A gyakorlatban is látszik, hogy nem megfelelő a népszavazási törvény - Péteri Attila - 2015.07.07
Hallgassa meg
A Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, gyakorlati szempontból rossz a népszavazási törvény, mert azzal, hogy azonos tárgykörben nem futhat párhuzamosan 2 népszavazási kezdeményezés, a törvény a leggyorsabb kezdeményezőnek kedvez, nem pedig a legtámogatottabbnak.
A népszavazási törvény azután került reflektorfénybe, hogy a Nemzeti Választási Iroda - egyenlőre nem tudni, hogy jogosan-e vagy sem - elutasította az MSZP vásárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését. A választási iroda azzal indokolta döntését, hogy a párt még a Kúria egy másik, hasonló kérdésben hozott jogerős, elutasító határozatának nyilvánosságra hozatalát megelőzően nyújtotta be kérdését, így azt a választási iroda nem vehette figyelembe.

Az MSZP szembeszállt a döntéssel, mert szerintük nem követtek el hibát. Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese kiemelte, ők azután nyújtották be a kezdeményezést, hogy megkapták a Kúria döntését, és az a valasztas.hu holnapon is megjelent. A Kúria azonban a saját honlapján való közzétételhez közötte a jogerőt, ezért nem vette figyelembe az MSZP népszavazási kezdeményezését.

Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója, Péteri Attila a Klubrádiónak azt mondta, ők nem tudják kivédeni a gyakorlatban rosszul működő, versenyfutási kényszert előidéző szabályozást. Csak annyit tehetnek, hogy precizírozzák a jelenlegi jogszabályi rendelkezéseket, és igyekeznek minél konkrétabban meghatározni, mikortól lehet új kérdést benyújtani.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Turák Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »