Európa két problémás gyermeke Magyarország és Lengyelország - Nemzetközi sajtó - 2016.01.10
A szilveszteri kölni incidens ügyében a leghatározottabban azok a kelet-európai vezetők nyilvánultak meg, akik következetesen a menekültek befogadása ellen vannak. Orbán Viktor kifejtette, hogy teljesen le kell állítani a bevándorlást, nem elég lassítani.

A Washington Post összefoglalója megjegyzi, hogy Magyarország tavaly szögesdrót kerítést épített a déli határon, és rettenetes átmeneti táborokba terelte az érkezőket, akiknek a többsége egyébként valamivel barátságosabb helyekre akart eljutni. A politikus kifejtette azt is, hogy a válság civilizációs fenyegetést jelent az európai kereszténység számára. Magyarországon, akárcsak Szlovákiában ugyanakkor elenyésző számban élnek muzulmánok, és egyik állam sem tudja, miként kell letelepíteni és beilleszteni a menekülteket. Mégis a jelek szerint Európa más részeiben is van hatása ennek a konzervatív retorikának.

Guardian
Az új lengyel kormány örömmel fogadta a kölni katasztrófát. Mint közölte, éppen ilyen okok miatt nem kíván engedni a német nyomásnak több menekült befogadása érdekében. A magyar, szlovák és cseh vezetés egyetért Varsóval. A bevándorlókkal szembeni félelem már szinte felszámolta Schengent és véget vetett annak a közkeletű liberális vélekedésnek, miszerint a földrész már túljutott a nacionalizmuson és a rasszizmuson. Mindenütt kerítések emelkednek, még az emberek fejében is. A hangulat az egész kontinensen borzalmas. És nem valószínű, hogy egyhamar megjavulna.

Neue Zürcher Zeitung
A lap Európa két problémás gyerekének nevezi Magyarországot és Lengyelországot. Hozzáteszi, hogy az új lengyel kormánnyal Orbán Viktornak súlyos szövetségese lett. Pénteki rádióinterjújában a politikus első alkalommal foglalt teljesen egyértelműen állást az újdonsült varsói vezetésről, amellyel kapcsolatban egyre másra vetődik fel, hogy ugyanolyan módon alakítja át a rendszert, ahogyan azt az elmúlt években a magyar miniszterelnök tette. A nyilatkozatból világosan kitűnik, hogy két ország közt illiberális szövetség jött létre, ami még okozhat fejtörést Brüsszelnek. Orbán és Kaczynski igencsak hasonlóan vélekedik a politikáról. Mindketten erős államok akarnak, helyenként tekintélyelvű vonásokkal. A néptől kapott megbízatásra hivatkoznak, nyilatkozataik euroszkeptikusak, ellenben a nemzet szuverenitását hangoztatják. A magyar kormányfőnek és Kaczynskinak is vannak közös ügyei Londonnal, de világosak az eltérések is. Éspedig elsősorban a szigetországban dolgozó polgáraik ügyében.

Die Zeit
Nem csupán Lengyelország utasítja vissza, hogy kövesse Brüsszelt, ám az EU egyébként is egyre kevésbé meggyőző. Jelenleg azt látni a világ legcivilizáltabb szervezetében, hogy az unió figyelmezteti Varsót, az viszont a felemelt középső ujját mutatja vissza. Ennél jobban alighanem semmi sem illusztrálja jobban, hogy a legfelső szinten megkezdődött a közösség szétesése. Timmermans figyelmeztetésére olyan válasz érkezett a lengyelektől, ami az európai gondolat visszautasítását jelentette. Mármint hogy egy idegen testület nem kényszeríthet rá semmit az országra, mert az nem egyeztethető össze a nemzeti büszkeséggel. Továbbá hogy nem legitim tárgyalópartnerek az olyan uniós hivatalnokok, akik összeköttetés révén jutottak pozícióhoz. Szóval, itt fordulat zajlik. Ugyanilyen ellenségesen tekint Brüsszelre Orbán Viktor, valamint a cseh elnök, de a franciák egyharmada is. A lényeg, hogy a népakaratot a terhessé vált nemzetközi építmény fölé emeljék.
A választó vonal nem a jobb- és a baloldal között húzódik, a fő kérdés az, hogy több Európát akarsz, vagy kevesebbet? És egyre többen voksolnak az utóbbira. A fő ok az, hogy az összefogás kapcsán sok remény nem teljesült be. A külső határok nyitva maradtak, ellenben leereszkednek a belső sorompók. Euro ide vagy oda, a spanyolok, olaszok és franciák ma gazdaságilag rosszabbul állnak, mint 10 éve. És a szervezet a jog tiszteletben tartása kapcsán sem büszkélkedhet, lásd a többségi kvótadöntést. Ezek után az az egyik legszörnyűbb mondat a varsói parlamentben, hogy a nemzet jóléte fontosabb a törvénynél. Annak az önkénynek az igazolására szolgál, amelyről már azt hittük, hogy eltűnt Európában.
Orbán Viktor erkölcsi imperializmust vetett Merkel szemére, amikor a kancellár a menekültek elosztását javasolta. Megjegyzése mögött az az aggodalom húzódik meg, hogy az EU-t Berlinből és Brüsszelből egy pár szentfazék vezeti, aki azt hiszi, hogy rá kell kényszeríteni a többiekre a magasabb politikai kultúráról alkotott véleményét. Az ellenoldal azt szeretné, hogy többé ne kelljen külső gyógymódot követnie, ne kelljen vazallusnak lennie az idegen apparátcsikokkal szemben. Nem véletlen, hogy a leghangosabb bírálat jobbról, nem ritkán a volt kelet-európai ellenzékiektől érkezik.
A bajokat semmiképpen sem lehet úgy orvosolni, hogy Lengyelországtól megvonják a szavazati jogot. A liberális demokráciák közösségének bizonyosan reagálnia kell, amikor egyes államok kiiktatják a demokrácia intézményes biztosítékait, amikor járszalagra veszik az igazságszolgáltatást és a médiát. Viszont meg kell nézni, miből táplálkozik az újfajta tekintélyelvűség. És lehet, hogy nem két-, hanem három- vagy négysebességes Európára lesz szükség. A gyorsakat kell ösztökélni, nem pedig a lassúkat megbüntetni és ezáltal még inkább védekezésre kényszeríteni őket. De kétoldalú alapon is lehet keménységet tanúsítani az autoriter, illiberális kormányokkal szemben. Az ilyen tűszúrásokkal többet el lehet érni, mint ha Brüsszel veri a tamtamot.

 
Spiegel
A német uniópártok frakcióvezetője úgy látja, hogy szankciókat kell alkalmazni, ha Lengyelország továbbra is figyelmen kívül hagyja a jogállami alapelveket. Kauder kijelentette, hogy ha Varsó megsérti az európai értékeket, akkor a többi tagállamnak kellő bátorságot kell tanúsítania a megtorló intézkedések elrendelésére. Hozzátette, hogy a Szydlo-kormánynak tudnia kell, bizonyos értékeket nem szabad megszegni. A CDU-CSU strasbourgi képviselőcsoportjának vezére pedig úgy értékelte, hogy ha a párbeszéd nem vezet eredményre, akkor pénzbüntetést kell kiszabni. Orbán Viktort is hasonló bírálatok érték, mint most a lengyeleket, ezért áll Kaczynski mögé.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/01/09/eastern-european-leaders-double-down-on-anti-migrant-anti-muslim-rhetoric/
http://www.theguardian.com/world/2016/jan/09/germany-sex-attacks-cologne-immigration
http://www.nzz.ch/international/die-illiberale-allianz-1.18674044

http://www.zeit.de/2016/02/europaeische-union-zersetzung-polen/komplettansicht
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/volker-kauder-fuer-sanktionen-gegen-polen-a-1071147.html

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Dési János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »