Európa lassan követi a magyar példát – nemzetközi lapszemle - 2016.01.08
David Cameron utat mutathat Orbánnak a diplomáciai elszigeteltségből. Közben a magyar miniszterelnök miután szakított Simicskával, most nagy médiatámogatást akar magának, mivel szeretné megtartani a hatalmat 2018 után is.
Financial Times
Cameron valószínűtlen szövetségesre talált, miután Orbán Viktor jelezte, hogy támogatja az uniós vendégmunkások által elkövetett csalások visszaszorítását a nagy-britanniai szociális juttatások ügyében. A magyar politikus hozzáállása döntő lehet, főleg ha sikerül pl. a kérdésben sokkal hajthatatlanabbnak mutatkozó lengyeleket közelebb terelnie a megállapodáshoz. Elemzők szerint a szigetország miniszterelnöke az úttal esélyt kínált magyar kollégájának megmutassa: kitört a diplomáciai elszigeteltségből, amibe Putyin csaknem egy évvel ezelőtti látogatása miatt került. Orbán szigorú bírálatokat kapott külföldről az oroszbarát politikáért, a korrupciós ügyekért, a média korlátozásáért, és azért, hogy meghirdette az illiberális állam megteremtését. Majd mindezek után igen kemény álláspontra helyezkedett a bevándorlás kapcsán. Tóth Csaba a Republikon Intézettől úgy gondolja, hogy a tárgyalások rendkívül fontosak voltak a házigazda számára, mert azok segítségével most inkább visszajut a fő áramlatba az európai politikában.
Elemzők azt latolgatják egyébként, hogy a társadalmi juttatások kérdésében kompromisszumot jelentene, ha ezeket nem 4 évre, hanem csak rövidebb időre vonnák meg az unióból érkező munkavállalók számára. Ám egy magyar kormányszóvivő jelezte, hogy ez a téma tegnap sem szerepelt a napirenden. A lap úgy tudja, hogy csaknem 80 ezer magyar dolgozik a szigetországban. A kivándoroltak által hazaküldött pénz 2014-ben a GDP 3,4 %-át tette ki, ami az egyik legmagasabb arány az EU-n belül.
Daily Telegraph
Egy jó nevű, magyar származású angol író szerint Orbán Viktor nem fasiszta, hanem a legjobb esélyt jelenti Cameron számára az unió megreformálására. Tibor Fischer úgy véli, hogy a lusta nyugati baloldaliak sokszor még azt sem tudják, hol van Magyarország, ám minden erőfeszítésük ellenére Európa lassan követi a budapesti példát. Hogy a brit vezető miért látogatott el Budapestre annak egyik valószínű okát a szerző abban látja, hogy Londonnak barátokra van szüksége az unióval szemben, és ha van kormányfő, aki élvezi, hogy beletörölheti a cipőjét Brüsszelbe, az Orbán. A szervezet apparátusa folyamatosan zaklatja a magyar politikust, éspedig az európai baloldal ösztökélésére, azt pedig a magyar ellenzék bujtogatja, főleg a volt kommunisták. Ironikus, hogy a baloldal dühös rá, amikor a kormányfő az egyetlen vezető Európában, aki eret vágott a dúsgazdag bankokon és a nagy kereskedő cégeken, igazi Robin Hood módjára.
Fischer úgy gondolja, a történelem és a nyelv ismeretének hiányából következik, hogy nyugati újságírók és politikusok minden rosszat elhisznek, amit az ellenségei terjesztenek Orbánról. A hisztéria csúcsa az volt, amikor tavaly nyáron megépült a kerítés, csak azt nem vették figyelembe, hogy egy ilyen szegény ország nem tud megküzdeni több 10 ezer menekülttel. Mókás viszont, hogy most mindenki azt csinálja, amit a magyar kormány. A hazai ellenzék pedig nem tud mit kezdeni a népszerűségével. Az illiberális államot külföldön azok kifogásolják, akik nem tudják, hogy a liberális Magyarországon a gerinctelen baloldali politika szinonimája lett. Orbán soha nem fogják legyőzni, állítja az író. A politikus vagy saját akaratából lép le a színről, vagy utoléri a sikeres vezetők szomorú sorsa a demokráciában, hogy ti. mindenki belefárad.
Guardian
Timothy Garton Ash úgy értékeli, hogy Lengyelország régi barátainak fel kell emelniük a szavukat, mert az országban leépülnek a demokrácia pillérei. Az alkotmány, a média és a közszolgálat elleni támadásokkal az események veszélyes fordulatot vettek. Nagy a kockázat, hogy az új kormánypárt illiberális demokráciát épít ki. Ha a másik oldal nem szólal meg sürgősen, akkor a fejlemények súlyos kihatással lehetnek a nyugatra is. Látnivaló, hogy Kaczynski politikai villámháború keretében minél gyorsabban túl akar esni a piszkos munkán, legyen az akármilyen brutális, hogy azután a kedvesebb arcát mutassa. Azért kell félreverni a vészharangokat, mert itt a győztes csapat megpróbálja egyoldalúan megváltoztatni az összes demokratikus játékszabályt. Sorban számolják fel a fékeket és ellensúlyokat. Jó hír ugyanakkor, hogy a lengyel társadalom már mozdul a liberális demokrácia védelmében. Az unió is élesebben reagált, mint korábban, a hasonlóan kedvezőtlen magyar átalakulások láttán. Sokat mondó, hogy a héten találkozott Kaczynski és Orbán, órákon át egyeztetve álláspontjukat.
Viszont ha csak az unió és a németek tiltakoznak, mondja Timothy Garton Ash, akkor a Jog és Igazságosság számára túl könnyű lesz azt állítani, hogy Brüsszel utasításokat ad, ahogyan egykor Moszkva tette és rájátszhat a németellenes érzelmekre. Vagyis ki kell állniuk a franciáknak, a spanyoloknak, az olaszoknak, a kanadaiaknak is. És persze az Egyesült Államoknak.
Reuters/New York Times
Miután szakított Simicskával, Orbán Viktor most nagy médiatámogatást akar magának, mivel szeretné megtartani a hatalmat 2018 után is. Legutóbbi győzelmét nagyrészt éppen annak tulajdonította, hogy a nagy tévék és rádiók vagy mögötte álltak, vagy többnyire tartózkodtak a bírálattól. Vonatkozott ez az állami médián túl több magántársaságra is, de ez ma már nincs így, miután Simicska rossz néven vette, hogy a reklámadó igencsak sújtotta cégbirodalmát. Hogy Orbán visszanyerje befolyását a tömegtájékoztatásban, abban beavatottak szerint elsősorban Vajna, Rogán és Habony igyekszik segíteni neki. A csata leginkább a TV2-ért zajlik. Hogy a csatorna ne termeljen veszteségeket és maga mögött hagyja az adósságokat, ahhoz megfigyelők szerint igen nagy szüksége lesz az állami hirdetésekre és a kábelsugárzási díjak bevezetésére. Ez akkor nagyon valószínű, ha Andy Vajna kerül birtokon belülre – mondják a hozzáértők.
A hatalom tagadja, hogy nyomást gyakorol a sajtóra, azt mondja, tiszteletben tartja a vonatkozó uniós normákat. Közben beindult a Habony-féle Modern Media Group, amely azonban cáfolja, hogy Orbán szócsöve akarna lenni. Jól értesült körök szerint ebben a felállásban Rogán hozza a központi reklámokat, hiszen ő a kormányzati kommunikáció főnöke, 25 milliárdos kerettel. Azaz ő a legnagyobb szereplő a 189 milliárdos hirdetési piacon. Az egyik nagy tévé főnöke azt mondja, a 25 milliárd már akkora pénz, amennyiért a média főszereplői tudják majd, mikor fogják be a szájukat. Vagyis nincs szabad sajtó Magyarországon. Polyák Gábor médiakutató úgy ítéli meg, nem kétséges, hogy a trió összedolgozik. Rogán adja a tőkét, Habony és Vajna pedig a médiahálózatot építi.
Die Welt
A német konzervatív lap úgy látja, hogy a bajor keresztényszociálisok Merkel külpolitikai ellenfeleinek udvarolnak. A CSU legkésőbb a menekültválság óta saját diplomáciai játszmába kezdett, amely a jelek szerint gyakran irányul Berlin ellen. Ehhez kihasználja erős kelet-európai kapcsolatait. De ebbe a sorba illeszkedik bele Cameron eheti látogatása is, ideértve, hogy a bajor párt az uniós vendégmunkások esetében egyetért a szociális juttatások átmeneti megvonásával. Sokat elárul, hogy a brit vendég Bajorországból Budapestre utazott tovább, miután Orbán Viktor a merkeli politika egyik legélesebb bírálójának számít. A CSU egyfolytában kitart a magyar vezető mellett, már a nyáron dicsérte, hogy megépült a kerítés. A német kormány ezzel szemben csak akkor keresi a magyar miniszterelnök társaságát, ha nincs más választása, a bajorok viszont minden lehetséges alkalommal udvarolnak neki. A kapcsolatot elsősorban a volt tartományi miniszterelnök, Stoiber tartja vele. Ugyanő a jövő hónap elején elkíséri utódját, Seehofert Moszkvába, ami politikailag szintén kényes út lesz. A zöldek frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy Seehofer láthatóan fütyül az európai egységre, de reménytelenül túlértékeli saját magát.
Spiegel
A kelet-európai vezetők – Orbánnal az élen – az uniót teszik felelőssé a kudarcokért és a stagnálásért. Brüsszelben új Moszkvát látnak és harcra hívnak a liberális Európa ellen. Számukra a „liberális” az egyik legrosszabb szitokszó, a politikai korrektség az ő szemükben az istentelen baloldaliak és a melegek alattomos fegyverét jelenti. Azt hirdetik, hogy vissza kell térni a keresztény gyökerekhez, a nemzeti, patriarchális hagyományokhoz. A terrorakciókért a migrációt teszik felelőssé. Szerintük a menekültválságot a pénzügyi spekulánsok, illetve a liberális polgárjogi aktivisták, embercsempészek és muzulmán szélsőségesek koalíciójának összeesküvése gerjeszti. Ennek célja az, hogy megsemmisítse az európai nemzeteket. És az EU-ellenesség sikert hoz, lásd a választásokat és a felméréseket. Sok politikus szabályszerűen unióellenes. Kilépni persze addig nem akarnak, amíg szükség van a brüsszeli támogatásokra.
Orbán Viktornak tetszik, hogy Európa bűnbakjának számít. Azt szokta mondai, hogy ők nem a fő áram derék fiataljai, és hogy politikájuk nem is illeszkedik a sodorvonalba. Hogy a rendszerellenesség ennyire eredményes, azt az elemzés arra vezeti vissza, hogy minden gazdasági eredmény dacára Keleten nagy a szegénység, miközben posztkommunista politikusok és üzletemberek korrupt klikkjei jócskán meggazdagodtak. Márpedig ez lejáratta a rendszerváltást és a demokráciát sokak szemében. Jóformán senki nem aknázza ki ezt az ellenérzést olyan ügyesen, mint a magyar kormányfő, jóllehet pártja nem kevés korrupciós botrányt produkált. Orbán sokszor valós gondokat ragad meg, csak éppen demagóg, nacionalista, antiliberális, vagy kifejezetten antiszociális válaszokat ad. A modell nem sokkal ezelőttig idehaza hozott neki csodálókat, de a politikus a menekültválságot kihasználva jóformán teljes egységfrontot kovácsolt a régióban az EU ellen. Jelenleg azon van, hogy újabb kelet-európai szövetséget hozzon össze, fosszák meg jogköre nagy részétől az uniót és írják be az alapszerződésekbe a nemzetek Európáját.
Orbán persze realista, és időnként felidézi, hogy egy mindössze 10 milliós ország vezetője, meg hogy nem akarja magának a nagy európai reformátor szerepét. Csakhogy menekült-ügyben többször is miatta bénult meg a közös politika. Kaczynski magyar mintára építi át országát, és Szlovákiában is hasonló fenyeget. Ez több, mint amit Orbán jó ideje remélhetett. De megérezte, hogy a menekülthullámmal elérkezett a rendszer elleni felkelés pillanata. Nemrégiben már a liberális Európa ellen hívott fel.
Die Presse
A magyar és a lengyel kormány történelmi esélyt lát arra, hogy Nagy-Britanniával együtt reformokra kényszerítse az unió nyugati felét, azaz keresztül vigye a kevesebb Európát, és hogy visszatérjenek a nemzetállamokhoz. Hogy Orbán és Kaczynski miről tárgyalt két napja, azt a budapesti Külügyminisztériumban nem közölték, csak annyit árultak el, hogy fontos döntések készülnek. Tény viszont, hogy az új varsói vezetés lóhalálában szeretné magyar mintára átalakítani az államot. Közben úgy tűnik, hogy az EU kész nehéztüzérséget felvonultatni a lengyel különút ellen, nehogy tovaterjedjen az orbáni modell. Viszont a másik oldalon a magyarok és a lengyelek ugyanennyire elszántak, hogy más országokkal együtt megnyerjék a hatalmi harcot.
Budapesti kormánykörökben azt hangoztatják, hogy az uniót értékközösségből inkább gazdasági érdekközösséggé kell visszaváltoztatni. Ehhez szükséges a V4-ek szoros együttműködése, valamint Románia és a balti köztársaságok támogatása. Együtt már van súlyuk a meggyengült nyugattal szemben. Ebben a tematikába beleillik két olyan kérdés, amiről Orbán és Cameron tanácskozott: ti. hogy a nemzeti parlamentek vétójogok kapjanak bizonyos közösségi döntések ellen, illetve hogy ne legyen kötelező bevezetni az eurót. Az új tagok az EU történetében először válnak hatalmi tényezővé.A nagy fővárosokban mérlegelni kell, hogy erővel lépnek fel ellenük, vagy tudomásul veszik az igényeket.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/7210239c-b567-11e5-8358-9a82b43f6b2f.html#axzz3wWIEsaSoViktor-Orban-is-no-fascist-hes-David-Camerons-best-chance-at-EU-reform
http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jan/07/polish-democracy-destroyed-constitution-media-poland
http://news.yahoo.com/split-ally-hungarys-orban-strives-muster-media-muscle-112831815.html;_ylt=AwrC1jGIBI9WnXcAhrvQtDMD;_ylu=X3oDMTByMHZ0NG9yBGNvbG8DYmYxBHBvcwM3BHZ0aWQDBHNlYwNzcg--
http://www.welt.de/politik/deutschland/article150753547/CSU-hofiert-Merkels-aussenpolitische-Gegner.html
http://www.spiegel.de/politik/ausland/viktor-orban-und-der-aufstand-gegen-das-system-eu-a-1070728.html
http://diepresse.com/home/politik/eu/4899862/Machtkampf_Die-OstEU-will-die-WestEU-zu-Reformen-zwingen?from=suche.intern.portal
(Klubrádió/Szelestey Lajos)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Rózsahegyi Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »