Nőtt a választásokat ellenőrző szerv függetlensége - Alapjogokért Központ - 2014.03.28
A választásokat ellenőrző legfontosabb szerv függetlensége és működésének törvényi garanciákhoz kötöttsége is nőtt - ezt állapította meg az az Alapjogokért Központ miután összehasonlította a korábbi Országos Választási Bizottságra, illetve az új Nemzeti Választási Bizottságra vonatkozó szabályozást.
A központ MTI-hez pénteken eljuttatott összegzése szerint az NVB függetlenségének megerősödését a választott tagok hosszabb, parlamenti ciklusoktól elválasztott mandátuma, a tagok államfő általi jelölése, az immár törvényben garantált mértékű tiszteletdíj és a választott tagság új feltételeként meghatározott jogi egyetemi diploma biztosítja.
A működés átláthatóságát szolgálja ezek mellett, hogy egyértelművé vált a testület iránymutatásainak jogi helyzete és a korábbiakkal szemben kötelező a nyilvános ügyrend megalkotása is. Kitértek arra is: bár az új szabályozás valóban hozott változásokat a választások törvényességét biztosító szervek rendszerében, az NVB elsődleges funkciója változatlan maradt: a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása - írták.
Az elemzés megállapítja: OVB-hez hasonlóan az NVB-nek is vannak megbízott tagjai: az országgyűlési választásokat megelőzően az NVB egy-egy tagját az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok delegálják, akiknek mandátuma megszűnik a választások kitűzésével, ezt követően pedig egy-egy tagot az országos listát állító jelölő szervezetek bízhatnak meg.
A pártok által delegált tagok tekintetében az új törvényi szabályozás világosan elválasztja egymástól a választási kampány előtti és alatti időszakot, így teremtve egyértelműbb és átláthatóbb helyzetet. Jelölő szervezetként szintén delegálhatnak egy-egy tagot az országos nemzetiségi önkormányzatok, de e tagok csak a nemzetiségeket érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal, egyéb ügyekben tanácskozási joggal vesznek részt az NVB munkájában - írták.
A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés.
(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csákvári Géza
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Egy ködös, holdtalan éjjel sötét kaftánba bújtatott, borostás férfiak gyülekeztek egy csatornafedél fölött, valahol az amerikai nagykövetség melletti utcában »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »