Rosszul járt az Összefogás a szavazólapon - 2014.03.05
Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos párt- és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tegnap esti ülésén. Az április 6-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 31 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd. Az MSZP, az Együtt-A korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Magyar Liberális Párt az összesítésben a 41. helyet kapta. Jól járt a Fidesz, mert a szavazólapon az elején lesz és a Jobbik, mely a lista utolsó helyét kapta. Az Összefogás pártjait pedig megelőzi egy Együtt 2014 nevű párt, mely nem azonos Bajnai Gordonék pártjával és Szepessy Zsolt Összefogás pártjával. A nemzetiségi önkormányzatok nem lesznek majd rajta az országos pártlistán.
Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartanak.

A sajtónyilvános sorsolást a testület két tagja végezte; Patyi András elnök és Tóta Áronné választott tag. A sorsolást végző Patyi András előbb egy üvegburából az országos listák nevét húzta ki, majd Tóta Áronné egy másik üvegburából a hozzá tartozó listák sorszámát.

A párt- és a nemzetiségi listák sorszámát - adminisztratív okok miatt - egy sorsolással húzták ki, de a pártlistákon természetesen nem szerepelnek majd az országos nemzetiségi önkormányzatok.

A sorsolás értelmében a sorrend a következő: 1 - HATÁRON TÚLI MAGYAROK PÁRTJA 2 - MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT 3 - A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT 4 - MAGYAR CSELEKVŐ PÁRT 5 - SERES MÁRIA SZÖVETSÉGESEI
6 - SZABAD MAGYAROK PÁRTJA 7 - FÜGGETLEN KISGAZDA- FÖLDMUNKÁS ÉS POLGÁRI PÁRT 8 - MAGYARORSZÁGI ROMÁNOK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 9 - ÚJ DIMENZIÓ PÁRT 10 - FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG, KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT 11 - ORSZÁGOS RUSZIN ÖNKORMÁNYZAT 12 - ORSZÁGOS LENGYEL ÖNKORMÁNYZAT 13 - ORSZÁGOS SZLOVÁK ÖNKORMÁNYZAT 14 - MAGYAR GAZDASÁG PÁRT 15 - ORSZÁGOS HORVÁT ÖNKORMÁNYZAT 16 - NEMZETI ÉRDEKÉRT PÁRT 17 - MCF ROMA ÖSSZEFOGÁS PÁRT 18 - ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT 19 - SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT 20 - LEHET MÁS A POLITIKA 21 - MAGYAR REPUBLIKÁNUS POLITIKAI PÁRT 22 - JÓLÉT ÉS SZABADSÁG DEMOKRATA KÖZÖSSÉG 23 - MAGYAR DEMOKRATIKUS UNIÓ 24 - MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 25 - ORSZÁGOS SZLOVÉN ÖNKORMÁNYZAT 26 - ÚJ MAGYARORSZÁG PÁRT 27 - SZERB ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 28 - MAGYAR MUNKÁSPÁRT 29 - SZOCIÁLDEMOKRATÁK MAGYAR POLGÁRI PÁRTJA 30 - REND, SZABADSÁG, JÓLÉT PÁRT 31 - ELÉGEDETLENEK PÁRTJA 32 - KÖZÖSSÉG A TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁGÉRT NÉPPÁRT 33 - EGYÜTT 2014 PÁRT 34 - EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT 35 - ORSZÁGOS ÖRMÉNY ÖNKORMÁNYZAT 36 - ZÖLDEK PÁRTJA 37 - ÖSSZEFOGÁS PÁRT 38 - MAGYARORSZÁGI SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT 39 - UKRÁN ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 40 - SZABAD VÁLASZTÓK PÁRTJA 41 - MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA, DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT, MAGYAR LIBERÁLIS PÁRT 42 - BOLGÁR ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 43 - MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 44 - JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra és nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok. Újdonság, hogy töredékszavazatnak nem csak az a szavazat számít, amelyet mandátumot nem szerző jelöltre adtak le, mint régen. Így töredékszavazatnak számítanak azok a szavazatok is, amelyet a mandátumot szerző jelöltre adtak le "feleslegesen", vagyis ami már nem szükséges a mandátum megszerzéséhez.

A választáson nem kaphat majd mandátumot az a pártlista, amely nem kapta meg az összes leadott országos szavazat (párt és nemzetiségi lista) 5 százalékát (küszöb). A küszöb két párt közös listája esetén 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös lista esetén 15 százalék.
A mandátumok kiosztásához először az országos listáról a kedvezményes mandátumokat osztják ki, ha egyik nemzetiség sem kaphat a szavazatszám alapján kedvezményes mandátumot, akkor mind a 93-at a pártok között osztják szét, a korábbi választásokon már megismert legnagyobb átlag elve alapján (d,Hondt-módszer).

(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Ámon Betti
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »