Negyvenöt külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok - 2014.05.16
Negyvenöt külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok a május 25-ei európai parlamenti választásra, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mai ülésén döntött határozatban a nyilvántartásba vételükről miután a Nemzeti Választási Iroda ellenőrizte valamennyiük választójogát.
A tegnap délután 4 órai határidőig a legtöbb megfigyelőt, 26-ot a Jobbik állította (Bécs, Sao Paulo, New York, Hága, Dublin, Toronto, Varsó, London, Berlin, München, Moszkva, Kolozsvár, Csíkszereda, Stockholm, Szabadka, Isztanbul, Beregszász, Ungvár), a Fidesz-KDNP 16-ot (Torontó, Bécs, Stockholm, Berlin, Kolozsvár, Csíkszereda, London, Brüsszel, Varsó, Prága, Dublin, Eszék, Tel-Aviv, Párizs, Bern), az MSZP kettőt (Párizs, Brüsszel), míg az Együtt-PM egyet (New York). A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre az EP-választáson listát állító jelölőszervezetek külképviseletenként két-két megfigyelőt küldhetnek. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő küldésére.
Az EP-választáson nyolc párt és pártszövetség állított listát: a MSZP, a Seres Mária Szövetségesei, a Fidesz-KDNP, a Haza Nem Eladó Mozgalom párt, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció.  Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.  A nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál, figyelemmel kísérheti a szavazás menetét, az iroda munkáját, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be, valamint a szavazás lezárása után a lezárt urnát aláírhatja.  A szavazást és a külképviseleti választási iroda munkáját a megfigyelő nem befolyásolhatja vagy zavarhatja, a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni.
A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (azaz a pártot) terhelik.  A választópolgárok az EP-választáson 73 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt a pártok.  Az április 6-i országgyűlési választásra 91 külképviseleti megfigyelőt jelentettek be összesen 34 külképviseletre.
(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pályi Márk
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »