Újabb tüntetések az azeri ügy miatt - 2012.09.07
Folytatódott az örmény-azeri nyilatkozatháború pénteken a Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása és kegyelemben részesítése által felszított viszályban; közben az észt és a francia fővárosban is tiltakoztak az örmény diaszpóra képviselői.
Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken EBESZ-tagországok jereváni nagyköveteit fogadta hivatalában, hogy kifejtse hazája álláspontját az egy hete kirobbant Safarov-ügyben.
Magyarország augusztus 31-én átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarov katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek és előléptettek. Az ügy felszította az örmény-azeri viszályt, azt az aggodalmat keltve, hogy kiújulhatnak a harcok a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, de Örményország által elfoglalt Hegyi Karabah enklávé birtoklásáért.
A nagykövetekkel tartott találkozón az örmény elnök azt hangoztatta, hogy Azerbajdzsán, élén Ilham Aliyev elnökkel, évek óta ellentmondásos és kiszámíthatatlan lépéseket tesz a karabahi rendezési folyamatban. Aliyev ugyanakkor újra és újra gyűlöletkeltő hangon nyilatkozik Örményországról és az örmény népről - mondta -, hátráltatva mindezzel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) "minszki csoportja" által közvetített rendezési tárgyalásokat.
A panarmenian.net örmény hírportál beszámolója szerint Szerzs Szargszján végül úgy fogalmazott, hogy az Azerbajdzsánnal szemben tanúsított, "diplomáciai korrektség" a kialakult körülmények között egyértelműen csak rontja a térség biztonságát.
Elman Abdullayev, az azeri külügyminisztérium szóvivője nyomban visszautasította kijelentéseit.
A szóvivő szerint az örmény elnök pénteken ismét azzal próbálkozott, hogy félrevezesse a nemzetközi közösséget. "Milyen regionális biztonságról lehet szó, amikor azt éppen Örményország ásta alá, az az ország, amely húsz éve már megszállva tart azerbajdzsáni területeket?" - idézte reagálását a trend.az azeri hírportál. A szóvivő felemlegette az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfogadott, Hegyi Karabah megszállásának megszüntetését szorgalmazó négy határozatot is, amelyeket, mint mondta, Örményország mindmáig semmibe vesz.
"A maga agresszív, rövidlátó politikájával Örményország hatóságai szégyentelenül elrabolják a jövőt, többek között a saját népükét is" - fogalmazott Abdullayev. Szavai szerint Szargszján valójában újfent a konfliktus rendezésének elodázására, és a karabahi status quo fenntartására játszik. Az azeri szóvivő végül azt hangoztatta, hogy az örményországi választások közeledtével Szargszján a radikális és ultranacionalista körök politikai támogatásának megszerzése érdekében "adja százával a hisztérikus, populista nyilatkozatokat, silány politikai showműsort produkálva".
Közben az észt fővárosban maroknyi örmény próbált tiltakozni Safarov Azerbajdzsánnak történt átadása ellen. A trend.az hírportál szerint azonban az azeri diaszpóra helyi tagjai az észt rendőrséggel együttműködve megakadályozták az utcai megmozdulást, így az örmények csak a tallinni Swiss Hotel előtt álló templomban tudtak összegyűlni. Az incidenst követően az Ajdan azeri-észt kulturális központ szervezésében mintegy száz azeri szimpátiatüntetést tartott hazájának nagykövetsége előtt.
A panarmenian.net örmény hírportál jelentése szerint csütörtökön Párizsban a magyar nagykövetség előtt tüntettek a franciaországi örmények képviselői, elítélve Magyarország Safarov-ügyben folytatott politikáját. A megmozdulás résztvevői tiltakozó levelet adtak át Trócsányi László magyar nagykövetnek. (MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bálint Judit
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Egész életemben rettegtem a repüléstől »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »