A Jobbik a legnépszerűbb az egyetemistáknál - külföldi lapszemle - 2013.02.18
A röghöz kötés alkotmányba véséséről ír a New York Times. Egy corviunos szakértő arról nyilatkozott a lapnak, hogy a kormány választási megfontolásokból ilyen kemény a fiatalokkal. A Financial Times egy befektetői kockázatokat elemző céget idéz, mely a magyarországi gazdasági környezetet is elemezte. A Frankfurter Rundschau a roma művészek nehéz sorsáról ír. A Der Standard egy politológussal azt elemzi, mitől népszerű a Jobbik az egyetemisták körében.
New York Times

A magyarországi felsőoktatásban ára van támogatott helyeknek. A lap úgy mutatja be a jelenlegi helyzetet, hogy aki most végez, az még szabadon mehet dolgozni a világban bárhová, aki viszont most kezdi tanulmányait, azt röghöz kötik, ami egészen egyedüli Európában és széleskörű tiltakozást váltott ki a diákok részéről. Kumin Ferenc azt mondja, ha valaki a szerződés ellenére mégis külföldre megy, nem kerül lehetetlen helyzetbe, amikor visszakérik tőle a képzés díját. A norvég vagy a brit keresetből ugyanis futja rá. Az egyetemistákat azonban nem győzi meg. Balog Zoltán szerint viszont ily módon lehet megakadályozni az agyelszívást. Mint mondja, jelenleg úgy áll, hogy például a közpénzen kitaníttatott friss diplomás orvosok közül jó néhányan azonnal külföldön keresnek maguknak állást. Ezért meg kell találni az egyensúlyt az egyéni és a nemzeti érdekek között. A nappali tagozatosok háromnegyedének oktatását az állam finanszírozza, miközben a hallgatók azon vannak, hogy minél tovább elhúzzák tanulmányaikat, márpedig ennek véget kell vetni – mutat rá Kumin. Urbán Ágnes, a Corvinus oktatója a kormány választási megfontolásokból ilyen kemény a fiatalokkal. A módszer populista és működik. Temesi József szintén a Közgázról arra hívja fel a figyelmet, hogy a hatalom megbízhatatlannak és lustának állítja be a hallgatókat, akik csak követelnek a társadalomtól, de nem akarnak érte semmit sem nyújtani. Hozzáteszi: igazából azonban a kormányzatnak nincs átfogó stratégiája a felsőoktatásról, túl sokszor folyamodik ad hoc intézkedésekhez. A diákokat szerinte munkahely-teremtéssel, magasabb fizetésekkel lehet maradásra bírni. Kérdéses ugyanakkor, hogy az EU számára elfogadható-e a röghöz kötés. Balog Zoltán úgy nyilatkozott, hogy a törvény összhangban van a közösségi joggal, mivel nem kötelező ingyen tanulni az egyetemeken. A Bizottság képviselője csupán annyit közölt, hogy a kérdésről folynak a tárgyalások a magyar hatóságokkal.

Financial Times

A Spiro Sovereign Strategy cég névadó tulajdonosa azt elemzi, hogy miért hánynak fittyet manapság a befektetők a nyilvánvaló kockázatoknak a nemzetközi pénzpiacokon. Kiinduló pontja az, hogy nagyon sok félelem nem igazolódott be a legrosszabbak közül és ez máris megnövelte a keresletet a rizikós kötvények iránt, a piacok a nagy hozamok miatt hajszolják a bóvli papírokat is, ismét csak elszakadtak a közgazdasági realitásoktól. Pedig az, hogy a nagy bajok elhárultak, még nem jelenti azt, hogy kedvező gazdasági feltételek álltak elő. Az üzleti hangulat és a gazdasági alapok minősége Európában tér el egymástól a leginkább. Magyarországról a szerző azt írja, hogy annak alapjai sokkal gyengébbek, mint a lengyeleké. A külső tartozások, illetve az államadósság szintje veszedelmesen magas, ráadásul jelentős a valutában jegyzett kötelezettségek aránya, és mindez különösen sérülékennyé teszi az országot a piaci hangulat hirtelen változásaival szemben. A feltörekvő államok közül nemigen találni még egy olyat, ahol ennyire jelentős a magas kamatok által odacsábított hitelezők hányada. Ha a kereslet kitart, Magyarország elboldogul. Ha azonban megfordul az irányzat, a befektetők könnyen rájöhetnek, hogy túl mohók voltak, a magyarok pedig megtapasztalhatják, hogy túlságosan támaszkodtak a külföldi tőkére. A szakértő szerint, amíg a földrészen inkább a központi bankok akciói befolyásolják a hangulatot, semmint a politikai és gazdasági kockázatok enyhülése, addig fennmarad a hirtelen irányváltás eshetősége.

Frankfurter Rundschau


Rossz idők járnak manapság a roma művészekre Magyarországon, ahol soha nem volt könnyű a kisebbségek dolga. A nemzeti konzervatív kormány alatt csak fokozódott a kirekesztés. A tudósítás mindjárt az elején megszólaltatja a cigányfestő Bogdán Jánost, aki szerint a terézvárosi önkormányzat politikai okokból mondta fel műterme bérletét a Hegedű utcában. A hatóságok szemében ugyanis társaival együtt nem volt elég nemzeti, sőt inkább túl liberális, vagy éppen romasága volt a baj. Ezzel együtt Bogdánnak, azaz Amigónak sikerült az, ami sok tehetséges cigánygyereknek nem: kitört a szegénység, a kirekesztés és a hiányos képzés ördögi köréből. A helyzetet csak bonyolítja az évek óta zajló kultúrharc a liberális és a nemzeti konzervatív tábor között. Sok roma művész számára elkerülhetetlen, hogy állást foglaljon a grasszáló nacionalizmus ellen. Ám ők sokkal jobban függnek az állami finanszírozástól, mint a nem roma kollégák. Márpedig – mondja Junghaus Tímea kritikus és roma aktivista – ez a körülmény legalábbis elvileg lehetővé teszi a zsarolást a Fidesz-közeli döntéshozók részéről. Kinyílt a kapu az új öncenzúra számára. Közben pedig már egy sor köz- és magánintézmény jöhetett rá, mit is ért Orbán Viktor az ország politikai, erkölcsi és kulturális megújításán. Leállt jó néhány roma-program, amelyet az uniós belépés után indítottak.

Der Standard


Az újság megszólaltatja Róna Dániel politológust, aki számára nem meglepetés, hogy a legfrissebb felmérés szerint 33 %-kal a Jobbik a legnépszerűbb párt az egyetemisták között. (A további sorrend: LMP 29 %, Fidesz 24 %, MSZP 7 %, DK 5 %.) A szakértő azon sem csodálkozik, hogy meggyengült a fiatal demokraták népszerűsége. Számára is újdonság azonban, hogy a zöldek megelőzték a felmérésben a kormánypártot. Egyidejűleg emlékeztet arra, hogy a fiatalok kiábrándultak a hagyományos pártokból és általában a politikából. Úgy látja különben, hogy a Jobbik előretörése nincs kapcsolatban a gazdasági válsággal, a szélsőjobb támogatói nem a legszegényebb hallgatók közé tartoznak. Az ifjabb nemzedékek demokráciatudata szerinte erősen leépült. Az elittel szembeni általános elégedetlenség egyben részben magyarázza a Jobbik megerősödését. Manapság a diákok 33 %-a úgy véli: a diktatúra jobb, mint a demokrácia, a Jobbik támogatói között egyenesen 52 % van ezen a véleményen. A radikális tömörülés érti, hogy kell megnyernie a 18-21 év közötti korosztályt: fórumokat, tüntetéseket, táborokat szervez részükre. Fő témák: harc a cigánybűnözés ellen és Trianon. A legtöbb fiatal számára a kurucinfo a legkedveltebb honlap. Róna szerint az oktatás nem készíti fel a fiatalokat arra, hogy döntéseikért viseljék is a felelősséget.
 
(Szelestey Lajos/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Dési János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »