Felmondja a Klubrádió vidéki adóinak szerződését a Médiatanács - 2013.01.24
Tovább támadja a Klubrádiót a Médiatanács. Újabb vidéki frekvenciákat akarnak elhallgattatni. A médiatanács szóvivői irodájának friss közleménye szerint miután a Klubrádió tulajdonosa legalább egy éve nem fizette meg a szerződésben vállalt szolgáltatási díjakat vidéki frekvenciái után, a Médiatanács felmondta a Klubrádió gyöngyösi, kecskeméti és debreceni frekvenciajogosultságát. A Klubrádió múlt hétvégi közleménye szerint épp fordítva van, a Médiatanács tartozik a Klubrádiónak és partnereinek.
Az NMHH közleményében azt írja, miután a Klubrádió tulajdonosa legalább egy éve nem fizette meg a szerződésben vállalt szolgáltatási díjakat vidéki frekvenciái után, a Médiatanács felmondta a Klubrádió gyöngyösi, kecskeméti és debreceni frekvenciajogosultságát.  Közleményük szerint a médiatanácsnak nincs több jogállami eszköze a Klubrádió vidéki frekvenciáinak megmentésére. A hatóság emlékeztetett: a médiatanács a megoldáskereső eljárás során folyamatosan partnerként tekintett a Klubrádió tulajdonosára.

Számára a testület először a kecskeméti és a debreceni frekvenciák tekintetében biztosított jelentős, összesen több mint 12 millió forintos éves díjkedvezményt, később a hatóság egy mentőcsomagot is kidolgozott: lehetővé tette, hogy a médiatulajdonos részletekben törlessze a frekvenciahasználat után felhalmozódó egyre tetemesebb díjhátralékát - közölték. Mint írták: a rádió működtetője elfogadta a segítséget, de már az első részletek kiegyenlítésével is adós maradt, és azóta sem fizetett. Mára összesen több mint 8,5 millió forintos tartozást halmozott fel a három csatornán, miközben zavartalanul használta a hullámsávokat.

"A testület a tegnapi ülésén sajnálattal vette tudomásul, hogy a Klubrádió tulajdonosa továbbra sem kíván élni a felkínált mentőcsomaggal, azaz saját maga kívánja abbahagyni a rádiózást a vidéki frekvenciákon" - közölték.

A médiatanács mérlegelte a kialakult helyzetet és megállapította, hogy noha minden lehetséges jogállami eszközt felhasznált a Klubrádió vidéki adóinak megmentése érdekében, a médiavállalkozó láthatólag mégsem érdekelt a rádiók további működtetésében – olvasható a kommünikében.

Megállapították azt is, hogy a rádióadók megmentése érdekében nem áll rendelkezésére több jogállami eszköz, és minden ez irányú további próbálkozás súlyosan sértené a rádiós piac etikusan működő szereplőinek érdekeit, a diszkriminációmentesség és az esélyegyenlőség elvét.

"A testület ezért a több mint egyéves megoldáskereső eljárása lezárásaként kénytelen volt tudomásul venni, hogy a Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa folytatólagos szerződésszegő magatartásával felmondottnak tekinti műsorszórási jogosultságát, így a rádió gyöngyösi, kecskeméti és debreceni frekvenciajogosultságát megszüntető döntését határozatba foglalta" - közölték.

A Klubrádió legutóbb az ügy kapcsán azt írta közleményében, hogy a Klubrádió és hálózatos partnerei, köztük a Lokomotív Rádió Kft. és a Partner Rádió Kft., immár harmadik éve érzik folyamatosan saját bőrükön a Médiatanács elszánt és cinikus igyekezetének következményeit, annak az áldatlan tevékenységnek a konzekvenciáit, amelynek kizárólagos célja a Klubrádió elhallgattatása, tönkretétele. A Médiatanács azzal, hogy nem hajtja végre a jogerős ítéleteket, kárt okoz a Klubrádiónak és partnereinek.

A Médiatanács módszereinek hivatalos minősítése a Klubrádió ellen folyamatosan hozott jogellenes határozatainak felülvizsgálata kapcsán hozott bírósági ítéletekben jelenik meg. Eddig hat alkalommal született a Médiatanácsot elmarasztaló ítélet, ezek közül három jogerős. Ezek legfőbb közös eleme a Médiatanács jogellenes, a törvényi előírásokat semmibe vevő tevékenységének következetes rögzítése. A Médiatanács éppen ezeket az ítéleti rendelkezéseket veszi rendszeresen semmibe, szabotálja azok végrehajtását, önmagát a törvényeken felül helyezve ezáltal. A Médiatanács azon mondata, amelyben reményét fejezi ki, hogy a Klubrádió „mihamarabb megszünteti az általa előidézett jogellenes állapotot”, a tények ismeretében súlyos inszinuációnak minősíthető a folyamatosan jogsértő határozatokat hozó hatóság részről. Közleményük záró mondata pedig - „Amennyiben azonban nem hajlandó erre, azt a testület nem tudja másként értelmezni, mint hogy a Klubrádió tulajdonosa saját maga kívánja bezárni vidéki adóit” - valójában a testületnek a Klubrádió egészével kapcsolatos vágyait és egyben a tevékenységével elérni kívánt célt fejezi ki.

Mindezek ellenére a Lokomotív Rádió Kft. és a Partner Rádió Kft. megkísérelt partnerként tekinteni a Médiatanácsra, ezért a fentiek szerinti, működésüket ellehetetlenítő, károkozó tevékenységet tapasztalva nem indított azonnal kártérítési pert a Médiatanács ellen. Egyeztetésre invitált ehelyett azzal a céllal, hogy a Médiatanács műsorszolgáltatási díj-követelései és a Médiatanács sokszorosan jogsértő tevékenységének a Lokomotív Rádió Kft-t és a Partner Rádió Kft-t súlyosan hátrányosan érintő kihatásainak ellentételezése jogállami keretek között történjék meg. A Médiatanács a válasszal mindeddig adós maradt, ahogyan harmadik éve utasít el minden tárgyalási kezdeményezést a Klubrádióval, folytatva az újabb törvénysértések és a már megszületett bírósági ítéletek semmibevételének gyakorlatát.

A Lokomotív Rádió Kft. és a Partner Rádió Kft. elszomorítónak tartja, hogy a Médiatanács bárkin és bármin átgázolva újabb médiakampányt indított a Klubrádió és immár hálózati partnerei ellen is. Közben az „üzleti érdekek tiszteletben tartására” hivatkozik akkor, amikor a számára kedves rádiós vállalkozásokat érintő díjcsökkentések felől érdeklődnek nála. A Klubrádió hálózati partnereit ez a nyugodt sugárzási környezet láthatólag nem illeti meg, hiszen miközben a Klubrádió kivételével az ország összes kereskedelmi rádiójának titkolt mértékben csökkentették a frekvenciadíját, addig kizárólag e két műsorszolgáltató szerződéses adatait publikálták.

A Médiatanács a regnáló hatalom számára kedves rádiós vállalkozásoknak ingyenes frekvenciákat osztogat, hálózatba kapcsolódásos pályázati nyertességüket követően pedig mentesíti a legkedvesebbeket a négy órás helyi műsor készítésének kötelezettségétől. Eközben a Klubrádió nem kapja meg a bíróságok által már megítélt alapjogát sem a sugárzásra és ezáltal hálózatos partnerei is lehetetlen helyzetbe kerültek. Tudatos és súlyos diszkriminációról van szó, a versenysemlegességet sértő és a sajtószabadságot mélyen sújtó, törvénytelen magatartásról!

A Médiatanács lassan egy éve nem tesz eleget a jogerős ítéletekben rögzített kötelezettségeinek, amelyek nemcsak a Klubrádiót, de hálózati partnereit, így a Lokomotív Rádió Kft-t és a Partner Rádió Kft-t is súlyosan érintik. A kár sokmillió forintot tesz ki, kifejezetten a Médiatanács által kifejtett jogtalanságok következményeként, miközben utóbbi közleményében a ”jótevő” hamis képében tetszeleg.

Kommunikációjában nem először próbálkozik ezzel az álságos mondattal: „A Médiatanács immár két éve folyamatosan és kiszámíthatóan biztosítja a Klubrádió számára a zavartalan működés lehetőségét” – ez a hatalom definíciója az immár harmadik éve kéthavonta hosszabbítgatott ideiglenes engedélyekre és ezen keresztül a teljes gazdasági ellehetetlenítésre.

Itt az ideje, hogy a Médiatanács végre megszüntesse az általa előidézett jogellenes állapotot, eleget tegyen törvényekben és jogerős ítéletekben foglalt kötelezettségeinek, felhagyjon a folyamatos károkozással. Adja meg a tartós közösségi frekvenciaengedélyt a Klubrádiónak, teremtse meg a versenysemlegesség elve alapján a hálózat-bővítés lehetőségét a számára mégoly ellenszenves médiumnak is. Jegyezzük meg: eddig a Klubrádió hét vidéki adójának megszűnését okozta a Médiatanács áldatlan tevékenysége.
Tisztelt Médiatanács, Önök súlyos adósságba kergették magukat, itt az ideje, hogy megkezdjék a törlesztést! Önök közvetlenül és közvetve is súlyos károkat okoztak a Klubrádiónak, hálózati partnereinek és a több százezres hallgatóságnak. Nem a Lokomotív Rádió Kft. és a Partner Rádió Kft. tartozik Önöknek, hanem éppen fordítva - áll a Klubrádió korábbi közleményében.
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Hírek / MÉDIATANÁCS
somorjaizsi | 2013-01-24 19:07 | Válasz erre
Könyörgöm, akasszuk fel!
Ja nem. Csináljatok már valamit! Ez borzalmas, ez a tehetetlenség! Senki nincsen, aki tud segíteni?
Privát levél
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Halper László
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »