalom hozzájusson bizalmas adatokhoz - tudósíta a Reuters. A bírálók szerint a Jog és Igazságosság Orbán politikai programját utánozza, ezért aláássa fékeket és ellensúlyokat, illetve korlátozza a demokratikus szabadságjogokat. A tudósítás megjegyzi, hogy a magyar vezető évek óta tengelyt akaszt az európai partnerekkel, legutóbb a menekültválság kapcsán. Ő is telerakta saját híveivel az Alkotmánybíróságot. A varsói megmozduláson felszólalt Gulyás Balázs is, aki két éve az internetadó elleni nagy felvonulást szervezte. Angolul elmondott beszédében kifejtette, hogy Kaczynski Orbánt igyekszik követni, ezért a szónok a magyarok nevében arra figyelmeztette a lengyeleket, hogy bármit is ígér PiS vezetője, az út csakis a tekintélyelvűséghez, a gazdasági leszakadáshoz, a zsugorodó középosztályhoz és a fokozódó szegénységhez vezet.

Spiegel
1. Macedóniát front-, illetve ütközőállammá építik ki a menekültekkel szemben. Ehhez a szomszéd országok nyújtanak segítséget, a nyugat jó indulatú hallgatással szemléli a fejleményeket, de az ügylet még sokba kerülhet. Az összefoglaló azzal indít, amit a magyar Készenléti Rendőrség parancsnoka a hó elején mondott, amikor azzal búcsúztatta az egység 31 katonáját, hogy ti. azoknak a rendet kell majd fenntartaniuk a macedón-görög határon. Most pénteken azután Orbán Viktor egyenesen azt javasolta, hogy Bulgária és Macedónia kerítéssel zárja le teljesen a görög határt. Szkopjének persze kényszermegoldásként jut szerep a migránsok feltartóztatásában, mivel egyelőre nagyon távolinak tűnik a közös európai menekültpolitika, illetve a hatékony határvédelmi együttműködés a görögökkel. Magyarország eddig mindenesetre 10 ezer tekercsnyi Nato-pengésdrótot küldött, ezek hossza 100 km-t tesz ki. Adott továbbá 16 ezer betoncölöpöt és 48 ezer kerítésfeszítőt, illetve ütvefúrót. A macedón kormány ugyanakkor logisztikai és pénzügyi támogatást sürget az EU-tól is. Ottani emberi jogi aktivisták, illetve független értelmiségiek azonban kifogásolják, hogy az unió legitimálja az ország erős emberének, Gruevskinek 10 év alatt kiépített antidemokratikus rendszerét. Ami nacionalista-tekintélyelvű kliens-rezsimet jelent, beleértve a választások meghamisítását is. Továbbá hogy a kormánypárt embereit hozzák helyzetbe, a bírálókat ellenben fenyegetik, őrizetbe veszik, sőt még a gyilkosság sem kizárt. A hatalmi ágak megosztása gyakorlatilag nem létezik. Gruevski ugyan az unió fellépése nyomán a múlt héten lemondott, ám az áprilisi választások aligha lesznek tisztességesek. Ha Orbánon múlna, ő Brüsszel helyében felhatalmazást adna Macedóniának a menekülthullám megállítására, ami természetesen kapóra jönne Gruevskinek. A magyar vezető még a kétmilliós ország EU-, illetve Nato-tagságát is sürgeti.

2. A lap úgy összegzi a davosi Világgazdasági Fórum tapasztalatait, hogy nagy az aggódás Európáért, mert rosszul áll a földrész szénája. Soros Györgyöt pl. nehezen lehetne született optimistának nevezni, de régen fejtett ki olyan baljós véleményt, mint a tanácskozáson, ahol megrendült hangon arra figyelmeztetett, hogy ha nem tud közös menekültpolitikát kialakítani, akkor szétesik az unió. Mások nem mondják ki ennyire drasztikusan a nyilvánosság előtt, de a legendás befektető messze nincs egyedül a pesszimizmusával. A davosi viták jól mutatják, hogy a világ elitje roppant nyugtalan, éspedig elsősorban az öreg kontinens miatt. Az EU talán minden eddiginél jobban megosztott, főleg a menekültek miatt. A britek, lengyelek és a magyarok keresztbe fekszenek a közös megoldásnak. A német pénzügyminiszter a Spiegelnek azt mondta, egyes államok tévednek, ha azt hiszik, hogy ez a kérdés őket egyáltalán nem érinti. Nagyon sokan Merkeltől várják a sorok rendezését, ám Davosban, a színfalak mögötti eszmecseréken egyáltalán nem veszik biztosra, hogy a politikus még az év végén is kancellár lesz, továbbá hogy Európa akkor is létezik még a mostani formájában.

Neue Zürcher Zeitung
A davosi fórum részvevői úgy ítélik meg, hogy Schengen veszélyben van, mert egyre több európai állam vezet be ellenőrzést a belső határokon. Az eurocsoport vezetője, a holland Dijsselbloem arról beszélt, hogy vissza kellene fogni az érkezők számát, mert egyre nagyobb politikai károkat okoz az óriási hullám. A tanácskozáson ugyanakkor bírálták azokat a közép- és kelet-európai országokat, amelyek egyáltalán nem hajlandók befogadni menedékkérőket. Mogherini, az EU külpolitikai megbízottja hangsúlyozta, hogy idáig sikertelennek bizonyultak a nemzeti próbálkozások a válság kezelésére. Mindenkit arra szólított fel, hogy gondolja végig, mivel járna, ha széttöredezne az unió, ha megszűnne Schengen.

Die Welt
A német alkancellár nem bízik abban, hogy rövid időn belül sikerül meggyőzni a lengyel, vagy akár a francia kormányt, mármint hogy azok segítsenek a menekültválság rendezésében. Mint Gabriel Davosban kifejtette, azért borúlátó, mert mindkét államban vannak jobboldali, populista pártok, amelyek támogatottsága csak tovább erősödne, ha újabb menekültek érkeznének az országba. Ezért a szociáldemokrata politikus amellett van, hogy jöjjön létre az együttműködésre kész uniós partnerek szövetsége és azok állapodjanak meg a kontingensben, tehát a migránsok elosztásában. Ám úgy gondolja, hogy nem sokan csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. Ugyanakkor erősen kérdéses, hány embert tud a földrész befogadni. A német államfő amellett tette le a garast, hogy korlátozni kell az érkezők számát, mert ez kedvező irányban hatna a lakosság hajlandóságára.


http://news.yahoo.com/thousands-protest-against-polands-surveillance-law-134537986.html
http://www.spiegel.de/politik/ausland/mazedonien-frontstaat-gegen-fluechtlinge-a-1073464.html
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/weltwirtschaftsforum-in-davos-die-welt-bangt-um-europa-a-1073545.html
http://www.nzz.ch/wirtschaft/mini-schengen-und-nicht-schengen-1.18681873

(Szelestey Lajos/Lapszemle)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Hajdu Zsófia
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Egy ködös, holdtalan éjjel sötét kaftánba bújtatott, borostás férfiak gyülekeztek egy csatornafedél fölött, valahol az amerikai nagykövetség melletti utcában »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »