Elsimerte Pálffy, hogy nem jó a szabályozás - 2015.10.22
Hallgassa meg
Elismerte Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában, hogy a népszavazási kezdeményezésre vonatkozó szabály nem jó. De addig, amíg nincs más, addig ez a mérce és erről nem a Nemzeti Választási Iroda tehet - nyilatkozta az elnök.

Pálffy Ilona hangsúlyozta, ő nem dönthetett volna a saját hatáskörében arról, hogy a blokkolóórát beélesítsék, miután kijött a Kúria határozata, és aki először ér oda a géphez és a határozatra, illetve annak nyilvánossá válására vár, az lesz az első a sorban. Ha ez így lenne, akkor mindenki odaköltözne – tette hozzá.

Az MSZP már többedik alkalommal próbált meg kezdeményezést benyújtani a vasárnapi boltzár témájában, de ismét elkésett. Az Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint megelőzte őket egy olyan magánszemély, aki azonos témában nyújtott be népszavazási kérdést. A törvény szerint ilyenkor a választási bizottságnak azt kérdést kell hitelesítenie, amit a választási iroda időbélyegző gépe korábbi dátummal lát el. Tehát a leggyorsabb beadványhoz lehet csak aláírásokat gyűjteni és a kérdésről népszavazást tartani.

Itt olvashatja a teljes interjút:

Mv: Ezzel a népszavazási kérdésbenyújtással kapcsolatban volnának nagyon prózai, földhözragadt kérdéseim. És talán ön tud rájuk válaszolni, hogy hogy történhetett az meg, hogy teljesen ismeretlen magánember, akinek láthatólag nincs semmi köze ehhez a... bár elvileg mindenkinek van, de mégiscsak nem jelentkezett soha a véleményével, hogy ő egyetért vagy nem ért egyet. Egyszer csak megelőzi az MSZP most már lassan egy éve kérdést benyújtani kívánó embereit a Nemzeti Választási Irodánál, és előttük sikerül benyújtania azt a kérdést, amivel valószínűleg hónapokra megint elhúzza az egész népszavazási ügyet. Milyen módon szabályozták, irányították ezt, hogy ki léphet be elsőnek és ki az, aki elsőnek továbbíthatja vagy leadhatja a kérdést? Ki ellenőrizte ezt, ki és hogyan szabályozta? Mi történt tulajdonképpen? Ezt szeretném öntől megtudni.

Pálffy Ilona: Ugye a Kúria már hetekkel ezelőtt közzétette, hogy október 20-án fogja meghozni ebben a kérdésben a döntést, tehát aki erre figyelt és szándékában volt népszavazási kérdést benyújtani, ő ezt tudhatta. Mi szintén közzétettük, és a honlapunkon is rajta van, hogy mihozzánk bármikor be lehet hozni a népszavazási kérdést, de lényegében a Kúria honlapján való megjelenést követően fogjuk elfogadni és tartjuk érvényesnek, illetve jogerősnek. Ebből következtethettek arra akik kiszámították a dolgokat, hogy akkor ide lehet jönni már hamarabb, a mai nap valamikor meg fogja hozni, tehát aznap a döntést a Kúria, utána, mikor megjelenik a honlapon, akkor pedig nálunk jelentkezhet. Nyilván az elmúlt népszavazási kérdések benyújtását követően igen sok vita volt és mindenféle probléma, mellyel kifogásolták az NVI és NVB döntését. Mi már úgy készültünk, hogy egy ilyen blokkolóórát fogunk beállítani a beléptető, a kapun való belépés után. Ott van elhelyezve a blokkolóóra, és aki... Ez egy lényegében egy időt mutat. Ebbe kell betenni azt a papírt, ami a kérvényt tartalmazza, és ez óra, dátumot tartalmaz, óra, perc és másodpercet. Tehát nem egy számhúzása, egy sorszámhúzása, hanem egy időpont rögzítése. Ez azért fontos, mert nyilván, hogy a Kúria honlapján való megjelenést követően fogadható el csak az a benyújtási időpont, amit az illetők leblokkoltak. Az, hogy kik voltak itt és milyen, mennyien, azt pontosan nem tudjuk. Az biztos, hogy nyolc óra előtt már többen voltak az utcán is, Harangozó képviselő úr és két-három társa pedig bent állt a kapun belül.

Mv: Mikor nyitották ki az épület kapuját? Hány órakor? Gondolom, ezt ön ellenőrizte és figyelte, hogy ne legyen nyitva egész nap, hanem nyissuk ki mondjuk x órakor.

Pálffy Ilona: Nem, hát a munkatársak, azok már hét óra után jönnek, meg nagyon sokan jönnek fél nyolcra dolgozni, tehát onnantól kezdve nekünk a kapu nyitva volt.

Mv: Tehát hét órától már nyitva volt a kapu.

Pálffy Ilona: Igen.

Mv: És akkor már ott álltak például az MSZP emberei, akár Harangozó Tamás, akár más, várva azt, hogy bebocsáttatást nyerjenek? Vagy be is mentek az épületbe?

Pálffy Ilona: Bejöttek az épületbe nyolc óra előtt valamikor Harangozó úr és két-három társa, kamerával felszerelve, tehát ott kameráztak is közben. Azt kérték a portaszolgálatnak a munkatársai, hogy kamerázhatnak, használhatják a kamerát, csak a munkatársakat, akik belépnek az épületbe, őket ne vegyék fel.

Mv: És odamehettek az MSZP-sek ahhoz a blokkoló szerkezethez, ahol amikor megjelent a Kúria határozata, elsőként nyomhatták volna a gombot?
Pálffy Ilona: Tehát ott álltak már korábban, és majd ezt követően, fél tíz előtt pár perccel megérkezett Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély egy fiatalemberrel. Ők ugyanúgy beléptek oda, tehát ott a blokkolóóra közelében ott álltak a két-három-négy felváltva, tehát változó, MSZP-s fiatalember és ez a hölgy egy másik fiatalemberrel.

Mv: De hogyha önök tudták, hogy az MSZP-sek ott vannak reggel hét óta, akkor miért nem volt az egyértelmű, hogy ők jöttek először, amikor majd kijön a Kúria, akkor nem rendezünk egy futóversenyt, hogy ki ér el először a blokkolóórához, hanem az MSZP-sek itt voltak, tessék megnyomni, tíz óra akárhány perckor önöké az elsőbbség? Hogy lehet, hogy fél tízkor bejön egy magánember, és ő előbb ér oda a blokkolóórához? Hát ebben nem látok semmi életszerűt vagy logikusat.

Pálffy Ilona: Azért, mert a jogerőtől számítva, tehát amikor jogerős lesz a határozat, onnantól kezdve lesz nyitva az út. Ilyen alapon akár két héttel hamarabb ideköltözhet valaki az épület elé egy sátorba...

Mv: Na, de azt se tiltja senki, nem is...

Pálffy Ilona: ...tudván, hogy 20-án fogják meghozni a döntést.

Mv: De nem is tiltja senki, hogy odaköltözzön sátorba valaki, ahogy egy áruházi ki...

Pálffy Ilona: Nem, csak teljesen értelmetlen, mert itt az számít, hogy ahogy megjelent a kúriai döntés, ezt követően ki az, aki leghamarabb használja a blokkolóórát.

Mv: De hát miért nem állították sorba az MSZP-seket is, a többieket, akikről feltételezték vagy esetleg tudták is, hogy ezért jönnek a blokkolóóra elé? És amikor megjön a kúriai értesítés, akkor a sorban álló először megnyomja, hiszen azért jött és azért volt ott reggel óta.

Pálffy Ilona: Árulja el nekem, hogy ha mondjuk nem az MSZP az első, hanem fordítva van, akkor is gondolkodna?

Mv: Abszolút így gondolkodna, mert nekem nem az az érdekes, hogy az MSZP-s nem kapott lehetőséget, hanem az, hogy valaki a semmiből előjön, ráadásul órákkal később, mint az MSZP-sek, akik hónapok óta szeretnék a kérdésüket feltenni, egy álkérdéssel, egy nyilvánvalóan elfogadhatatlan kérdéssel megint hónapokra elodázza az ügyet. És miközben...

Pálffy Ilona: Először is azt én nem tudtam, hogy ez álkérdés vagy nem álkérdés, mert...

Mv: Ezt nem tudhatta, ez igaz.

Pálffy Ilona: ...nyilvánvalóan nem lehet tudni, hogy aki bejön az épületbe, az milyen kérdést hoz be. Hozhatott volna bármi mást is.

Mv: De azt lehetett tudni, hogy az MSZP-sek ott voltak, és ezért voltak ott. Hát azt nem lehetett tudni? Ezt mindenki tudhatta.

Pálffy Ilona: Igen, de ugyanígy ez egy alkotmányos alapjog a népszavazási kezdeményezéshez való jog, és az pedig egy szabály, hogy csak azt követően lehet benyújtani, hogyha jogerős lesz a korábbi határozat, mert addig el kellene utasítani, hogyha hamarabb nyújtanák be.

Mv: De bármilyen szabály tiltja azt, akár belső, akár külső, hogyha tudják, hogy aznap hoz a Kúria egy határozatot, és azért jönnek, hogy benyújtsák a népszavazási kérdést, önök pedig felállítanak egy blokkolóórát, hogy akkor a blokkolóóránál egy hivatalnok, egy munkatárs odaáll és azt mondja, aki ezért jött, az itt álljon sorba, és amikor felemelkedik a zászló vagy kigyullad a zöld fény, akkor tessék blokkolni és önök voltak az elsők. Miért nem rendszerint, valami rendet megállapítva állították őket sorba? Miért hagyták, hogy ott járkáljanak, majd szaladgáljanak, hogy ki az első?

Pálffy Ilona: Senki nem szaladgált egyébként. A hölgy az ült egy széken, közelebb voltak a blokkolóórához az MSZP-sek, ők ki-bemászkáltak és mindenki azt figyelte, hogy mikor kapja meg a jelzést kívülről, nyilván a saját társaitól, hogy megjelent a Kúria honlapján a határozat. Hiszen addig azt sem lehetett tudni, hogy a Kúria esetleg nem hagyja jóvá valamelyik kérdést és akkor nem kellett volna benyújtani az újabb kérdőívet.

Mv: De az ön jogérzéke, hiszen ön jogász, nem azt mondatja önnel, hogyha két ember azért jön, hogy beadhassa a Kúria határozatát követően a kérdését a népszavazásról, mind a kettőről, de egyről mindenképpen lehet tudni, hogy azért van itt, az MSZP-sekről. A másikról tegyük fel, nem lehet tudni, azért van itt, valószínűleg mondta is, akkor nem teszünk úgy, mintha erről nem vennénk tudomást. Azért jött, itt van régóta, előtte nem volt senki, álljon oda sorba és amikor meg lehet nyomni a gombot, nyomja meg. Nem ez a magától értetődő?

Pálffy Ilona: Nézze, ha nincs blokkolóóra, akkor is csak az lett volna, mert ezt most állítottuk fel. Aki hamarabb bejön hozzánk, de csak azt követően, hogy megjelent a Kúria határozata, tehát addig olyan, mintha ott sem lettek volna. Onnantól kezdve ketyeg az idő, hogy a Kúria határozatát meg tudtuk, hogy mi van benne és megjelent a honlapon. Addig teljesen felesleges sorba állni.

Mv: De nem felesleges, hiszen mindenki tudta, hogy aznap lesz meg a Kúria határozata. Ezt tudták az MSZP-sek is, és ez az ismeretlen nő is, csak valamiért úgy látszik neki jobb kapcsolatai voltak a Kúriához.

Pálffy Ilona: Nem. Egyáltalán, fél perc különbséggel tudták meg azt a saját embereitől, hogy megjelent a honlapon. Ez összesen fél percen múlott.

Mv: De én ezt mondjuk elég valószínűtlennek tartom, hogy egy MSZP-s háttérrel ők később tudják meg akár fél perccel, hogy a Kúria honlapján mi jelenik meg, mint az a magánember, aki egy férfi társaságában bejön és azt mondja, szeretnék beadni egy kérdést és csodák csodájára ő jut először hozzá az információhoz.

Pálffy Ilona: Gondolom Bolgár úr, hogy azt tudja, ha az ember figyeli a honlapot, azt frissíteni kell, innentől kezdve lehet, hogy pont pusztán az egyiknek a frissítése az hamarabb megtörtént, mint a másiknak.

Mv: Minden lehet, én csak azt nem értem, hogyha egyszer tudni lehetett, hogy azon a napon, vagyis tegnap a Kúria határozatot hoz erről, azt is lehetett tudni, hogy az egyik érdekelt fél a Magyar Szocialista Párt munkatársai, sőt országgyűlési képviselője, ott vannak bent, hogy megvárják azt a pillanatot, amikor beadhassák a kérdést, akkor miért nem lehetett őket odaállítani a blokkológép elé. Itt vagytok, tudjuk, ezért jöttetek, hát majd amikor lehet, nyomjátok meg a gombot. Miért ültették le őket máshová és miért tették lehetővé?

Pálffy Ilona: Nem ültettük le máshová, mindenki ott állt a gép mellett, a hölgy messzebb a géptől, mint az MSZP-sek, a Harangozó képviselő úr pedig éppen tíz órája már nem tartózkodott az épületben, két fiatalember volt bent és ők nem voltak messze, sőt, ők voltak közelebb a géphez. Mondom, annyin múlott, hogy hamarabb kapta meg a fiatalember az információt, hogy megjelent a honlapon, ő odalépett, ezt követően rohant be az utcáról egy MSZP-s fiatalember, még ha odaállítottam volna egyébként őket, akkor is elmentek, mert az utcáról jött be a fiatalember, aki mondta, hogy na most akkor tessék blokkolni. És már akkor blokkolt a másik fél.

Mv: De ez nem egy olyan verseny, ahol a versenyzők abban viaskodnak egymással, vagy azért küzdenek egymással, hogy ki az, aki előbb szerzi meg azt az információt, ami egyébként nyilvános, mert fél perc különbséggel ezek szerint megszerezték, hanem legfeljebb abban versenyeznek egymással és ez is abszurdum, hogy ki ért előbb oda a Nemzeti Választási Irodához és ki blokkol először. Ez is abszurdum, még ön is így gondolkodott néhány hónappal ezelőtt, amikor javaslatokat terjesztett elő arra, hogy hogy kéne ezt megváltoztatni, de az nyilvánvaló, hogy az nem lehet mérce, hogy valaki fél perccel előbb tudja meg azt a hírt, ami mindenki számára elérhető pillanatokon belül.

Pálffy Ilona: Nézze, egyébként pontosan úgy gondolkozom, hogy ez nem egy jó szabályozás, de addig amíg nincs más szabályozás, addig bizony ez a mérce. És erről nem a Nemzeti Választási Iroda tehet, hanem ott a szabályozás.

Mv: De ön nem dönthetett volna úgy saját hatáskörben, hogy egy, felállítjuk a blokkológépet. Kettő, miután ma jön ki a Kúria határozata, aki először ideér ehhez a blokkológéphez és erre a határozatra, illetve annak nyilvánossá válására vár, az lesz az első ebben a sorban. Ha hatkor kelt, akkor hatkor, ha hétkor, hétkor, ha fél tízkor, akkor sajnáljuk, ő lekésett. Miért ezt, ön nem határozhatta volna el?

Pálffy Ilona: Hát erre mondom azt, hogy innentől kezdve, azt hiszi? Akkor sem lenne egyébként jobb, mert akkor már tényleg ideköltözne mindenki. Nem biztos, hogy akkor az MSZP költözött volna ide hamarabb. Hanem ahogy a Kúria nyilvánosságra hozta, akkor ideköltözött volna az egyik, a másik, a harmadik és itt sátraznának, mint a Kossuth téren szoktak.

Mv: De hát miután azt is szabad, talán ezt is szabad lett volna. Három hónaponként egyszer és akkor legalább világos, hogy kérem szépen, ők előbb voltak itt, előbb sátoroztak, éjszaka fáztak, nem baj, kivárták.

Pálffy Ilona: Ez azon múlik egyébként, de senki nem köteles, senkit nem kötelez, hogy idejöjjenek már hamarabb, azon múlik, hogy ki tudja meg hamarabb a bírósának a határozatát. És hogy blokkol.

Mv: De hát mindenki számára egyszerre válik nyilvánvalóvá, hacsak valaki nem kap egy fülest, hogy na most fogjuk feltenni. Valami ilyesmi történhetett, különben nehéz elképzelni, hogy egy egyszerű magánember hirtelen előbb tudja meg, mint az egész MSZP.

Pálffy Ilona: Mint mondtam, fél perc különbség volt, én nem hiszem, hogy ez a fél perc ez ezen múlna, hogy valaki fülest kap, egyébként ezt nem dolgunk vizsgálni, hiszen a honlapon való frissítéstől függhet az ilyen. Mi is később tudtuk meg.

Mv: A szocialisták egyik képviselője tegnap az Egyenes beszédben valami olyasmit mondott, hogy a rendész hátrébb küldte az ott várakozó szocialistákat, és miközben ők hátrébb voltak, ez az ismeretlen nő előbb odament és, hogy lehet, hogy ő fél perccel előbb tudta meg, de fizikailag is előnyösebb helyzetben volt náluk. De az egész történet annyira abszurd, hogy még elmondani is nevetséges.

Pálffy Ilona: Hát ez nem felelt meg a valóságnak egyébként, mert...

Mv: Hát nem küldte őket hátrébb.

Pálffy Ilona: Valóban hátrább küldtük őket fél tízkor. Ugyanis nem lehetett közlekedni tőlük, mert akkor öten tartózkodtak ott, a bejáratnál, ami elég szűk bejárat és a munkatársak sem tudtak ki- bejönni. Ezt követően, amikor már hátraküldésre kerültek, akkor jött be a hölgy, akik ketten voltak. Na most, ilyen alapon lehettek volna ott egyébként, ha többen jönnek, nekem feltett szándékom volt, hogy mindenkit kirakok az épület elé, vagy felkérem, hogy fáradjanak ki, mert nem fértek volna el többen. Egy-egy kérdéssel tulajdonképpen elég, ha egyedül lett volna. A szocialisták részéről öten voltak. És teljesen körbefogták úgy ezt a blokkoló órát, hogy senki nem fért a közelbe.

Mv: Egyébként jól is tették volna, hiszen ők voltak ott először. De, ha ön valóban kiküldi az épület elé őket, akkor hogyan dönti el a végén, hogy ki az, aki elsőként, jogosan adja le a kérdését. Hiszen valaki egyszer csak fogja a telefonját, megmondják neki, hogy ki van téve, ő pedig elindul, és miért kell önöknek elhinniük, hogy az illető azért megy elsőnek, mert ő már tudja, hogy ki van téve. Lehet, hogy csak átveri önöket.

Pálffy Ilona: Abban a pillanatban ő blokkolt volna, és akkor...

Mv: De hát...

Pálffy Ilona: Ha az későbbi időpont, ahogy blokkolt, mint ahogy a Kúria honlapján megjelent, akkor azt el kell fogadni. Mert itt az az egyetlen feltétel van, hogy a Kúria honlapján, hogyha megjelenik, ezt követően lehet csak benyújtani.

Mv: Még egyszer meg kell kérdeznem. Tehát, ha ön saját hatáskörben elrendeli, hogy aki a Kúria határozatára várva népszavazási kérdést kíván benyújtani, álljon sorba a blokkoló óránál, és mi ott két rendésszel azt a sort felügyeljük, megtehette volna?

Pálffy Ilona: Nem.

Mv: Mert?

Pálffy Ilona: Mert én abban a pillanatban befolyásoltam volna azt, hogy ki tudja meg hamarabb azt, hogy megjelent és jogerős lett a kúriai döntés. És csak ezt követően lehetett volna bármit is csinálni. Én befolyásolhatom azt, hogy most te jöttél hamarabb. Pont erről szól a maga az érkeztető óra is.

Mv: De hát éppen a kijött hamarabb kérdés a lényeges, nem az, hogy ki tudja meg hamarabb. Hanem ki érkezik...

Pálffy Ilona: Nézze Bolgár úr, nem fogunk tudni ebben egyetérteni, mert ön nyilvánvalóan nem akarja azt megérteni, amit én mondok. És viszont nem tehettem mást. Jelen pillanatban ez a jogszabály. Nem tudok mást csinálni, és nem tudtam volna úgy sorba állítani az embereket, hogy ez önöknek jó legyen.

Mv: Hát, hogy nekünk? Szerintem a magyar társadalomnak, ebben mindannyian benne vagyunk. Hiszen jogunk volna...

Pálffy Ilona: Vagy a magyar társadalomnak, de nem tehetek kivételt a jelentkezők között, hogy te most idejöttél hamarabb, akkor te fogsz először blokkolni.

Mv: Abban legalább egyetértünk...

Pálffy Ilona: Milyen alapon tennék én különbséget bárki között?

Mv: Hát, azon az alapon, hogy ki jött előbb és ki később. Ez világosan eldönthető kérdés. Az mindenki számára nyitva álló információ, hogy az egyik előbb tudja meg fél perccel vagy később, az már egy nem igazán se nem releváns, se nem tisztességes eldöntése a kérdésnek. Feltették a honlapra, de ők már régen itt voltak. Ezért jöttek. Övék az elsőbbség. De ebben önnek igaza van, nem fogunk egyetértésre jutni. Csak abban egyetértésre jutunk-e, hogy nem abszurdom ez az egész így, ahogy van?

Pálffy Ilona: Abban egyetértésre jutunk, hogy ez a szabályozás nem jó.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szunyogh Szabolcs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »