Így győzné le Gyurcsány Orbánt - 2015.10.26
Hallgassa meg
Három pontban foglalta össze az ellenzék feladatait Gyurcsány Ferenc a Sokak Magyarországa című röpiratban, melyet a baloldalnak szánt kiindulópontként. Erős vezetés, politikailag összhangban dolgozó pártok és hogy legyen program az orbáni éra után - áll a dokumentumban. Meg kell szervezni az erős ellenzéket és ebben azé a főszerep, akinek a legtöbb támogatója van - ezt már a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában mondta. Gyurcsány Ferenc közölte, ennek alapján írja meg pártja azt a programot, amit majd 2016 februárjában fognak ismertetni. A korábbi miniszterelnök úgy fogalmazott: "szembe kell nézni azzal, hogy parlamentáris jelmezbe öltöztetett bűnszövetkezet irányítja az országot", akikkel szerinte nincsen kiegyezés.
Újra kell teremteni a jövő Magyarországának vízióját hordozó, kormányzóképes, demokratikus, polgári magyar baloldalt - hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

Akik magukat demokrataként határozzák meg, azoknak ebben a küzdelemben össze kell fogniuk, "aki demokrata, az velünk tart" - mondta pártja 4 éves évfordulója alkalmából.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, neki az a dolga, hogy az Orbán-kormány leváltásához iránytűt adjon, és nem foglalkoztatja, hogy mások erről mit gondolnak.

Akik a jobboldalra szavaztak, az erőre, a kormányzóképességre és a kiszámíthatóságra szavaztak, ezért a baloldalon ezt kell ismét megteremteni - emelte ki, hozzátéve: annak van a legtöbb felelőssége "ebben az osztott demokratikus világban", aki mögött a legtöbb szavazó áll. Gyurcsány Ferenc szerint ennek az oldalnak történelmi felelőssége van abban, hogy lesz-e Orbánnak demokratikus alternatívája.

Szerinte három fontos dolog kell a Fidesz legyőzéséhez. Erős vezetés, politikailag összhangban dolgozó pártok és hogy legyen program az orbáni éra után.

Mint röpiratában írja:

"A demokratikus ellenzék kívánt győzelméhez most három dologra van szükség.

Modern politika nincs erős leadership, vezetés nélkül. Olyan személy, illetve személyek nélkül, akik sugározzák a vezetés képességét, a stratégiai gondolkodás birtoklását, akik ha kell, mernek konfliktust vállalni, máskor meg kompromisszumot kötni. Olyanok, akik értik és használják a tömeg nyelvét, de szót értenek a vájt fülű értelmiséggel is, akik meggyőzőek a televízióban éppúgy, mint egy tárgyalóteremben. A politika szakma. És nincs más tanulási terepe, mint a közéleti, parlamenti, kormányzati gyakorlat. Kockázatos dolog miniszterelnök-jelöltet importálni. Mert még ha megvan is az összes fenti képessége, két dologgal aligha fog rendelkezni. Sikeres és kudarcos tapasztalattal, mely megérleli a kormányzáshoz szükséges bölcsességet, valamint nem lesz pártja, ezért könnyen bábja lehet a kitalálóinak. Ezért nagy a felelősségük azoknak, akik újra kívülről hoznának miniszterelnök-jelöltet, bár nem állítanám, hogy a kísérlet eleve kudarcra van ítélve.

Nincs sikeres ellenzéki politizálás, kampány, kormányzás politikailag, szervezetileg összhangban dolgozó párt vagy pártok nélkül. Különösen igaz ez a jelenlegi magyar választási rendszerben. A demokratikus ellenzéki pártok együttműködésére sok javaslat született az elmúlt időben. Én magam is megfogalmaztam egyet tavaly nyáron, amikor a Demokrata Párt létrehozásának szükségességéről írtam, beszéltem. Most nem ezt kívánom megismételni. Csak egy egyszerű szabályra, törvényszerűségre utalok. A tagolt demokratikus ellenzék vezetésére, együttműködésére vonatkozó javaslat megtételének és  elfogadtatásának fő felelőssége a legnagyobb támogatással bíró párté, jelen esetben az MSZP-é. És ez nem csak a politika hatalmi természetéből következő általános következmény. Látom és tapasztalom, hogy az MSZP minden kívülről jött javaslatot saját szerepe elleni támadásként él át. Én ezt kritizálni nem szeretném, csak rögzítem, mint tényt. És kész is vagyok alkalmazkodni ehhez. Persze ebből az is következik, hogy akkor ezt a feladatot a szocialistáknak el kell vállalniuk és sikeresen meg kell oldaniuk.

A harmadik demokratikus ellenzéki teendő az Orbán utáni Magyarországra vonatkozó javaslat összeállítása. A mi oldalunkon lévő pártok természetesen egy sor dologban nem feltétlenül gondolják ugyanazt, ezért is alkotnak külön pártokat. Mégis úgy látom, hogy ez a legkevésbé konfliktusos terület, tisztességes egyeztetésekben jó kompromisszumokra lehet jutni. Kompromisszum persze akkor van, ha mindenkinek van saját elképzelése, amelyet kész egyeztetni másokkal. Mi a Demokratikus Koalícióban sokszor elmondtuk, hogy mivel a jelenlegi rezsim mindennap árt az országnak, ezért keresni kell az előrehozott választás lehetőségét. Arra viszont fel kell készülni. Egyebek mellett programmal. Ezekben a hónapokban ezen dolgozunk. És 2016 februárjában bemutatjuk Magyarországnak a Demokratikus Koalíció programját, hogy mindenki elmondhassa, miben ért velünk egyet és miben nem. És ajánljuk e programot a többi demokratikus ellenzéki pártnak is, mint egy későbbi programkompromisszum egyik elemét."

Itt olvashatja a Megbeszéljük című műsorban elhangzott beszélgetést.

Mv: A vonalban pedig Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke, jó napot kívánok.

Gyurcsány Ferenc, elnök, DK: Jó napot kívánok.

Mv: Aki megint megmozdult és közzétett egy röpiratot, nem is röviden. Úgyhogy a röpnél talán hosszabb, nem röpke, hanem igazán alaposnak látszik, szinte egy kis tanulmány. Sokak Magyarországáért címmel. És ebben a röpiratban, amelyet elolvasva az az érzésem, hogy nagyon sok dolgot nagyon pontosan lát, alaposan elemez, jó következtetésekre jut. Ez itt a dícséret helye.

Gyurcsány Ferenc: Na, már majdnem rendben vagyunk akkor.

Mv: Igen, igen.

Gyurcsány Ferenc: Ilyenkor szokott jönni a de.

Mv: Igen. Egy alapvető problémám van, de ez valószínűleg sokak problémája, vagy sokakban felvetődik, már megint éppen miért a Gyurcsány? Hát nem ő lesz ezáltal az akadálya annak a szükséges demokratikus összefogásnak, amit ő is ismételten sürget?

Gyurcsány Ferenc: Nézze, be kell önnek valljam, hogy ezt nyafogásnak gondolom. Ellentétes a demokratikus meggyőződésünkkel. Akinek van véleménye, az mondja. Akinek van három támogatója, az jöjjön a fedélzetre. Én nem fogom a középszerhez viszonyítani a saját teljesítményemet. A nyafogósokhoz sem. Azt teszi a Demokratikus Koalíció, meg én is, amit a legjobbnak lát, és ami a teljesítményéből, képességéből kijön. Aztán ha ez valakinek nem tetszik, csináljon jobbat. Senki nem akadályoz meg senkit Magyarországon, hogy megpróbáljon a demokratikus ellenzéknek valamilyen közös politikai platformot teremteni. Senki nem mondta azt senkinek sem, hogy ne ő írjon hasonló dolgozatokat. Én teszem a magamét. Akinek tetszik, az ember örül, akinek meg nem tetszik, az keressen másik dolgozatot, vagy írjon saját maga.

Mv: Igen, ez abszolút logikusan hangzik, ha nem tudnánk, és ön tudja a legjobban, hogy Gyurcsány még a demokratikus ellenzéki pártok között is félig-meddig számkivetett emberré vált, miközben a kimagasló tehetségét elismerik az ellenfelei is, és éppen ezért nincsen valamiféle olyan gyakorlati megfontolás önben, hogy jó, hát én ezt tudom, én ezt én le is írom, hajlandó vagyok képviselni, nem félek, nem nyafogok, bátor vagyok, más nem teszi meg helyettem,úgyhogy előállok. De nem próbálja visszafogni magát valami, vagy valaki? Vagy valakik, hogy de Feri, ne csináld, mert megint magadra vonod a barátaid, vagy lehetséges barátaid haragját is?

Gyurcsány Ferenc: Nézze, a Demokratikus Koalíciónak ma van nagyjából félmillió támogatója. Igen nehéz helyzetben kezdtük mi ezt el nagyjából öt évvel ezelőtt egy platformként, aztán önálló pártként. Én vezetek egy pártot, egy jó pártot. Azt gondolom, hogy ma Orbán legegyértelműbb demokratikus ellenzékének a pártját. Én ebből a felelősségből indulok ki. És azt gondolom, hogy ennek az oldalnak a megújítása igényli azt a versenyhelyzetet, ami itt létrejött. Valahol a papírban írom, hogy az Euklideszi geometriában két pont között a legrövidebb út az egyenes. A politikában ez nem mindig van így.

Mv: Hát ez az, én is valami ilyet kérdezek öntől.

Gyurcsány Ferenc: Akkor tessék jobbnak lenni, mint Gyurcsány Ferenc, és a Demoratikus Koalíció, és csókoltatok mindenkit. Aki úgy szeretne győzni, hogy a politikai ellenfelei ha lehet, akkor húzódjanak egy kicsikét hátrébb. Én nem látok olyan olimpiát, és olyan világbajnokságot, nem látok olyan Bundesligát, vagy Európa-bajnokságot, ahol mondjuk azt mondja nekünk az utóbbiban a norvég csapat a pótselejtezőn, hogy nem szeretnénk útjában állni az ősmagyar tehetségnek, meg Puskás Öcsi örökségének. Hát nem is állunk ki, menjenek tovább a magyarok, és nem kell itt kellemetlenkedni, mert a magyarok megérdemlik. Ilyen nincs, kérem szépen. Szóval mindenki egy kicsikét térjen észhez, és az a fajta nyafogás, a mi oldalunkon, hogy átvesszük a Fidesz narratíváját, az nem segíti, hanem éppenséggel széjjel veri az oldalunkat. Ilyen szöveget a magyar jobboldalon nem lehet hallani. És mindenki szálljon egy pillanatra magába, aki ezt a véleményt mondja, képviseli, terjeszti, mert nem azt segíti, hogy egy erős ellenzék legyen, hanem éppen azt segíti, hogy az ellenzék maradjon a maga ügyeivel elfoglalva. Úgyhogy csókoltatok, mondom harmadszor, mindenkit.

Mv: De nem lehet, hogy önnek van abban igaza, vagy abban is igaza, hogy nem a legrövidebb út az egyenes? És éppen ezért önnek sem feltétlenül az egyenes utat kellene, vagy kellett volna választania, hogy egyenesen megmondja mi a baloldal, vagy a demokratikus oldal baja, mik a problémái, mit kellene megcsinálni, hogy kellene megcsinálni? Mert ha ön mondja, akkor csak azért sem vesznek róla tudomást, csak azért is félretolják, csak azért is gyanakvással szemlélik, és nem fognak ön mellé felsorakozni, mert azt mondják, jaj, a Gyurcsánytól félni kell, mint a tűztől.

Gyurcsány György: Bolgár úr, ne nyafogjon maga is, abból elég sok van.

Mv: Nem, én csak kérdezek. Lehet, hogy nyafogó kérdés ez, de kérdés.

Gyurcsány Ferenc: Nem nyafogó a kérdés. Nem kell a nyafogást kérdésbe álcázni, mert még az lesz. Tehát azt tudom önnek mondani, hogy önnek, és a Klubrádiónak van felelőssége abban, hogy (...). Ha ön nem tesz semmi mást ebben a velem való beszélgetésben, mint a velem kapcsolatos sztereotípiákat erősíti, akkor nem segít nekünk, hanem árt.

Mv: Nem, én fölteszem a kérdést önnek, hogy ezeket a sztereotípiákat próbálja meg szétverni, itt az alkalom.

Gyurcsány Ferenc: Én meg elmondom magának, hogy én megbírkózom a maga kérdéseivel. Azt gondolom, hogy én hat éve nem vagyok miniszterelnök, hat éve. Akiknek hat év után még csak a Gyurcsányolás jut az eszébe, ez akkor is így van, hogyha ön ezt kérdésként veti föl, azok én szerintem középszerű emberek, magát nem beleértve, a többséget silánynak is gondolom. A demokratikus versengés lényege, hogy szabad a politikai vita pártok, személyiségek, közéleti szereplők, gondolatok között. Azt üdvözölni kell. Miután korán bekapcsoltak a műsorába, hallottam, hogyan kéri ki magának gondolom, Nógrádi úr egyik tanítványa, hogy itt személyekkel foglalkoznak és nem gondolatokkal. Ha valaki, nekem sok tapasztalatom van 2006 óta, most már 9 éve. Hogyan foglalkoznak én velem, és nem azzal, amit mondok. Nekem ezzel nincsen bajom akkor, hogyha az ellenzék teszi, a mai kormánypárt, az én ellenzékem persze a mai kormánypárt, ami bevallottan karaktergyilkosságra tör. Maga ezekkel a kérdéseivel beszáll a karaktergyilkosságokba.

Mv: Nem, én azt a realitást próbálom önnel szemben...

Gyurcsány Ferenc: Ez nem realitás, ez önépítés.

Mv: De hát, ön is mondja, most független attól, hogy hogy minősíti ezeket az embereket, középszerűnek vagy másnak, de mégis csak nagyon sokak szemében ez a helyzet. Hát akkor ezzel a ténnyel számolnia kell önnek is.

Gyurcsány Ferenc: Hogyha önről elterjesztik Magyarországon, hogy tisztességtelen ember, amihez van elegendő hatalom, csak el kell dönteni, hogy elég tisztességes-e vagy sem.

Mv: Persze.

Gyurcsány Ferenc: És utána azt kérik öntől számon, hogy törődjön ebbe bele, akkor azt hiszem, hogy ön sem tenné ezt meg. És ne is akarják. Ma Magyarországon aki a Fidesszel szembe fordul és felemeli a fejét, azt megpróbálják megölni. A mi oldalunk ebben nem szolidaritást, együttműködést, teljesítményt vár, hanem beáll ebbe a sorba, akkor a Fidesz narratíváját erősíti és tönkre tesz bennünket. És hiába is mondja, hogy a kérdésére lehetőséget teremt arra, hogy én ezeket cáfoljam, azt tudom önnek mondani, mert már én sem vagyok kisfiú, elég régóta veszek részt ebben a történetben, hogy ön akarva-akaratlanul nekem és a mi oldalunknak árt. És. hogyha ártani akar, az lehetséges, csak lehet le fogom leplezni. És, hogyha önnek ez a célja, akkor ön nekem és a demokratikus Magyarországnak nem segítője, hanem ártója, miközben tudom, hogy nem szeret ártani. Figyelmeztetem önt, hogy ez így nincsen rendben! Nagy munkával megpróbálok összerakni egy olyan gondolatsort nagyjából húsz oldalban, amit évek óta nem csinál meg senki a mi oldalunkon, és maga nem arról beszélget én velem, hogy én hogyan látom Magyarországot, hanem ki vagyok én. Én szívesen beszélgetek erről önnel négyszemközt egy pohár bor mellett...

Mv: Én nagyon jól tudom, hogy ki ön, és ön is tudja, épp ez a dolog lényege.

Gyurcsány Ferenc: A dolognak a lényege, hogy a mai magyar demokratikus oldalon a Demokratikus Koalíció elnöke volt az egyetlen, aki ezt képes volt megcsinálni. És nem arról beszélgettünk, hogy mi van ebben a húsz oldalban, hanem arról beszélgettünk, hogy ön szerint én jobban tenném, ha csendben lennék. Ez pedig kérem szépen nem demokratikus alap állás.

Mv: Nem. Azt kérdezem, hogy ön nem gondolta-e ezt egy pillanatra vagy több pillanatra, hogy nem volna-e jobb máshogy előterjeszteni és nem önnek előlépnie ezzel.

Gyurcsány Ferenc: Nem. Azt gondolom, hogy, amit ön mond, az nagyon rossz reflex. Arra való felhívás, hogy nem szabad embereknek a szabad vitája folyik ebben az országban. Ez azt jelenti, hogy ön bizonytalan saját maga polgári demokratikus szabadelvű meggyőződésében. Én az ön helyében...

Mv: Bocsánat, nem vagyok bizonytalan, mert az ön helyzetértékelés, sőt javaslatait mint ahogy a bevezetőben is mondtam, jónak tartom. Ezeknek a nagy részével én egyet is értek.

Gyurcsány Ferenc: Igen. Csak erről még egy szót nem beszéltünk a most elmúlt tíz percben. Tehát azt tudom önnek mondani, bátorítsa az embereket! Segítsen abban, hogy ebben a fáradt országban, gondolathiányos országban, amelynek a politikai vitái csak a felszínt súrolják az esetek többségében, még több mély gondolat legyen. És üdvözöljön mindenkit, aki elő áll ilyen gondolatokkal, legyen bárki is Magyarországon. Hogy gondolatok (...)ja történjen meg ebben az országban, de pedig személyeskedő, egymás tisztességét, jó szándékát megkérdőjelező viták. De előbbre viszi az országot. Nincsen európai Magyarország azzal a mentalitással, ami mentalitást az ön mostani kérdései sugallnak. És azért nagyon sajnálom, mert ön pontosan tudja, van nekünk személyes viszonyunk is, ha nem rádióban beszélgetnék, akkor tegeződnénk, én sokra tartom önt, de most azt gondolom, hogy vakvágányra tévedt, de velem nem lesz könnyű dolga, úgyhogy folytathatjuk ezután a beszélgetést.

Mv. És ön azt várja, hogy attól, hogy előállt ezzel a röpirattal, akármilyen jó gondolatokkal, hogy majd az MSZP vezetése azt mondja, hogy köszönjük Gyurcsány úr, megfontoljuk, együttműködünk, igaza van. Szigetvári Viktor, aki önnek közeli munkatársa volt, de most egy rivális pártnak az elnöke azt fogja mondani, hogy igen, Ferinek igaza van! Karácsony Gergely a szintén rivális kis baloldali pártnak az egyik vezetője azt mondja, hogy hát tényleg, Gyurcsánynak együtt kell működnünk Gyurcsánnyal is, és valóban ő az, aki egy alapos elemzését adta a helyzetnek és megmutatta a tennivalókat, Mert, ha ezt gondolja, akkor valószínűleg téved, de lehet, hogy mást gondol és más módon látja az ön számára kívánatos eredményt.

Gyurcsány Ferenc: Nézze, be kell önnek valljam, hogy amikor ilyeneken töröm a fejemet és én erről írok, akkor egyáltalán nem foglalkoztat azt, hogy Karácsony Gergelynek, Szigetvári Viktornak vagy Tóbiás Józsefnek erről mi a véleménye. A választói, most szólok. Lehet, hogy ön úgy gondolja, hogy nekem az a dolgom, hogy ezekkel az emberekkel itt boltoljak valamit, én meg azt gondoltam, hogy az a dolgom, hogy az Orbán-kormány leváltásában érdekelt demokratikus sokaságnak adjak a kezébe egy iránytűt és segítsem őket egy alternatívához. Úgyhogy egyáltalán nem érdekelnek! Sem egyik pártok politikai vezető, sem a nárcisztikus elemzők és újságírók. A választóim érdekelnek, hogy lássanak ezen az oldalon szerencsétlenkedő palotaforradalom viták mellett és helyett értelmes gondolatot, felősséget, és lássák a politikának a történelmi mélységét. Ez az én felelősségem. Sokadszor mondom, olyan típusú személyi ambíciók engem nem hajtanak, hogy én valami legyek, mert már voltam. Ha ambícióim vannak, akkor mondom, remélem, nem félreérthető, történelmiek. Hogy rámutassak, hogy Magyarországon a mostani politikai viták hátterében történelmi útválasztás van, és ebben nekünk történelmi szerepünk van. Ehhez képest a perc emberei akár ellenzéki, akár kormányoldalon, akár újságírók között, akár elemzők között nem érdekelnek. A perc emberei foglalkoznak a fecsegéssel. Én foglalkozom a világ sodrásával képességeim szerint, és mindenki másnak pedig jó szórakozást, kellemes futballmérkőzések nézését ajánlom a magyar történelmi sorsfordító kérdésekkel való foglalkozás helyett.

Mv: Akkor kérem, hogy foglalja össze nekem, hogy miben áll ez az iránytű, és mi ez a történelmi perspektíva, amit ebben a röpiratban megírt?

Gyurcsány Ferenc: Nehéz helyzet elé állít ezután a beszélgetés után, hogy utolsó kérdések egyikében beszélgessünk erről három percig. Hogyha a sok-sok pontból és a sok-sok mondatból ki kell választanom, ez az utolsó pillanat, egy gazdag azt mondaná, hogy sajnos szembe kell néznünk azzal, hogy parlamentáris jelmezbe öltöztetett, Magyar Bálint szóhasználatát tettem végül sok évi vívódás után magamévá, bűnszövetkezet irányítja az országot. Ezzel a bűnszövetkezettel nem lehet megegyezni, és nincsen kiegyezés velük. Arra kell készülni, hogy nem lehet visszamenni 2010-hez, túlságosan mélyen rombolták le Magyarország polgári, demokratikus, európai talapzatát. Alapvetően új programmal kell előállni. Ezt a programot a most megírt bázison a Demokratikus Koalíció 2016 februárjában fogja bemutatni. Az egészségügytől a nyugdíjig elmondjuk, hogy mi jöjjön azt követően. Azt mondom, hogy Magyarország nem jobboldali, nem az önkényre szavazott, mikor Orbánra szavazott, ez egy tisztességes, jó ország, csak fáradt. De csak ott látok erőt, az emberek az erőre szavaznak, ha márpedig erő kell, akkor ezen az oldalon meg kell szervezni az erős ellenzéket. Az erős ellenzék megszervezésében azé a főszerep, aki mögött a legtöbb támogató van, a éppen a szocialista párt. Ha nem teszi a dolgát a szocialista párt, akkor majd másnál lesz több támogató. Mert nem elég legnagyobbnak lenni, azzal felelősség is jár. Ehhez közös program, közös szervezet, közös vezetés kell. Már tavaly nyáron is ezt írtam, akkor demokrata pártot javasoltam. Láttam, hogy azt nem akarták. Most már látom, hogy Szigetváriék választási pártról is hajlandóak beszélni. Nem lehet napi pártpolitikai ügyekkel elugrani ez elől a történelmi felelősség elől. Aki ezt nem érti a mi oldalunkon és olyan megfontolásokról beszél, mint ön énvelem itt hosszú perceken keresztül, az gyengíti ennek a történelmi alternatívának a megoldására irányuló kísérlet sikerének lehetőségét. Na, milyen jól rendben volt az alany és az állítmány itt a végén. Erről szól a dolgozat, az elmúlt időszak kudarcainak megpróbáltam megérteni a lényegét, az okait, a következményeit, és megmutatni, hogy merre kell továbbmenni ahhoz, hogy ebből siker legyen.

Mv: Köszönöm szépen. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Viszonthallásra.

Gyurcsány Ferenc: Viszonthallásra.


(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Selmeci János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »