Nőtt a választásokat ellenőrző szerv függetlensége - Alapjogokért Központ - 2014.03.28
A választásokat ellenőrző legfontosabb szerv függetlensége és működésének törvényi garanciákhoz kötöttsége is nőtt - ezt állapította meg az az Alapjogokért Központ miután összehasonlította a korábbi Országos Választási Bizottságra, illetve az új Nemzeti Választási Bizottságra vonatkozó szabályozást.
A központ MTI-hez pénteken eljuttatott összegzése szerint az NVB függetlenségének megerősödését a választott tagok hosszabb, parlamenti ciklusoktól elválasztott mandátuma, a tagok államfő általi jelölése, az immár törvényben garantált mértékű tiszteletdíj és a választott tagság új feltételeként meghatározott jogi egyetemi diploma biztosítja.
A működés átláthatóságát szolgálja ezek mellett, hogy egyértelművé vált a testület iránymutatásainak jogi helyzete és a korábbiakkal szemben kötelező a nyilvános ügyrend megalkotása is. Kitértek arra is: bár az új szabályozás valóban hozott változásokat a választások törvényességét biztosító szervek rendszerében, az NVB elsődleges funkciója változatlan maradt: a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása - írták.
Az elemzés megállapítja: OVB-hez hasonlóan az NVB-nek is vannak megbízott tagjai: az országgyűlési választásokat megelőzően az NVB egy-egy tagját az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok delegálják, akiknek mandátuma megszűnik a választások kitűzésével, ezt követően pedig egy-egy tagot az országos listát állító jelölő szervezetek bízhatnak meg.
A pártok által delegált tagok tekintetében az új törvényi szabályozás világosan elválasztja egymástól a választási kampány előtti és alatti időszakot, így teremtve egyértelműbb és átláthatóbb helyzetet. Jelölő szervezetként szintén delegálhatnak egy-egy tagot az országos nemzetiségi önkormányzatok, de e tagok csak a nemzetiségeket érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal, egyéb ügyekben tanácskozási joggal vesznek részt az NVB munkájában - írták.
A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés.
(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szakonyi Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »