Orbán kínos volt a párizsi menetben - külföldi lapok - 2015.01.12
A párizsi terrorellenes menetről tudósítanak a külföldi lapok. A Le Monde szóvá teszi, hogy a terrorellenes menetben voltak olyan külföldi vezetők is, akiknek országa kevéssé a sajtó- és szólásszabadság tiszteletéről ismert, és ez bírálatokat vált ki. A Libération szerint a menetben több olyan politikus volt, akinek az országában aligha lenne esélye az megjelenésre egy olyan folyóiratnak, mint a Charlie Hebdo. A párizsi Metro már a címében úgy fogalmaz, hogy Orbán, a gaboni elnök és az orosz külügyminiszter kissé kínos a köztársaságpárti tüntetés számára.

Le Monde

A vezető francia lap szóvá teszi, hogy a terrorellenes menetben voltak olyan külföldi vezetők is, akiknek országa kevéssé a sajtó- és szólásszabadság tiszteletéről ismert, és ez bírálatokat vált ki. A lap a vitatott személyiségek között sorolja fel Orbán Viktort, a török kormányfőt, valamint az orosz külügyminisztert is. Hozzáteszi, hogy a Riporterek határok nélkül nevű szervezet listáján a sajtószabadság korlátozását tekintve a törökök 180 állam közül a 154., az oroszok a 148., a magyarok pedig a 64. helyet foglalják el. Magyarországról szólva az újság külön kiemeli, hogy amióta Orbán Viktor hatalmon van, az ultrakonzervatív és populista politikust erőteljesen kritizálják, mivel támadja a sajtó és a média függetlenségét. 2010-ben olyan törvényt fogadtatott el, amely igencsak megnöveli a lehetőséget, hogy a kormány ellenőrizze az információkat. Válaszul a nagy számú európai bírálatra, a kormányfő lépéseket tett, hogy javítson a szóban forgó jogszabályon és jobban gátolja a gyűlöletbeszédet. Az Európa Tanács üdvözölte ezeket a kezdeményezéseket, de így ítéli meg, hogy az eredmény még jócskán hagy maga után kívánnivalót.

A francia elnöki hivatal úgy foglalt állást, hogy a terrorizmus világméretű fenyegetést jelent, ezért mindenkit üdvözölni kell, aki kész segíteni a harcban e veszély ellen. Az érintett politikusok valamennyien egyértelműen elítélték a Charlie Hebdo elleni merényletet.

Libération

A liberális újság szerint a menetben több olyan politikus volt, akinek az országában aligha lenne esélye az megjelenésre egy olyan folyóiratnak, mint a Charlie Hebdo. Vagyis az érintettek nem éppen a sajtószabadság mintaképei. Ebben a felsorolásban is szerepel Magyarország, amelyről az áll, hogy elbukott a sajtószabadság, amióta Orbán Viktor átvette az ország irányítását. Azon felül bírságok fenyegetik azokat az orgánumokat, amelyekről a hatóságok úgy gondolják, hogy nem nyújtanak kiegyensúlyozott tájékoztatást. A sajtó egészét a Fidesz által kinevezett felügyeleti szerv tartja ellenőrzése alatt.

A Riporterek határok nélkül felháborodottan reagált arra, hogy az információ szabadságát korlátozó államok képviselői is részt vettek a felvonuláson. A szervezet főtitkára azt kérdezte, milyen alapon érkeznek Párizsba olyan országok képviselői, amelyek elnyomják a sajtószabadságot? És miért tisztelegnek egy olyan lap előtt, amely mindig is a sajtószabadság maximális tiszteletben tartását védelmezte? Szolidaritást kell mutatni a Charlie-val, de nem szabad elfeledkezni a világ többi Charlie-járól – hangsúlyozta a civil szervezet tisztségviselője. Egyben tűrhetetlennek nevezte, hogy ezek a politikusok, akik odahaza elhallgattatják az újságírókat, nemzetközi megítélésük fényezésére igyekeznek kihasználni a hangulatot. Miközben attól lehet tartani, hogy hazatérve továbbra is folytatják az elnyomó irányvonalat. Nem szabad megengedni, hogy a sajtószabadság hiénái leköpjék a Charlie Hebdo sírját – mutatott rá a főtitkár.

Metro (Párizs)

Az ingyenes reklámújság már a címében úgy fogalmaz, hogy Orbán, a gaboni elnök és az orosz külügyminiszter kissé kínos a köztársaságpárti tüntetés számára. A lap vaddisznóknak, vagyis megvetés tárgyának minősíti az olyan vitatott politikusokat, mint a magyar kormányfő, akinek jelenlétét jó páran kommentálták a Twitteren. A párizsi egyetem egyik szociológia professzora bejegyzésében azon ironizált, vajon Orbán és a spanyol kormányfő azért jön, hogy a gaboni és a török elnökkel együtt megvédje a szólásszabadságot? Mármint Putyin híreit? Majd hozzáfűzte, hogy a nemzetközi egység olyan, mint a nemzeti: ha mindannyian Charlie-k vagyunk, akkor sokan Karcsikák (értsd: bohócok, a Charlot szó mindkettőt jelenti – a szerk).

Washington Post

A lap a Le Monde alapján a nemkívánatos vendégek sorában említi Orbán Viktort, megjegyezve, hogy a politikus nemrégiben felvetette az internet megadóztatását.

Independent

A brit lap szerint feltárta a politikai megosztottságot, hogy olyan külföldi vezetők is demonstráltak Párizsban, akik elnyomják a sajtószabadságot, így a magyar miniszterelnök. A tudósítás úgy fogalmaz, hogy néhány valószínűtlen Charlie is volt a menetben, akinek országa a sajtószabadság elleni fellépésről ismert, és ez rosszallást váltott ki Franciaországban baloldali kommentátorok, illetve emberi jogi szervezetek részéről. A Le Monde tekintélyes szemleírója, Marion Van Renterghem azt twitterezte: Netanyahu, Lavrov, Orbán, Davotoglu, Bongo a sajtószabadságért lezajlott felvonuláson. Akkor miért nem mindjárt Bashar al-Asszad?

Die Zeit

A német folyóirat megkérdezett egy felvonulót, nem tartja-e különösnek, hogy a hivatalos vendégek között olyanok is akadnak, akiknek államát egyre másra támadják a sajtószabadság megnyirbálása miatt, így Törökország, Gabon és Magyarország. Az illető azt válaszolta, hogy nem, mert most a jelkép a fontos.

 

(Klubrádió/Szelestey Lajos)

 

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kálmán László - Nádasdy Ádám
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »